31 Ekim Dünya Tasarruf Günü nedeniyle açıklama yapan Koçak, işin sihirli formülünün doğal gazı verimli kullanmak olduğunu belirtti. Koçak, “ Doğal gaz birçok yakıt türüne göre çok daha ucuz bir yakıt ama bunu faturalarda görmek için doğru bir şekilde kullanmak gerekiyor. Özellikle kışa girerken yapılacaklar listesinin başına; binalarda mantolama yapmak; sıcak su ve kalorifer borularının yalıtımını yapmak, pencerede ısı cam kullanmak gibi kendisi küçük gibi görünen ama yarattıkları tasarruf çok yüksek olan tedbirleri almak gerekiyor” dedi.

İZOLASYON İLE FATURAYI DÜŞÜRÜN

Önemli olanın ısı yönetimi olduğunu dile getiren GAZDAŞ Gaziantep Bölge Müdürü Tanju Koçak, “Isı yönetiminin ilk kuralı izolasyondur. Duvar, kapı, pencere izolasyonu ile yakıt harcamaları çok ciddi oranda düşürülebilir. Yapılan hesaplamalara göre 2 derecelik bir ısı düşüşü bile yakıt tüketimini yüzde 10 oranında düşürebiliyor. Bu yüzden ısı yönetimi konusunda tüketicilerimizde bir farkındalık oluşması önemli. Bu evin dış cephesinden başlayıp içerideki cihazlara kadar uzanan bir hassasiyet gerektiriyor. Radyatörlerde ısı ayarlı termostat kullanılması, cihazların bakımının ve baca temizliğinin düzenli olarak yapılması ve binanın ısı yalıtımın yapılması gibi zaten yapılması gereken işleri yaptığımızda doğal gaz faturası otomatikman düşecektir” dedi.

KIŞA GİRMEDEN BUNLARI YAPIN

Doğal gaz faturalarını yükselten sebeplerden birinin de verimsiz cihazlar kullanmak ya da mevcut cihazların bakımını yaptırmamak olduğunu söyleyen Koçak, “Kışa girmeden önce cihaz ve tesisat bakımlarını mutlaka yaptırmak gerekiyor. Eğer bakımsız bir cihaz ve tesisat ile kışa girilirse evi bir derece daha fazla ısıtmak için yüzde 5 daha fazla fatura ödemekle karşı karşıya kalınabilir. O yüzden bir yandan cihaz seçerken öncelikli olarak fiyata değil verimliliğe odaklanmaya bir yandan da mevcut cihaz ve tesisatsın bakımının yaptırılmış olmasına önem vermek gerekiyor” dedi. HABER MERKEZİ