Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanlığı'na aday olan ve o dönemde baskılar yüzünden çekilmek zorunda kaldığını anlatan Osman Türkman, genel seçimlerde haksız bir süreçle karşı karşıya kaldıklarını iddia etti. Türkman “1991 yılında Gaziantep, küçükbaş hayvancılığın merkezi durumundaydı. Arap ülkelerine bile koyun, keçi ithal ediyorduk. Ama şu an durum içler acısı” dedi.

NELER YAŞANDI ?

Gaziantep'te yaklaşık 4 bin 691 aktif üyesi olan ve bölge kırsalında hayvancılık yapan 35 bin kişiyi ilgilendiren Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinde 538 aktif üyenin talebi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından birliğin 12 Aralık 2017'de olağanüstü seçim yapması kararı alınmıştı. Kararın ardından mevcut yönetimin Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurusu ile seçime 14 gün kala, olağanüstü seçimin durdurulması kararını vermişti.

TÜRKMAN ÖFKELİ

Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Adayı Osman Türkman, genel seçimlerde, haksız bir süreçle karşı karşıya kaldıklarını iddia etti. 2014 yılında seçimlerde başkanlığa aday olduğunu anlatan Türkman, seçimin ilk yarıda iptal edildiğini ve ikinci seçimde ise; gelen baskılar sonucunda çekilmek zorunda olduğunu söyledi. Gaziantep’te yaşanan ‘mera sorununa’ değinen Türkman, “Mera alanı tahsis edilmezse, eti ithal etmeye devam edeceklerini hatırlattı. Türkman “1991 yılında Gaziantep, küçükbaş hayvancılığın merkezi durumundaydı. Arap ülkelerine bile koyun, keçi ithal ediyorduk. Ama şu an durum içler acısı” diye konuştu.

TARİHTE BİR İLKİ BAŞARDI

Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Adayı Osman Türkman, basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Mevcut Birlik Yönetiminin seçim olmasın diye üyelerin özgür iradesini baskı altına almaya çalıştığını iddia eden Türkman, “Yapılan baskılara rağmen, 538 Birlik üyesi Anayasal haklarını kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Birlikler tarihinde bir ilki başararak noter aracılığıyla Olağanüstü seçim talebinde bulundu” dedi.

SEÇİMLERDEN ÇEKİLMEK ZORUNDA BIRAKILDIM

“Birlik yönetimi üyelerin yasa ve yönetmenliğe uyan, anayasal hakları olan seçim taleplerini almış olduğu karar ile reddetmiştir” vurgusunu yapan Türkman, şunları kaydetti. “Gaziantep İlinde kurulu bulunan yaklaşık 4691 aktif üyesi olan ve köylerde yaşayan hayvancılık yapan 35.000 kişiyi direk ilgilendiren Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği 2014 yılında genel seçim yaptı. Seçim de başkanlığa aday oldum. 2014 yılındaki seçimin ilki yarıda iptal edildi, ikinci seçim sürecinde ise bir Ak Parti Gaziantep milletvekilimiz tarafından baskı yaptırılarak Osman Türkman seçimden çekilsin ve mevcut başkana destek versin dendi. Aday olarak her ne kadar seçime devam etmeye çalışsam da gelen baskılar neticesinde seçimlerden çekilmek zorunda bırakıldım.”

BASIN İLANI KURUMU ARACILIĞIYLA, SEÇİM SÜRECİNİ BAŞLATTILAR

Türkman, "Gaziantep Tarım İl Müdürlüğünün 17.10.2017 tarihli Birlik yönetimine yazmış olduğu 538 üyenin talepleri gereği 15 gün içerisinde Olağanüstü seçim kararının alınması ve 2 ay içerisinde seçimin yapılmasını belirtmesine rağmen Birlik Yönetimi karar almamıştır. Buna istinaden Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü Bakanlığın kendisine vermiş olduğu yetkiye dayanarak 04 Aralık 2017 tarihinde yeterli çoğunluğun sağlanamaması durumunda ise 12 Aralık 2017 tarihinde seçim yapılmasına karar vererek söz konusu kararı Basın İlan Kurumu aracılığıyla 03 Kasım 2017 tarihli gazetede ilan ederek seçim sürecini başlatmıştır” dedi.

TEHDİT EDİLDİLER

Türkman devamla şunları söyledi: “Üyeler ile muhatap olmayan, üyelere tepeden bakan, üyeler için bir çok iş yapılması gerekirken üç yılda Gaziantep Büyükşehir Belediyemizin hayvancılığa katkı olsun diye vermiş olduğu hayvan yemini kendileri vermiş gibi göstermeye çalışmaktan başka bir iş yapmadılar. Üyelerden devletin vermiş olduğu desteklemelerden kesinti yapmaktan başka bir iş yapmayan, kesintiyi ödemek istemeyen üyeye ödemezsen destekleme alamazsın diyerek devletin vermiş olduğu bir haktan mahrum bırakmakla tehdit eden, 15 temmuz hain darbe sürecinde değil meydanlara çıkmak, bir cümle dahi olsa eleştiri yapmayan bir Birliğin başkanına aynı milletvekili tarafından yine açık ve haksız, kanunsuz bir şekilde destek verilmektedir.”

ADİL BİR SEÇİM İSTİYORUZ

“Tek istediğimiz adil bir seçim olsun” açıklamasını yapan Türkman, “üyeler dışında kimsenin bu işe karışmamasını talep ediyoruz” vurgusunu yaptı. “Haklının haksız, haksızın haklı olduğu bir süreçte yaşadıklarına” değinen Türkman, cumhurbaşkanımıza ulaşıncaya kadar, sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

GAZİANTEP, TÜRKİYE’DE KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN MERKEZİYDİ

“Gaziantep’te hayvancılık hangi noktadadır?” sorusuna cevap veren Türkman şunları söyledi: “1991 yılında Tarım Bakanlığında göreve başladım. 90’lı yıllarda Çıksorut bölgesi başta olmak üzere Gaziantep; Türkiye’de, küçükbaş hayvancılığın merkeziydi.

Ve küçükbaş hayvancılık, Gaziantep’te söz sahibiydi. Çevre illerdeki yetiştiriciler hayvanlarını Gaziantep’e getirir, Arap ülkelerinede buradan, küçükbaş hayvanlar giderdi. Yine 91 yılında Türkiye’nin nüfusu 55 milyonken, kişi başına düşen küçükbaş hayvan sayısı 53 milyon civarındaydı. 2017 yılında nüfus sayısı 80 milyona ulaşmış, küçükbaş hayvan sayısı 43 milyona düşmüştür. Eskiden kişi başına bir küçükbaş düşerken şimdi iki kişiye bir hayvan düşüyor. Gaziantep’te, 2010 yılında 600-700 olan küçükbaş hayvan sayımız bugün, 300 bine inmiştir. Küçükbaş hayvanın et fiyatı, büyükbaş hayvan etinin fiyatının altındayken şimdi üzerinde seyir ediyor.”

ETİ İTHAL ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Konuşmasının devamında şunlarıda anlatan Türkman, Hayvan yetiştiricilerimiz gerekli özeni görmüyor diyerek hayvancılığı bırakmaya başladıklarını ifade etti. Türkman,” Göçer kardeşlerimiz var. Onlar mayıs ayında Kayseri, Sivas ve Maraş’a gidiyor, 2 bin hayvanla. Ve o dağ başında elektrik yok, su yok. Başına bir iş gelse kimsenin haberi olmaz. Bu kardeşlerimiz, yürekleri dağlanacak şekilde 45 gün boyunca karda, yağmurda, sıcakta, 2 bin hayvanlarıyla yayan olarak geri dönüyor. Yol boyunca, kurt saldırısı oluyor ve kamyon çarpıyor. Tarım İl Müdürümüzü ben, Sivas, Kayseri ve Maraş’taki, hayvan yetiştiricilerimizin yanına dağ başına götürdüm. Biz mücadele veriyoruz. Ve bu anlamda yetiştiricilerimize mera alanı tahsis edilmeli. Edilmezse malesef; bugün olduğu gibi eti ithal etmeye devam edeceğiz” vurgusunu yaptı. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT