Hür Düşünce Hareketi aktif olacak
Hür Düşünce Hareketi aktif olacak
İçeriği Görüntüle

Yeni uygulamayla birlikte araçların yalnızca belirli bir noktadaki hızı değil, denetim güzergâhı boyunca yaptığı ortalama hız da ölçülecek.

Gaziantep Valiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, sürücülere hız limitlerine uymaları ve trafik kurallarına riayet etmeleri çağrısında bulunuldu.

Valiliğin paylaşımında, “Vatandaşlarımızın dikkatine” ifadelerine yer verilerek, Nurdağı-Kahramanmaraş D-825/05 karayolu güzergâhında Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi’nin 1 Ağustos’tan itibaren uygulamaya alınacağı bildirildi.

Araçların Giriş Ve Çıkış Süreleri Hesaplanacak

Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi, sabit radar uygulamalarından farklı olarak aracın yalnızca kamera önünden geçerken yaptığı hızı ölçmüyor. Sistem, belirlenen güzergâhın giriş ve çıkış noktalarındaki kamera kayıtlarını esas alıyor.

Güzergâha giriş yapan aracın plakası ve geçiş saati kayıt altına alınırken, çıkış noktasındaki kamera da aynı bilgileri sisteme işliyor. İki nokta arasındaki mesafe ile aracın bu mesafeyi kat ettiği süre hesaplanarak ortalama hız belirleniyor.

Hesaplanan ortalama hızın, güzergâh için belirlenen yasal hız sınırının üzerinde çıkması halinde sistem ihlali tespit ediyor.

Kamera Önünde Yavaşlamak İhlali Ortadan Kaldırmıyor

Yeni sistemde sürücünün yalnızca kamera noktalarına yaklaşırken hızını düşürmesi yeterli olmuyor. Araç, güzergâhın diğer bölümlerinde hız sınırının üzerinde seyretmiş olsa bile iki nokta arasındaki ortalama hız yasal sınırı aşıyorsa ihlal kayda geçebiliyor.

Bu nedenle sürücülerin yalnızca kamera noktalarında değil, denetimin yapıldığı güzergâhın tamamında belirlenen hız limitlerine uyması gerekiyor.

Hız İhlalleri Plaka Üzerinden Tespit Edilecek

Sistemin belirlediği hız ihlalleri, araç plakası üzerinden değerlendirilecek. Elektronik denetim sistemlerinde sürücünün yol üzerinde durdurulmasına gerek kalmadan trafik idari para cezası uygulanabilecek.

Uygulanacak idari para cezası, hız sınırının ne oranda aşıldığına göre değişiklik gösterecek. Hız sınırındaki aşım oranı yükseldikçe uygulanacak ceza miktarı da artacak.

Sürücüler, adlarına düzenlenen trafik cezalarını tebligatın ardından ilgili sistemlerden ve e-Devlet üzerinden kontrol edebilecek.

Sistem 1 Ağustos’ta Aktif Olacak

Gaziantep Valiliğinin duyurusuna göre Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi, 1 Ağustos itibarıyla Nurdağı-Kahramanmaraş D-825/05 karayolu güzergâhında aktif olarak kullanılmaya başlanacak.

Valilik, sürücülerden hız limitlerine uymalarını, trafik işaretlerini takip etmelerini ve trafik kurallarına riayet ederek güvenli yolculuk yapmalarını istedi.