Adliye bahçesinde basın açıklaması yapmak isteyen milletvekili Toğrul ile valiliğin yasak kararını hatırlanan polisler arasında tartışma çıktı.
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, HDP İl Eşbaşkanı Erkan Şahin ve bazı partililerle birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı kentlerde yaşanan internet kesintileriyle ilgili 12 bilişim kurumu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmak üzere Gaziantep Adliyesi'ne geldi. Toğrul, güvenlik önlemi alınan adliye bahçesinde basın açıklaması yapmak isteyince polisler tarafından valiliğin açık alandaki her türlü toplantı ve basın açıklaması yapılması yasağı hatırlatılarak açıklama yapamayacağı söylendi. Polis müdürünün "Şu anda basın açıklaması yasak. Burada olmaz. İçeriye dilekçenizi verebilirsiniz" demesi üzerine Toğrul ise "Neden olmaz? Ben vekil olarak istediğim yerde yaparım. Böyle şey mi olur? Ben buraya niye geldiğimi söyleyeceğim basın mensuplarına" dedi.
Polis müdürünün basın açıklaması yapmaması konusunda sıkça uyardığı Toğrul, "Müdahale et o zaman" dedi ve ardından gazetecilere açıklama yaptı. Adliye bahçesinde ikili diyaloglar nedeniyle polisler ve partililer arasında da tartışmalar yaşandı.
Toğrul, polis ve partililerin tartışması sırasında gazetecilere internet kesintilerinin hayata olumsuz yönde etkilediğini belirterek şunları söyledi:
"Diyarbakır'da Kışanak ve sayın Anlı'nın gözaltına alınmasından dolayı 6 gün süren bir gözaltı yaşandı ve haksız, hukuksuz yere tutuklandı. Bu 6 gün süresince birçok yerde internet, sosyal medya kesildi. Bu durum sadece sosyal medyanın haberleşmesi durum değildir. Aynı zamanda pos cihazlarıyla satış yapan esnafımızın hayatını etkilemiştir. Aynı zamanda sağlık sektörünü etkilemiştir. Biliyorsunuz eczaneler internet üzerinden satış yapmaktadır. Kronik hastalığı bulunan hastalar bile maalesef ilaçlarını alamamışlardır. Dolayısıyla bu süreçte kusuru olan tüm kurumlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Biz bu hukuksuzluğu tanımadığımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Basın ve insanlar üzerindeki bu yasaklama kararlarını da kınıyoruz."
Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan operasyona da değinen Toğrul, şöyle konuştu:
"Bugün Cumhuriyet Gazetesi'ne de aynı şekilde baskın yapılmış, Genel Yayın Yönetmeni ile Ankara temsilcisi gözaltına alınmıştır. Bu durumları, AKP'nin ülkede estirdiği bu faşizan tavrın bu ülkeye hiçbir şey getirmeyeceğini söylüyoruz. Muhalefete yönelik bir bütün olarak, demokrasiye, aydınlığa yönelik bir saldırı olarak algılıyoruz. İçeride savaş, dışarıda savaş politikası, bu ülkeye kaybettirecektir. Biz bu ülkenin içeride de, dışarıda da barışa yönelmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu yasaklamalarla ilgili payı olan 12 bilişim şirketi ile yine bunda sorumluluğu olan kimliklerini bilmediğimiz kişiler hakkında gerekli işlemlerin yapılması için bugün savcılığa suç duyurusunda bulunacağız ve savcılığın gereğini yapmasını isteyeceğiz. Biz bu anlamda hukuk devleti normlarının uygulanması, hukukun adım adım işlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tüm yolları deneyeceğiz. Hiçbir alanı AKP faşizmine terk etmeyeceğiz."
Toğrul, açıklamasının ardından adliyeye girerek 'Haberleşmenin engellenmesi, ayrımcılık ve görevi kötüye kullanma' suçlamalarıyla 12 bilişim sistemi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.