Gaziantep’in Norveç dahil dünyanın dört bir yanına somon ihraç ettiğini söyleyen Şahin, “Karkamış’taki bu tesisi görmeniz lazım tamamen bilimsel çalışma 12 ile 17 derece arasında nehrin suyu var ve alabalığı 20 ay ile 32 ay gibi bir sürede besliyorlar çok uzun bir yol. 32 ay beklediği zaman 3 kiloya çıkıyor. Norveç somonundan çok daha kaliteli daha yağlı bir somon elde ediliyor” dedi.
Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Gaziantep AK Parti İl Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu, Karkamış Belediye başkanı Mustafa Güzel ve beraberindeki heyet ile Karkamış ilçesinde bulunan Somon Balığı üretim tesisinde incelemelerde bulunan Şahin, “Fırat’ın bereketli suları, sadece geçmişi değil, geleceği de besliyor. Tüm bir pazarı Karkamış’taki projelerimize ayırdık. Ekonomi, üretim, umut… Her şey bu topraklarda yeşeriyor. Karkamış çok farklı olacak. Takipte kalın” dedi.
EN GÜZEL ALABALIK BURADAN ÇIKIYOR
Başkan Şahin , “Burası Fırat, burası Karkamış dünyanın en güzel doğa güzelliğinin kuş seslerini olduğu dünyanın en güzel alabalıklarının olduğu nehrimiz en kaliteli somon balığı burada üretiliyor. Karkamış’taki bu tesisi görmeniz lazım tamamen bilimsel çalışma 12 ile 17 derece arasında nehrin suyu var ve alabalığı 20 ay ile 32 ay gibi bir sürede besliyorlar çok uzun bir yol. 32 ay beklediği zaman 3 kiloya çıkıyor. Norveç somonundan çok daha kaliteli daha yağlı bir somon elde ediliyor. Ben tadına baktım. Herkesi Karkamış'a bekliyoruz Fırat'ı Karkamış'ı dünyaya tanıtacağız” diye konuştu.
DÜNYA ÖĞRENECEK
Şahin, “Büyük bir iddiamız var; Karkamış’ta Manyas’tan daha fazla kuş çeşitliliği olduğunu tüm Türkiye’ye hatta dünyaya öğretecek, burayı ekolojik turizmin merkezlerinden biri yapacağız. 238 kuş türü, 5 bin yıllık tarihiyle Karkamış Antik Kenti ve Fırat’ın eşsiz doğası ile kuracağımız kuş gözlem ve fotoğraf terasları Gaziantep’i doğa turizminde başka bir seviyeye taşıyacak. Bir Pazar günü alandan ilan ediyorum; Ekim ayında bitirecek, şehrimize kazandıracağız”
CAZİBE MERKEZİ OLACAK
Fırat Nehri’nin eşsiz doğası ve antik kent çevresindeki kültürel miras, bu projeyle birlikte bilim insanları, doğa fotoğrafçıları ve turistler için cazibe merkezi haline gelecek. Proje kapsamında, Fırat Nehri üzerinde yer alan adalarda kuş gözlemciliği ve fotoğraf sanatı için özel teras kuleler yapılacak. Karkamış bölgesinin, 238 çeşit kuş türünün göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle bu alan, bilimsel araştırmalara ve doğa fotoğrafçılığına ev sahipliği yapacak.
DOĞAL GÜZELLİKLERİ DENEYİMLEME FIRSATI
Antik kent, kuş gözlem alanları ve mesire yerleri, doğayla uyumlu bir şekilde inşa edilecek yollar ve köprülerle birbirine bağlanacak. Bu düzenleme, ziyaretçilere hem kültürel hem de doğal güzellikleri bir arada deneyimleme fırsatı sunacak. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu ve Karkamış Belediye Başkanı Mustafa Güzel proje alanını ziyaret ederek detaylı incelemelerde bulundu.
PROJE EKİM’DE HAZIR
Başkan Fatma Şahin, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, "Karkamış Antik Kenti, tarih ve doğanın birleştiği özel bir nokta. Burayı hem turizm hem de bilimsel çalışmalar için önemli bir merkez haline getirmek istiyoruz" dedi. Ekim ayında kuş gözlem ve fotoğraf teraslarının inşasının tamamlanacağına dikkati çeken Başkan Şahin, "Gaziantepliler bu kuş çeşitliliğini gelip yerinde görecek. Bunu birlikte başaracağız. Şehrimize hayırlı olsun" diye konuştu.