İlimizde 50'ye yakın köyün dolu yağışlarından olumsuz etkilendiğini belirten Seçkin, çiftçilerin borçlarının ertelenmesini istedi.

50'YE YAKIN KÖY OLUMSUZ ETKİLENDİ

Gaziantep çiftçisinin biraz bahtsız olduğunu söyleyen Kenan Seçkin, "14 yılda 6 tane kuraklık yaşamışız. Bu yıl yağmurlar var hadi çiftçinin yüzü gülecek derken, bu seferde her yerde dolu afeti yaşadık. Gaziantep'te 50'ye yakın köyümüz doludan etkilendi. 40'a yakın köyümüzde yüzde 70-80'lere varan zararlar var. Kısmen az olarak etkilenen bölgeler var, Nurdağı, İslahiye'de kısmen zararları var, Şahinbey'de bazı yerlerde yoğun olmakla birlikte, kısmen etkilenen yerlerde var. Oğuzeli'nin büyük bölümünde büyük zarar var. Karkamış'ta 9,10 tane köyü yoğun olarak, 10 tane kadar köyü kısmet etkiledi. Nizip'te kısmen etkilenen bölgelerimiz var. Yine Yavuzeli'nde, Araban'da kısmen etkilenen bölgelerimiz var. Yani Gaziantep'in genelinde doludan etkilenen alanlarımız var."dedi.

SİGORTA YAPTIRIN

Tarım sigortasının önemli olduğunu, ancak çiftçilerin ya ekonomik nedenlerden veya bilinçsizlikten tarım sigortası yaptırmadığını belirten Kenan Seçkin, "Doluya karşı tarım alanlarımızı TARSIM tarafından sigortalattırabiliyoruz. Bunu yaptırmayanlar çoğunlukta. Bu tarım sigortası devlet destekli bir sigorta sistemi. Ancak çiftçi bu sigortayı yaptırmaya pek yanaşmıyor. Sadece bankadan kredi çekenlerde zorunlu bir sigorta yaptırma mecburiyeti var. Oda tek yıllık çekenlerde. Tarım sigortasını çoğu çiftçimiz yaptırmamış, yaptıranların kısmen zararları karşılanıyor ama yaptırmayanlar zor durumda. Primler biraz düşürülebilir. Çiftçimizin tarım sigortasını yaptırması kendisi açısından faydalı olur" diye konuştu.

ANTEPFISTIĞI AĞAÇLARI İYİ BESLENMELİ

Dolu yağışlarının ağaçlara çok büyük zararlar verdiğini özellikle Antepfıstığında bu yılın mahsülü bir yana önümüzdeki yılın mahsülünün de gittiğini belirten Kenan Seçkin şunları söyledi:"Diğer ağaçları dolu vurursa bir yılın mahsülü gider ama Antepfıstığında bir sonraki yılın da karagözleri gitti. Bunun yanında dolu ağaçları öyle etkilemişki ağaçların dallarını, gövdelerini iyice kabuklarını parçalamış. Ağacın içindeki odun dokuları gitmiş. Ağacın yaralarını kapatması için en az 3-4 yıla ihtiyacı var. Bu süreçte çiftçiler bu alanda bilinçlendirilmeli, mutlak surette o ağaçlar iyi şekilde beslenmeli. Hasta olan insana nasıl serum verip bir an önce ayağa kalkmasını sağlıyorsak, zarar gören ağaçlarda mutlak surette iyi bir beslenmeyle iyileştirilmeli" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR