SANKO Üniversitesi, Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü (GFK) iş birliği, Spor Fizyoterapistleri Derneği ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun katkılarıyla düzenlenen ve Türkiye’de büyük ilgi gören futbolun birçok yönden ele alındığı, sağlık ve bilimin spor üzerindeki katkılarının tartışıldığı sempozyum, SANKO Okulları Abdulkadir Konukoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Sempozyumun ikinci gününe, başkanlığını Derya Özer Kaya ve İpek Katırcı Kırmacı’nın yaptığı “Futbolda Performans Testleri ve Eğitim” konulu panelle başlandı.

Panelistlerden Fzt. Elif Turgut, “Pilyometrik Eğitim” konulu bir sunum yaparak, futbolda performans gelişiminde pilyometrik egzersizlerin bilimsel etkinliği ve eğitim programının planlanmasında önemli noktalara değindi. Fzt. Serdar Demirci de “Kuvvet Eğitiminde Yeni Boyutlar” konusuna değinerek kuvvetlendirme eğitiminde yeni bir yaklaşım olan venöz kan akımı kısıtlamalı eğitim uygulamasını detaylarıyla anlattı.

Futbolda yaralanmalardan korunma ve egzersiz

Başkanlığını M. Metin Bayram’ın yaptığı “Futbolda Yaralanmalardan Korunma ve Egzersiz” oturumda konuşan Fzt. Hayri Baran Yosmaoğlu, “Klinik Egzersiz Uygulama Prensipleri” başlıklı sunumunda, yaralanmalardan sonra fonksiyonel aktiviteye ve spora dönüşte kılinisyenlerin sıklıkla kullandığı egzersiz programlarının uygulama prensipleri, egzersizlerin şiddeti, süresi ve frekansında yapılan hatalı uygulamalar, doğru bilinen yanlışların ayrıntılarına değindi. "Eksentrik Eğitim” hakkında bilgiler veren Fzt. Gülcan Harput Aktaş “Eksentrik kas kuvvetlendirme egzersizleri futbolda kas yaralanmalarının önlenmesinde etkin bir şekilde kullanılabilir” ifadelerine yer verdi. Fzt. Bünyamin Haksever de “FIFA Yaralanmaları Önleme Eğitimi” konusuna değinerek, FIFA tarafından futbolcuların yaralanmasını azaltmak ve önlemek için oluşturulan F11 Marc eğitimlerini anlattı. Fzt. Derya Özer Kaya, “Nöromuskuler Eğitim” kapsamında kas - iskelet sistemiyle birlikte beyin ve baskın göz eğitiminin sporda yaralanmaların önlenmesi ve tedavisinde önemini vurgulayarak, bu tip eğitimin diğer egzersiz yöntemleriyle entegrasyonunun başarılı sonuçlarını olduğunu belirtti.

Futbol yaralanmalarına özel tedavi uygulamaları

Gül Baltacı ve Serkan Usgu’nun başkanlığını yaptığı “Futbol Yaralanmalarına Özel Tedavi Uygulamaları” konulu 0turumda, Fzt. Görkem Dizdar, “Hamistring Yaralanmalarında Postural Yaklaşımlar” konusunda sunum yaptı. Bir denge oyunu olan posturun en önemli görevinin vücudu yer çekimine karşı dik tutabilmek ve eklem bütünlüğünü sağlamak olduğunu ifade eden Dizdar, “Sporun temelinde yararlanmaların önlenmesinde postrural düzgünlük temeldir” dedi. Fzt. Nihan Özünlü Pekyavaş, “Bantlama Teknikleri” ile sık karşılaşılan futbol yaralanmaları sonrası uygulanabilecek rijit ve kinezyo bantlama uygulamalarıyla ilgili bilgilendirme yaptı. Fzt. Serkan Usgu, “Enstrümanlı Yumuşak Doku Uygulamaları (Graston)” ile günümüzde yumuşak doku spor yaralanmalarında en güncel yaklaşımlardan graston tekniği ile uygulama şekli hakkında bilgi verdi. Usgu, kendi geliştirdiği iki yeni enstrümanı tanıtarak, uygulamaları pratik olarak gösterdi. Dr. Gürhan Dönmez, PRP - Kuru İğne Uygulamaları konusuna değinerek, günümüzde yaralanmaların tedavisinde popüler olan, fakat etkileri konusunda hala tartışılan PRP uygulamaları ve tedavi sonuçlarını paylaştı.

Futbolda dopingle mücadele

Prof. Dr. Süleyman Rüştü Güner, Hasan Hallaçeli’nin oturum başkanlığında “Futbolda Dopingle Mücadele” konusuna değindi. “Doping dünyada illegaldir ve hırsızlıkla, gaspla, vs. eşdeğerdir” diyen Prof. Dr. Güner, adil yarışmayı (Fair Play) ihlal ettiği, sporcu sağlığına, insan sağlığına ciddi zararlar verdiği, haksız rekabete yol açtığı için dopingin yasaklandığını anımsattı. Prof. Dr. Güner, kadınlarda ve erkeklerde farklı sağlık sorunlarına yol açan dopingin sosyolojik ülke ve spor dalının prestijini sarstığı, milyonlarca insanı kandırdığı, spordan soğuttuğu ve çocukları hayal kırıklığına uğrattığı için yasaklandığını kaydetti.

Futbolda destekleyici uygulamalar

Başkanlığını Uğur Cavlak ve İrem Düzgün’ün yaptığı “Futbolda Destekleyici Uygulamalar” başlıklı oturumda konuşan Dyt. Beril Köse, “Futbolda Ergojenik Destekler” konusunda, “Dünyadaki en popüler spor olan futbol, takım oyunudur. Başarı için oyuncuların her zaman sağlıklı olmaları, kondisyon eksiklerinin olmaması için sürekli çalışma halinde olmaları şarttır” dedi. değindi.

Psik. Mine Görgün, Psiko-Sosyal Destek Yaklaşımlarında takımların sağlık ekiplerini spor doktoru, fizyoterapist, masör, beslenme uzmanı, psikolojik performans danışmanı oluşturduğunu söyledi.