Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son değerlendirmelerine göre, kentte hafta sonu boyunca sıcaklıkların özellikle öğle saatlerinde 38 dereceye kadar çıkması bekleniyor. Yetkililer, yüksek sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Gaziantep’te riskli saatler: 12.00 – 16.00 arası dışarı çıkmayın

Meteoroloji uzmanları, Salı ve Çarşamba günleri kentte hafif yağış beklendiğini ancak bu kısa süreli serinlemenin ardından yeni bir sıcak hava dalgasının etkili olacağını duyurdu. Perşembe günü sıcaklıkların zirve yapacağı belirtilirken, vatandaşların özellikle 12.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçınmaları, şapka ve güneş gözlüğü takmaları, bol su tüketmeleri tavsiye edildi.

Gaziantep Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, ani sıcaklık değişimlerine karşı vatandaşların resmi kaynaklardan yapılacak hava durumu güncellemelerini yakından takip etmelerini istedi. Artan sıcaklıklarla birlikte kentte yaşamın daha da zorlaşabileceği uyarısı yapılırken, sağlık açısından korunma önlemleri önem kazanıyor.

2025 küresel ölçekte de sıcak geçiyor: "Serin yıl" algısı doğru değil

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz da 2025 yılına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Kurnaz, El Nino etkisinin sona ermesine rağmen bu yılın, 2023 ve 2024’ün ardından kayıtlardaki en sıcak üçüncü yıl olacağını açıkladı. “Serin bir yıl beklentisi doğru değil. 2025, hâlâ tarihsel ortalamaların çok üzerinde bir sıcaklıkla seyrediyor” dedi.

Küresel sıcaklık verileri endişe verici boyutta

Avrupa Birliği'ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, Mayıs 2025, sanayi öncesi dönemin 1,4 derece üzerinde sıcaklıkla kapandı. 2025 ilkbaharında (mart-nisan-mayıs) küresel ortalama sıcaklık, 1991-2020 referans ortalamasının 0,59 derece üzerine çıktı ve kayıtlardaki en sıcak ikinci ilkbahar dönemi oldu.

Mayıs ayında deniz yüzeyi sıcaklığı da 20,79 derece olarak ölçüldü ve bu değer mayıs ayları içinde en yüksek ikinci deniz sıcaklığı olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, Arktik ve Antarktika’da deniz buzulları son yılların en düşük seviyelerinde ölçüldü.

Türkiye kuraklık tehdidiyle karşı karşıya

İslim Arıkan'dan yine önemli bir açıklama
İslim Arıkan'dan yine önemli bir açıklama
İçeriği Görüntüle

Kuzey ve Orta Avrupa’nın yanı sıra Türkiye'nin güney bölgeleri de kuraklık tehdidi altında. Özellikle mayıs ayında Gaziantep ve çevresinde beklenen yağışların gerçekleşmemesi, toprak nem seviyelerini düşürdü. Uzmanlar, tarım ve su kaynakları açısından bu durumun ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor.

“35 gün tarihteki en sıcak gün olarak kayda geçti”

Prof. Dr. Kurnaz, 2025’in başından mayıs sonuna kadar geçen süreçte tam 35 günün, tarihte kaydedilen en sıcak günler arasında yer aldığını söyledi. “Geçen yıla göre daha serin gibi hissettirse de, bu sadece bölgesel farklardan kaynaklanıyor. Küresel düzeyde sıcaklık değerleri hâlâ olağanüstü seviyelerde” dedi.

Gaziantep özelinde dikkat çağrısı

Gaziantep gibi iç kesimlerde yer alan şehirlerde sıcaklıkların yaz boyunca normalin üzerinde seyretmesi bekleniyor. Uzmanlar, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları bulunan kişilerin yüksek sıcaklıklarda dikkatli olması gerektiğini belirtiyor. Güneş çarpması, tansiyon yükselmesi ve susuzluk gibi sağlık sorunlarına karşı tedbir alınması gerektiği vurgulanıyor.