Kırmızı et tüketiminin yüksek olduğu Gaziantep’te balıkçı pazarı esnafı, vatandaşlara bağlı alıştırmak için her yolu deniyor. Denizi olmayan Gaziantep’te her gün 65 çeşit deniz ürünü tezgahlarda sergileniyor.

Gaziantep Balık Pazarı’nda tezgahlarını onlarca çeşit balıkla açan esnaflar vatandaşların ilgisizliğinden şikayetçi. Deniz olmamasına rağmen balıkçılar, her gün 65 çeşit balığı tezgahlarına bin bir zahmetle getirdiklerini belirterek, vatandaşları balık tüketimine alıştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Balıkçı Pazarı esnaflarından Akif Kalkan, Gaziantep’te halkının balıkçıl değil etçil olduğunu ifade ederek, “Bu durumda ister istemez satışlarımızı etkiliyor. Genel manada eti seven Gaziantepliler balığa ilgi göstermiyor. Yoksa burada günlük yaklaşık 65 çeşit balık sergileniyor. Denizin bize sunduğu bütün nimetlerini burada bulabilirsiniz. Şuanda benim tezgahımda yaklaşık 40 çeşit balık bulunuyor. Bunlar Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgesinden gelen çok çeşitli balıklarımız var. Ama halkımız buna rağmen balık yerine ağırlıklı olarak kırmızı eti tercih ediyor” dedi.

BALIK VE KIRMIZI ETİN ÖNEMİ

Her zaman kırmızı eti tercih eden bazı vatandaşların sağlık problemlerinden şikayet ettiğini de hatırlatan Akif Alkan, “Kırımızı eti yiyen vatandaşlar daha sonra şeker, tansiyon ve kalp damar hastalıklarından şikayet ediyor. Ama bilinçli olan tüketiciler balık ve kırmızı eti yeteri kadar tercih ederek daha sağlıklı yaşayabiliyor” diye konuştu.

HER ÇEŞİT BALIĞI GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Yağışların az olmasından dolayı fiyatların geçen yıla oranla biraz daha yüksek olduğunu ifade eden Alkan, “Çeşitli nedenlerden dolayı balık bu yıl denizden yeteri kadar çıkmadı. Az olması nedeniyle balık fiyatları da ister istemez yükseldi. Ama her şeye rağmen baba mesleğimiz olan balıkçılık nedeniyle buraya her çeşit balığı getirmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 34 yıldır bu işi yapıyoruz ve Gazianteplilerin damak tadına hitap edecek her türlü balığı tezgahlarımıza getiriyoruz” diye konuştu.

Şuanda fiyat ve lezzet olarak Uskumru zamanı olduğunu da hatırlatan Alkan, “Şuanda vatandaşımız Uskumru ve Çupra tüketebilirler, hem fiyat hem de lezzet açısından tavsiye edebilirim. Çinekop, Lüfer fiyatları da uçtu gidiyor. Çupra’nın fiyatı 8 ila 15 TL arasında değişiyor. Levrek’in fiyatı ise 15-20 TL arasında. Yine Uskumru’nun fiyatı 8 ile 10 TL arasında değişebiliyor. Karadeniz hamsinin fiyatı 7 İzmir Hamsisisin fiyatı ise 5 TL arasında satışa sunuluyor. Balık yemek isteyen vatandaşlar hamsiyi tavada, fiyatı biraz fazla olan Lüfer’i de ızgarada yaparsa lezzetine doyum olmaz” şeklinde konuştu.

Balık almak için pazara geldiğini ifade eden Irza Ayık, balık fiyatlarının normal seviyede olduğunu belirterek, “Burada onlarca çeşit balık bulunuyor. Balıkçıların tavsiyesi ile akşam yemeği için balık aldık. Gaziantep’te balık ucuzda olsa pahalıda olsa vatandaş gücünün yettiği kadar alıyor. Sonuç olarak kırmızı et balık etinden biraz daha pahalı ve bazı vatandaşlarda fiyatların uygun olmasından dolayı tercih edebiliyor. Bende buradan kilosu 8 TL’den 2 kilo balık aldım ve akşam yemeği için hazırlayacağız” dedi. Balık pazarına gidin vatandaşlar ise bütçelerine uygun olan balığı sağlıklı beslenmek için haftada bir kez de olsa mutlaka tüketmeye çalıştıklarını söyledi.

PAZARIN EN PAHALI BALIĞI 70 TL, EN UCUZU 5 TL

Balık Pazarın’da bazı balık fiyatları ise şöyle, Kaya Loğas 55 TL, Kaya Barbun 45 TL, Kakakulak Levrek 40 TL, Kaya Levrek 35 TL, Dil Balığı 30 TL, kılçıksız Mezgit 30 TL, Karadeniz Palamut 20 TL, Orkinos Et Balığı 18 TL, Fırat Balığı Şabut Sazan 12 TL, ithal Palamut 10 TL, Karadeniz İstavrit 8 TL.

Pazarın en pahalı balığı ise Kaya Lağos’un kilosu 55-70 TL’ye arasında satılırken, pazarın en ucuz balığı İzmir Hamsisi 5 TL’ye satılıyor.

İHA