Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez ve bakanlık yetkilileri de katıldı. Sanayicilerin sıkıntılarını dile getirdiği buluşmada Sanayi Odası Başkanı adnan Ünverdi Sanayicilerin en büyük sıkıntısı haline gelen ve uzun süredir dile getirdikleri finansman konusuna çözüm bulunmasının önemli bir beklenti olduğunu söyledi. Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ise “ Kur Politikaları – İhracatçıyı zorlayan düşük kur, yatırımı yurtdışına yönlendiriyor. Rekabetçi ve öngörülebilir bir kur politikası talep ediyoruz” dedi

Gaziantep ve ülke sanayisine yönelik son dönemdeki gelişmeler hakkında görüşlerini paylaşarak, yatırım süreçlerinde aynı olan değil, farklı alanla Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezinde Sanayici İstişare Toplantısı düzenlendi. Dönmez, “Sanayicilerimizin problemi, bizim problemimiz her zaman. Çünkü sanayici yoksa, üretim yoksa, istihdam yok, gelir yok. Bizler hep birlikte bu dönemlerde birlikte çalışmalı, çaba göstermeliyiz” dedi.

EN İYİSİNİ BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

Bakanlığın deprem sonrası sanayinin yeniden toparlanması adına yapılması gerekenler neyse bu noktada üzerine düşeni yaptığını kaydeden Dönmez, “Sanayi bölgelerimiz için bugün de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Küresel konjonktürde belirsizlikler yaşanıyor. Biz sanayicilerimizin onarılmaz yaralar almadan buradan çıkmasını istiyoruz. Elimizdeki bütün kaynakları seferber edip sanayicilerimize sunmaya çalışıyoruz. Sanayicilerimizin problemi, bizim problemimiz her zaman. Çünkü sanayici yoksa, üretim yoksa, istihdam yok, gelir yok. Bizler hep birlikte bu dönemlerde birlikte çalışmalı, çaba göstermeliyiz. Bunun neticesinde en iyisi birlikte başaracağımıza inanıyorum. Toplantının hayırlı olmasını diliyor, Gaziantep Sanayi Odamıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

KONUKOĞLU: KENDİ KENDİMİZE ZARAR VERİYORUZ

O habere hapis cezası
O habere hapis cezası
İçeriği Görüntüle

GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu da, Gaziantep ve ülke sanayisine yönelik son dönemdeki gelişmeler hakkında görüşlerini paylaşarak, yatırım süreçlerinde aynı olan değil, farklı alanlara yatım yapılmasının önemine vurgu yaptı. "Sanayimiz ve ekonomimizin geleceği için yatırımların bir envanter ve planlama dahilinde yapılmasına ihtiyaç var" diyen Konukoğlu şunları dile getirdi: "Aynı sektörlere yatırım yapılmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Yoğunluğun olduğu bir alanda böyle bir yatırım yapıldığında firmanın kendisi zora giriyor, bununla birlikte sektöre de zarar veriyor. Bu sefer kalite yerine fiyatta rekabet başlıyor. Bu da yurt dışındaki rakiplerimizin işine yarıyor ve kendi kendimize zarar veriyoruz. Bu sebeple, sanayide sağlıklı büyüme için planlama yaparak ilerlemek zorundayız."

ÜNVERDİ: FİNANSMAN KONUSUNA ÇÖZÜM BULUNMALI

Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, toplantıda yaptığı konuşmada sanayicilerin ve iş dünyasının sorunları ile ilgili Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez’e paylaşımda bulunarak sektörlerden gelen konuları iletti. Sanayicilerin en büyük sıkıntısı haline gelen ve uzun süredir dile getirdikleri finansman konusuna çözüm bulunmasının önemli bir beklenti olduğunu dile getiren Ünverdi, şunları kaydetti: “İşçi giderleri, hammadde, navlun gibi artan maliyetler rekabet gücümüzü kırmaktadır. Bu doğrultuda; kamu tarafından atılacak adımları çok değerli buluyor, sorunlarımızı da hep birlikte aşacağımıza yürekten inanıyoruz”

YILDIRIM BİLGİ VERDİ


Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, üyelerden geri bildirimleriyle oluşturulan GTO Perspektif Raporu'nda yer alan ve reel sektörü yakından ilgilendiren talepler ve çözüm önerilerini Bakan yardımcısı Dönmez'e aktardı. Tuncay Yıldırım şu konulara dikkat çekti: “ KOBİ Tanımının Güncellenmesi – KOBİ tanımı enflasyona endeksli şekilde dinamik hale gelmeli. Deprem Sonrası KOBİ Destekleri – Destek almaya hak kazanmış depremzede firmaların ödeme süreçleri hızlandırılmalı. Kredi Büyüme Sınırı – Deprem bölgesi için esneklik yeniden sağlanmalı. İşgücü ve Sosyal Yardımlar – Sosyal yardımların suistimali iş gücü arzını düşürüyor, sistem gözden geçirilmeli. Kur Politikaları – İhracatçıyı zorlayan düşük kur, yatırımı yurtdışına yönlendiriyor. Rekabetçi ve öngörülebilir bir kur politikası talep ediyoruz. İhracatçıların Vize Sorunu – Ret oranı ve bekleme süreleri ciddi problem. İş dünyası için özel vize kolaylıkları şart. Ticaret Savaşları – Gıda, ayakkabı, tekstil ürünlerinde ihracat potansiyelimiz yüksek. ABD’ye bu ürünlerin ihracatını kolaylaştırıcı adımlar atılmalı.