Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İzmir'de düzenlenen Uluslararası Gastronomi Turizm Kongresi'ne katıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ana sponsorluğunda, İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde kapılarını açan gastronomi fuarında, bir çok il yörelerine ait mutfak kültürünü tanıtıyor. Yurtiçi ve yurtdışından bir çok kişinin ziyaret ettiği fuarda, Gaziantep standı yoğun ilgi görüyor. Misafirlere kente özgü baklava, pestil, fıstık, menengiç kahvesi, nişe helvası ve daha bir çok ürünün yanında, ayrıca pirpirim aşı ve malhıtalı köfte de ikram ediliyor. Gaziantep standını ziyaret eden TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Gaziantep'in kültür, mutfak ve yaşam tarzıyla bir bütün olduğunu söyledi. GAZİANTEP, LEZZET DURAKLARININ BAŞINDA GELİYORGaziantep'in yiyeceklerini öven Başaran, "İsmini gazi olarak almış ama yiyecekleri gazi değil. Yiyecekleri müthiş yapıyorlar" dedi. Başaran, "Tadı damağımızda dediğiniz zaman, lezzet duraklarının başında bence Gaziantep'in gelmesi lazım. Antep, gastronomi turizminde öncelikli rol oynayacak. Antep'e 'yemek için gidiyorum' diyen bir topluluk oluşacak. Gelecekde de Japonları o pazara getirmeye çalışıyoruz. Japonların çünkü mutfakları çok hijyenik ve çok arzular. Ve Antep'in gerek yemek açısından, gerekse yemek sanatını sunma açısından başarılı olacağına inanıyorum. Turizmi çeşitlendirmesinde gastromoni bir rol alacak ve Antep'de bunun başrolünü alacak" diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay da Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Borsası ile Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi'nin de (MUSEM) katkılarıyla fuara katıldıklarını söyledi. Öte yandan fuarın ana sponsorluğu olduğu için Gaziantep Büyükşehir Belediyesine plaket verildi. Belediyeyi temsilen plaketi Serdar Tolay aldı. Lezzet ustaları İzmir'de buluştu

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda organize edilen geceye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Reseau Délice Dünya Gurme Şehirler Birliği Başkanı Jean Micheal Daclin, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Rektörü Oğuz Esen, İZFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Gül Şener’le birlikte, Delice Netwoork üyeleri Olivier Marette, Alberto Laplaine Guimaraes, Herve Fleury, Xavier Medina, Jean Robert Pitte, Fatimazahra El Aouni, Harris Kalpidis, Kai Victor Hansen ve Rudolf Van Nunen de katıldı.

40 bildiri sunuldu

Türkiye’nin turizm sektöründeki en önemli buluşmalarından biri olan Travel Turkey İzmir Fuarı kapsamında Fuar İzmir’de düzenlenen Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi 3 gün sürdü. Kongreye Belçika, Brezilya, Fransa, İspanya, Monoco, Norveç, Portekiz ve Yunanistan ile Türkiye’nin 15 farklı kenti katıldı. 10 davetli konuşmacı toplam 400 kişinin yer aldığı kongrede, 28 sözlü ve 12 poster bildiri sunuldu. Kongre katılımcıları, Turizm Fuarı ile eş zamanlı bir kongrenin düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Urla mutfağı da vardı, Brüksel mutfağı da..

Türk mutfağının vurgulandığı Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi’nde ayrıca “En iyi uygulamalar” paneli de düzenlendi. Fuar İzmir D holü oditoryumunda düzenlenen panele, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sırma Güven, Dünya Gurme Şehirler Birliği Başkanı Jean Michel Daclin, Réseau Délice Lizbon Temsilcisi Alberto Laplaıne Guimaraes, Réseau Délice Brüksel Temsilcisi Olivier Marette, Doğa Sofrası Başkanı ve Urlice Şarapçılık sahibi Bilge Bengisu Öğünlü, İzmir Gourmet Guide Yayımcısı ve Mandal Ajans’ın Başkanı Serkan Saysen, Urla Şarapçılığın ortaklarından Can Ortabaş, Yazar Bahar Akıncı, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi; İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü, TÜRSAB Fuarcılık Hizmetleri ve İZFAŞ işbirliğinde organize edildi.

Kongrenin Ana Sponsoru Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olurken, Platin Sponsoru Trakya Kalkınma Ajansı, Çanta Sponsoru Urla Belediyesi, İş Ortağı Dünya Gurme Şehirler Ağı (Reseau Delice), Türk Hava Yolları (THY), We’r from Turkey, Oturum Sponsoru Dostlar Fırını, Hizmet Sponsorları ise Dekante, Gürçelik, Kapp, Migros ve Rational oldu.