Genetik yapısı ve 2016'da yaşanan kuraklığa bağlı olarak geçen yıl hasatta "yok yılı"nı yaşayan Antep fıstığında, bu yıl meyve gözlerindeki fazlalık, yüksek rekolte beklentisini artırıyor.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Aslan, gıdadan ilaç sanayisine kadar çok geniş kullanım alanına sahip olan ve "yeşil altın" diye nitelenen Antep fıstığında, geçen yıl rekoltenin düşük olduğunu belirtti. Geçen yıl Antep fıstığı rekoltesinin 78 bin tonda kaldığına dikkati çeken Aslan, "Önceki yıl rekolte 170 bin tondu. 2016 yılına göre yüzde 54 düşüş gerçekleşti." dedi.

İKİ RİSKİMİZ VAR

Aslan, 2018'in, 2017'den çok daha iyi, verimli bir yıl olmasını beklediklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Antep fıstığında meyve gözleri bir yıl öncesinden oluşur. Şu an bahçelere, ağaçlara baktığımızda meyve gözleri fazlasıyla mevcut. Bu dönemden sonra iki riskimiz var. Biri yeterli yağış alınmaması, ikincisi de ilkbahar geç donu. İlkbahar geç donları Gaziantep'te sık yaşanmıyor. Şu an uzun yıllar ortalamasına göre yağışın yaklaşık yüzde 50'si yağdı ancak yağış mevsimi de henüz kapanmadı."

FİYATLARA YANSIR

Geçen yılki rekolte düşüklüğünün nedeninin 2016 yılındaki kuraklık olduğunu belirten Aslan, "Meyve gözleri bir yıl öncesinden oluştuğu için, 2016'da yaşanan kuraklık dolayısıyla meyve gözleri döküldü veya oluşmadı. 2017'de yağış mevsim normallerine yakındı. Ağaçların üzerinde meyve yükü de yoktu. Böylelikle ağaçlar 2018'e hazırlandı." ifadelerini kullandı. Aslan, rekolte düşüklüğü yüzünden piyasada fiyatların da yüksek olduğuna dikkati çekerek don olmaması halinde rekoltenin yükseleceğini, bunun da hasat sezonuna doğru fiyatlara yansıyacağını anlattı. AA