Gaziantep Karkamış Gümrük Kapısı'ndan yasa dışı yollarla Suriye'ye götürülmeye çalışılırken ele geçirilen 838 saka, doğaya salındı. Yakalanan kaçakçıya 420 bi̇n li̇ra ceza kesi̇ldi.

AA muhabirinin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, ülke genelinde yürüttüğü biyokaçakçılıkla mücadele çalışmalarına devam ediyor. Kara Avcılığı Kanunu ve Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası Bern Sözleşmesi uyarınca sakalar koruma altında bulunuyor.

Tabii yaşam ortamından yakalanarak Suriye'ye kaçırılmaya çalışılan 838 sakaya, Karkamış Gümrük İdari Amirliği ve Gaziantep Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce el konuldu. Kaçakçıya, 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na muhalefet suçundan 420 bin lira ceza kesildi. El konulan 838 saka da DKMP ekiplerince uygun yaşam alanında tabiata bırakıldı.

- "Denetimleri tavizsiz yapmaya çalışıyoruz"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sakaların neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olması nedeniyle koruma altına alındığını anımsattı. Eroğlu, şunları kaydetti: "Saka, ötücü kuşlar takımında yer almakta olup, gagasını çevreleyen kırmızı rengiyle dikkat çekerler. Başlıca besinleri incir, ayçiçeği ve deve dikeni tohumudur. Ormanlarda küçük sürüler halinde dolaşan saka kuşları temiz su kaynaklarının kirlenmesi, kara hindibağ ile deve dikeni tohumlarının azalması ve ticaretinin artması yüzünden hızla yok olmaktadır. Biz de Bakanlık olarak biyokaçakçılık hususunda çok hassasız. Bu konuda gerekli denetimleri tavizsiz yapmaya çalışıyoruz. Gaziantep Karkamış Gümrük Kapısı'nda yakalanan kaçakçıya gereken cezayı verdik."