Raporda arsa değer artışlarında, güçlü talep nedeniyle İstanbul, Sakarya, Samsun, Afyonkarahisar, Kayseri, Gaziantep, Adana ve Ankara gibi illerde enflasyonun üzerinde artışlar kaydedildi. OSB'lerde yıllık ortalama arsa değer artışının yüzde 43 olduğuna dikkat çekilen raporda Gaziantep gibi şehirlerde yer alan OSB'lerde bu oranın yüzde100'e ulaştığı ortaya çıktı.
Türkiye ekonomisi ve kent gelişiminde yönlendirici bir rol üstlenen, birçok firmaya ev sahipliği yapan OSB'leri inceleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme, 2024 verilerine dayanan çalışmasında 18 ildeki 31 OSB'yi detaylı şekilde analiz etti.Rapora göre, sanayi yapılarına yönelik talep geçen yıl da sürerken, arsa ve kira değerlerindeki artış, önceki yıllara kıyasla doygunluk seviyesine ulaştı. 2018'de başlayan "OSB'lerde tamamen veya kısmen bedelsiz arsa tahsisi" uygulamasının nisan ayında yayımlanan yönetmelikle 2029'a kadar uzatılması, sektörel açıdan önemli bir gelişme olarak öne çıktı. E-ticaret faaliyetlerinin etkisiyle depolama alanlarına yönelik talep de yükseldi.
KİRA DEĞERLERİNDE ARTIŞ HIZI
2020-23 yılları arasında OSB'lerde arsa satış ve fabrika kira değerlerinde gözlemlenen hızlı artış, 2024'te ise yavaşladı. Marmara Bölgesi başta olmak üzere son yıllarda yoğun talep gören bölgelerde kira artışları, 2024'te enflasyon oranının altında gerçekleşti. Özellikle Sakarya'da, önceki yılın aksine, en düşük oranlarda kira artışı yaşandı. Anadolu kentlerindeki kira artışları, önceki yıla göre ivme kaybederken, fabrika kira bedelleri de yıllık enflasyon oranının altında arttı.
GERİ DÖNÜŞ SÜRELERİ
Geri dönüş sürelerinde ise Türkiye genelinde ortalama bazda kısmi bir düşüş yaşandı. 2023'te 17,5 yılı bulan süre, 2024'te 17 yıla geriledi. İstanbul, Sakarya ve Ankara'da kira değerlerinin, enflasyon oranının altındaki artışlara rağmen satış fiyatlarına oranla daha fazla yükselmesi, geri dönüş süresini kısaltan temel faktör oldu. Tekirdağ ve Samsun'un geri dönüş sürelerinde ise artış gözlendi. Arsa değer artışlarında, güçlü talep nedeniyle İstanbul, Sakarya, Samsun, Afyonkarahisar, Kayseri, Gaziantep, Adana ve Ankara gibi illerde enflasyonun üzerinde artışlar kaydedildi. Malatya'daki yüksek artış, piyasanın henüz stabilize olmaması nedeniyle gerçekleşti. Diğer illerde ise arsa değer artışları, enflasyonun altında kaldı. 2023'te değer artışlarının yüksek olduğu Manisa, Eskişehir, Antalya ve İzmir'de, fiyatlar doygunluk seviyesine ulaştı.