Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla imzalanan protokollerde Gaziantep'e 45 milyon TL'lik destek verilecek. Düzenlenen törenle imzaların atıldığı projelerin kalkınma için önemli bir hamle olduğuna vurgu yapıldı. Bakan Cevdet Yılmaz, Projenin Gaziantep'ten başlatılmasının çok anlamlı olduğunu, Gaziantep'in sadece GAP için değil, Türkiye için önemli bir kent olduğunu belirterek, "Gaziantep'teki organize sanayi bölgesinin kullandığı enerji, birçok ilimizin toplam enerji sarfiyatından daha fazla. Dolayısıyla Gaziantep'in rekabet gücünü artırdığımız zaman, sanayisini geliştirdiğimiz zaman sadece Gaziantep'e bir fayda üretmiş olmuyoruz . Gaziantep bu anlamda hepimizin çok önemli, değerli gördüğü ilimiz. Özellikle Kalkınma Bakanlığı olarak Gaziantep ile özel olarak ilgilendiğimizi ifade etmek isterim. Gaziantep bizim için örnek bir şehirdir, örnek bir tecrübedir. Türkiye'nin çok olumlu tecrübesidir, bizim bu tecrübeyi çok iyi anlamamız, desteklememiz ve yaymamız lazım" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katıldığı protokol töreninde Cazibe Merkezlerinin desteklenmesi programı kapsamında Ticaret Borsası tarafından geliştirilen ve bakanlık tarafından 10 milyon 462 bin TL destek verilecek olan Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisası Borsası Kurulması için imzalar atıldı. Aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen Gaziantep merkezi Biyoaz Tesisi Projesi için Bakanlık 9 milyon 150 bin TL destek verecek olan bakanlık, yine borsa'nın geliştirdiği Antep Fıstığı Mükemmelliyet Merkezi Projesi'ne 1 milyon 500 bin TL girdi sağlayacak. Bakanlık, en büyük payı Suriye Krizinin Güneydoğu Anadolu’daki Etkilerinin Azaltılması Projesi için verecek. Bu projeye 15 milyon TL destek verecek olan Bakanlık, konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, UNDP Daimi Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska protokol imzaladı. Bakanlık Verimlilik eğitimi projesi için de 3 milyon destek sağlayacak.

GAZİANTEP ÖNEMLİ BİR ŞEHİR

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bir sanayi ve girişimcilik odağı olan Gaziantep'in sadece GAP için değil, tüm Türkiye için önemli bir kent olduğunu kaydetti. Projenin Gaziantep'ten başlatılmasının çok anlamlı olduğunu anımsatan Yılmaz, "Gaziantep'teki organize sanayi bölgesinin kullandığı enerji, birçok ilimizin toplam enerji sarfiyatından daha fazla. Çok önemli bir üretim merkezinden bahsediyoruz Gaziantep olarak. Dolayısıyla Gaziantep'in rekabet gücünü artırdığımız zaman, sanayisini geliştirdiğimiz zaman sadece Gaziantep'e bir fayda üretmiş olmuyoruz tüm bölgeye fayda üretiyoruz ve Türkiye için Türkiye'nin üretim sanayi odaklarından birini desteklemiş oluyoruz. Ülke açısından da ülke sanayisi açısından da önemli bir çabayı ortaya koymuş oluyoruz. Gaziantep bu anlamda hepimizin çok önemli, değerli gördüğü ilimiz. Özellikle Kalkınma Bakanlığı olarak Gaziantep ile özel olarak ilgilendiğimizi ifade etmek isterim. Gaziantep bizim için örnek bir şehirdir, örnek bir tecrübedir. Türkiye'nin çok olumlu tecrübesidir, bizim bu tecrübeyi çok iyi anlamamız, desteklememiz ve yaymamız lazım"

ÇOK BOYUTLU PROGRAM

Yılmaz, iki gün sürecek "Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı Çağrısı ve Eğitimi"nin açılışında, GAP'ın, dünyanın en büyük bölgesel kalkınma projelerinden biri olduğunu belirtti. Sulama ve enerji projesi olarak başlayan GAP'ın bugün çok daha entegre ve derinlikli bir çalışma haline geldiğini kaydeden Yılmaz, "GAP, 'sürdürülebilir kalkınma' dediğimiz kavramı tam olarak karşılayan çok boyutlu, çok sektörlü bir bölgesel programa dönüştü" diye konuştu.

DÜNYA'YA TANITIM ÖNEMLİ

GAP bölgesinin bugün gelinen noktada farklı bir çerçevede dünyaya sunulmasına değinen Bakan Yılmaz, GAP'ın sadece geleneksel enerji kaynaklarıyla değil, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla da dünyaya tanıtılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Aslında bu unsurları topladığınız zaman, yeşil büyüme ve yeşil kalkınma dediğimiz kavrama denk gelen bir program uyguladığımızı ifade edebilirim. Dünyanın da tam buna ihtiyacı var. Dolayısıyla, GAP'ı dünyaya bütün bu unsurları bir araya getirerek ve çok iyi paketleyerek tanıtmamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaşanabilir şehirleriyle, sanayisiyle, tarımıyla, turizmiyle, insan odaklı ve sürdürülebilir bir kalkınma modeli olarak GAP'ı uygulamamız ve tanıtmamız son derece önemli."

VERİMLİ ENERJİ KULLANIMI

Kalkınan ülkelerde büyüme hızından daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulduğunu, enerji ihtiyacını karşılayamayan ülkelerin büyüme modellerinin devam etmesinin mümkün olmadığını anlatan Bakan Yılmaz, şöyle konuştu: "Dolayısıyla enerji en kritik alanlardan bir tanesi. Biz de ülke olarak enerjiye bağımlı bir ülkeyiz. Dışarıdan ithal ediyoruz. Bir dönem yıllık faturamız 60 milyar dolarlara kadar yükselmişti. Son yıllarda fiyatlardaki gerilemeyle biraz düştü ancak uzun vadeli bir perspektif içinde enerjiyle ilgili bağımlılığımızı azaltmamız gerekiyor. Peki nasıl azaltacağız. Birincisi yerli kaynakları daha çok kullanacağız. İkincisi yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştireceğiz. Üçüncüsü de enerjimizi daha verimli kullanacağız."

YENİ HAMLELERE İHTİYAÇ VAR

Sanayisi güçlü olan ülkelerin krizlere çok daha dayanıklılık göstereceğini aktaran Yılmaz, Türkiye'nin de sanayi konusuna önem vermesi ve önceliklendirmesi gerektiğini kaydetti. 10. Kalkınma Planı'da sanayi konusunda güçlü bir şekilde vurgu yaptıklarını anımsatan Yılmaz, "Yeni bir sanayi hamlesine ihtiyacımız var. Katma değeri daha yüksek, bilgi tabanı daha güçlü, teknolojiyi ticarileştiren, çeşitli ağlar kurarak çok daha katma değerli, yüksek nitelikli üretim yapan bir sanayiyi oluşturmak durumundayız. Başka türlü 2023 ve ötesine yürüyemeyiz. Dolayısıyla sanayimizin milli gelir içindeki payını artırmak için el birliğiyle gayret etmeliyiz" ifadesini kullandı.

SURİYE KONUSU

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Suriye'den göç etmek zorunda kalan insanlarla ilgili durumun şu anda bir nitelik değiştirdiğini belirterek, "Karşı karşıya kaldığımız mesele acil insani müdahalelerde bulunulması gereken bir durumun ötesine geçmiş durumda" dedi. Türkiye ile Suriye'nin 900 kilometreyi aşan bir sınırı bulunduğuna işaret eden Yılmaz, dolayısıyla Suriye'deki krizden her bakımdan en fazla etkilenen ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu vurguladı. Ülkenin Suriye konusunda güvenlik, ekonomik ve mülteci meseleleri gibi birçok krizden etkilendiğini dile getiren Yılmaz, "Türkiye, Suriye konusunda bütün dünyaya örnek olacak performans sergilemekte. Ülke olarak biz tarihimize altın harflerle geçecek bir tecrübe ortaya koymuş durumdayız. İnsani açıdan çok önemli bir görev ifa etmiş ülke olarak bu çerçevede sınır illerimize şükranlarımızı sunuyoruz" diye konuştu.

SİYASİ ÇÖZÜM

Yılmaz, asıl çözümün Suriye'deki siyasi çözüm olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Suriye halkının arzu ettiği bir yönetimin oluşması ve o çerçevede Suriye'de huzurun, barışın ve istikrarın sağlanması gerekiyor. Bu olmadığı sürece maalesef insani ve kalkınma yardımları da bir ölçüde bu sorunu hafifletebilir. Esas sorunun çözümü elbette siyasi çözümdür. Bu anlamda da bütün dünyanın, uluslararası camianın mutlaka bu sorununun çözümüne katkıda bulunması gerekiyor. Evrensel hukuk, Suriye halkının talepleri ve beklentileri çerçevesinde bu sorunun çözüme kavuşturulması Türkiye olarak en büyük dileğimizdir."

3 MİLYAR AVRO

AB tarafından Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar avro verildiğini hatırlatan Yılmaz, AB'nin yeni dönemde çok daha kapsamlı bir şekilde bu tür projelere destek sunmasını temenni ettiklerini söyledi. Suriye konusunda krizlerin bir taraftan da fırsata çevrilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bu krizler karşısında ortaya koyduğumuz projeler, fikirler ve olumlu çabalar bize uzun vadede kalıcı bir takım faydalar da getirecektir diye düşünüyorum. Burada tabi Avrupa Birliği finansmanı söz konusu. Avrupa Birliği'ne de bu tür projelere verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu. Yılmaz, Birleşmiş Milletler, AFAD, GAP İdaresi, Sanayi Odası ve Büyükşehir Belediyesi'ne bu tür programları hayata geçirdikleri için teşekkür etti.

DİMOVSKA: BÜYÜME MERKEZİ

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Mukim Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska, "Güneydoğu Anadolu bölgesi önemli bir büyüme merkezidir. Bu açıdan başta GAP İdaresi olmak üzere diğer kalkınma ajanslarıyla da rekabet edilebilir bir vizyona dayalı temeller oluşturduk" dedi. Dimovska, GAP Kalkınma İdaresi tarafından bir otelde düzenlenen ve iki gün sürecek "Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Mali Destek Programı"nın tanıtım toplantısında, projenin, bölgedeki kapsayıcı büyüme ve sürdürülebilir kalkınmanın çabaları sonucunda oluştuğunu belirtti.

15 YILDIR ÇALIŞMA YAPILIYOR

UNDP'nin bu bölgede yaklaşık 15 yıldır çalışmalar yaptığını anımsatan Dimovska, şöyle konuştu: "Projenin Gaziantep'te başlatılması bir rastlantı değildir. Güneydoğu Anadolu bölgesi önemli bir büyüme merkezidir. Bu açıdan başta GAP İdaresi olmak üzere diğer kalkınma ajanslarıyla da rekabet edilebilir bir vizyona dayalı temeller oluşturduk. UNDP, Türkiye'nin önemli ortaklarından birisidir. Bugün başlattığınız bu program aslında GAP Eylem Planı'nda ve yeşil büyüme anlamında ortaya konan bölgenin sürdürülebilir kalkınma hedefleri yönünde önemli bir katkıdır."

KARAHOCAGİL: FARKINDALIK YARATACAĞIZ

GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise bölgede üretim yapan sanayi işletmelerinde enerji verimliliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını ifade etti. Programın toplam bütçesinin 9 milyon lira olduğunu aktaran Karahocagil, "Kalkınma Bakanlığının desteğiyle hazırlanan bu çalışma sanayide verimliliği açısından ilk olma özelliği taşıyor. Proje kapsamında gerçekleştirilecek iyi uygulamalar da diğer bölgelerde yapılacak çalışmalara katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

COŞKUN: ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da doğal enerji kaynakları ve yenilenebilir enerji üretiminde üniversitelere önemli görevler düştüğünü kaydetti. Toplantıya Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Nejat Koçer, Abdulkadir Yüksel ve Mehmet Erdoğan ve diğer ilgililer katıldı. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT - MUHARREM TÜRKOĞLU