Adı bulvar, cadde ve okullara verilen Vali Muammer Güler, İstanbul Valiliği’nden sonra İçişleri bakanı olarak görev yaptı. Gaziantep Valiliği döneminde Zeugma'ya büyük önem veren, Gaziantep için önemli çalışmalara imza atan Vali Güler, Hukukçu, kamu yöneticisi, mülki idare amiri, kaymakam, vali, siyaset ve devlet adamı, milletvekili olarak hafızalardan silinmeyen bir isim… 

ZEUGMA MÜCADELESİ

Muammer Güler, Zeugma ve Gaziantep Kalesi için büyük mücadelele perdi. Özel idare bütçesinden ayırdığı mütevazi paralarla Zeugma’nın dünya basınının gündemine oturduğunu söyleyen Güler, “2000 yılında kurtarma kazıları sırasında Gaziantep’te hiç kimse aman mozaikler suyun altında kalıyor diye sesini çıkarmadı. Valilik olarak o dönemde çok büyük fedakarlıklarda bulunup, tek başımıza mücadele ettik. Ben bu devletin valisi olarak Zeugma mozaiklerinin İstanbul’da sergilenmesi sırasında zarar görmesine izin verebilir miyim? Zeugma mozaikleri sergiden sonra geri dönmeyecekmiş. Gaziantep halkı toprağın altından çıkarılması için büyük çaba harcadığı mozaikleri koruyacağımızdan endişe mi ediyor? Böyle bir düşünce son derece yanlış olur” demişti. 

GÜLER KİMDİR? 

21 Mart 1949’da Mardin’de doğdu. Baba adı Mahmut Muhtar, anne adı Latife’dir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olarak; Balıkesir Maiyet Memurluğu, Denizli-Çal Kaymakam Vekilliği, Kırklareli-Pehlivanköy ile Erzurum-Horasan kaymakamlıklarında bulundu. 1982 yılından itibaren İçişleri Bakanlığı Personel Şube Müdürlüğü, Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı ve Personel Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

Personel Genel Müdürü iken 1992 tarihinde Niğde Valiliğine atandı. Daha sonra sırasıyla Kayseri, Gaziantep ve Samsun Valiliği yaptı. 2003 tarihinde İstanbul Valiliğine atanarak 2010 tarihine kadar İstanbul Valiliği görevini yürüttü. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığına Kurucu Müsteşar olarak atandı.

Mardin Ak Parti'den 7 Haziran 2015'te 24. Yasama Dönemi Mardin Milletvekili seçilerek TBMM'de yasama çalışmalarına katıldı. TBMM İçişleri Komisyonu Başkanlığına seçildi. İçişleri Bakanlığına getirildi. 17 Aralık 2013 yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında "rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık" suçlarını işlediği iddiasıyla" hakkında soruşturma açılan 4 bakan arasında yer aldı. 

Oğlu Barış Güler bu soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra 25 Aralık tarihinde bakanlık görevinden istifa etti. Hakkında cezai soruşturma açılabilmesi için TBMM'ye fezlekeler sunuldu. Mecliste 5 Mayıs 2014'te bu amaçla kurulan komisyon 5 Ocak 2015'e kadar çalışmalarını sürdürdü ve bakanların Yüce Divan'a gönderilmemesi yönünde karar aldı. Mecliste yapılan oylama sonucu bakanların Yüce Divan'a gitmemeleri yönünde karar çıktı. Güler'in oylamasında 241 kabul oyuna karşılık 258 ret oyu kullanıldı. Güler, evli ve iki çocuk babasıdır.

İki kez Valilik yapan isim İki kez Valilik yapan isim