Baklavacılar bir ara fiyatı 210 lirayı bulan ve bugün 90 liradan satılan fıstığa rağmen fiyatlarında geri adım atmazken, olan da vatandaşa oluyor. Eskiden Güneydoğubirlik'in belirlediği taban fiyat fıstıkta dengeyi sağlarken, şu anda ise fıstık fiyatlarını stokçular belirliyor. Fıstık üreticileri çiftçinin sahibinin olmadığından yakınırken, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, "Fiyat denetimi yapma yetkimiz yok. Hijyen denetimine el atabiliriz. Yetkim olmayan bir şeyde çok da olaya müdahil olmam mümkün değil, keşke yapabilsem" dedi. Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, üreticiden uygun fiyata alınan fıstığın fiyatının 3 ay sonra artışa geçeceğini belirterek, "Tüccar çok para kazandığı zaman bu üreticinin de zoruna gidiyor." derken, üreticilerden Enver Yıldız, fıstığın 12 liraya düştüğünü, baklava fiyatının ise yükselişe geçtiğini söyledi. Metin Ok ise, "Fıstık fiyatları 15 liradan başladı, iyiydi ama şu anda 12 liraya kadar düştü. Fiyatı mafya düşürüyor, herşeyin mafyası çıktı" dedi.

KARAYILAN YETKİM YOK

Fıstık ve baklava fiyatlarındaki dalgalanmalarla ilgili görüşüne başvurduğumuz İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, "Fiyat denetimi yapma yetkimiz yok. Hijyen denetimine el atabiliiz. Ama yetkinin olmadığı yerdede yetkim varmış gibi hareket etmem ve yetkim olmadığı halde yanlış davranışlarda bulunmakta doğru değil. Yetkim olmayan bir şeyde çok da olaya müdahil olmam mümkün değil, keşke yapabilsem" dedi.

ÇİFTÇİYİ KÜSTÜRMEMEK LAZIM

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, hal fiyatlarına göre boz fıstık içinin 13, ben fıstığın 18 lira civarında olduğunu söyledi. Çiftçi için fiyatların 14-15 liranın altına düşmemesi gerektiğini söyleyen Karayılan, "Bir kabak çekirdeği, bir ayçekirdiğinin fiyatı belli. Fıstığın bunlara göre çok fazla zahmeti var. Artı bu fıstığın bu yılki fiyatı da iki yılın ortalamasıdır aslında. Niye bir var yılımız, bir yok yılımız var. Türkiye genelinde 200-210 bin ton civarında rekoltemiz var. Bu fıstık rekoltesi ancak Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarını giderir. Fıstığı diken insanlar 15-20 yıl bundan herhangi bir kazanç alamıyorlar. Kazancı alamadıkları gibi her yılda masraf ediyorlar, bakım yapıyorlar. Her yıl verimde alamıyorlar. Çiftçiyi mağdur etmemek, küstürmemek lazım. Mağdur ettiğin zaman insanları fıstığa küstürürsen yarın öbür gün, fıstık üretim alanlarını daraltırsak fıstığın gelişmesini engellemiş oluruz" diye konuştu.FISTIK FİYATI HİÇ 219 LİRAYA ÇIKMADIKarayılan fıstığın fiyatının hiç 210 liraları görmediğini iddia etti. Karayılan, "Şimdi 210 liraya çıktığı dönemlerde fıstık aslında 210 liraya çıkmamıştı. Ben burada 3-5-10 kilo fıstık alanlar 210 lira oldu, 220 lira oldu diye yaygara kopardıkları zamanda piyasada her yerde 160,165 liraya arzu ettikleri fıstığı alabilirlerdi. Bir de fıstığın bitim dönemiydi. Ben hiç kimse için haksızlık yapmak istemiyorum, bazan stokçu diyorlar bazan şu diyorlar, birde benim ne üreticinin elinde fıstık vardı ne de daha önce fıstık satın almış olanların elinde fıstık vardı. 7. ayın birinde zaten hasada başlıyorum. Hasada başladığım süre içinde arada 1 yıl boyunca rekolte düşük veya yok yılında fıstığın olmaması gayet normal" dedi.55-60 LİRAYA 1. SINIF TUZLU FISTIK ALIYORUMFıstık fiyatlarının 14-15 liradan aşağıda olmaması gerektiğinin de altını çizen Karayılan, "Eğer öyle bir şey olursa bu defa çiftçinin emeği zayi olur. Buna baktığınızda boz iç fıstık 85-90 95 liraya geliyor. Şu anda 90-95 liraya dünyanın bir numaralı fıstığını almış oluyorsun. Bu fıstık İran'da yok, Amerika'da yok. Ve bu yıl İran'da da fıstık yok. GATEM'e gidiyorum 55-60 liraya birinci sınıf tuzlu fıstık alıyorum. Marketlerde 80-85 lira. Fiyat denetimi yapma yetkimiz yok. Hijyen denetimine el atabiliiz. Ama yetkinin olmadığı yerdede yetkim varmış gibi hareket etmem ve yetkim olmadığı halde yanlış davranışlarda bulunmakta doğru değil. Yetkim olmayan bir şeyde çok da olaya müdahil olmam mümkün değil. Keşke yapabilsem" şeklinde konuştu. FISTIK ÜRETİCİLERİ BAKLAVA YİYEMİYOR

Bedirkent mahallesinde fıstık üreticiliği yapan Metin Ok, dededen babaya, babadan kendilerine, kendilerinden de torunlara devam edeceğini söyledi. Ok, "Baklava 85 lidaya alıyorum ama ben fıstığı 12 liraya verdim. Ucuz ama kime vereyim? Bekletemiyoruz. Bize acil para gerek. Fıstık fiyatları 15 liradan başladı, iyiydi ama şu anda 12 liraya kadar düştü. Bir kaç tane mafya var, mafya düşürüyor, herşeyin mafyası çıktı. Daha önce Güneydoğubirlik vardı, ama kapandı. Birlik taban fiyat belirliyordu" dedi.YILDIZ:FISTIK DÜŞTÜ,BAKLAVA HALA PAHALIYığınlı mahalle muhtarı Enver Yıldız, fıstığın 12 liraya düştüğünü, baklava fiyatının ise yükselişe geçtiğini söyledi. Enver Yıldız,"85, 90,100 liraya baklava var. 1 kilo baklavaya 100 gram fıstık giriyor. Fıstık fiyatı yüksek diye havaya hopluyorlardı şimdi fıstık fiyatı düştü baklava yükseliyor. Bunun önüne niye geçilmiyor? Bir tepsi baklava alıyorsun 1 torba şeker fiyatına. Şekerden daha fazla. Fstığın, şekerin, yağın fiyatı belli, niye baklava fiyatı yükseliyor? Fıstık üreticisi olarak baklava yiyemiyoruz. Fıstık iki senenin mahsülü. Çiftçinin geldiğ durum bu. Fıstık zamanı millet fıstığın içinde yatıyor. Köylünün sahibi yok. Daha önceleri Güneydoğubirlik vardı taban belirlenirdi" diye konuştu.YİĞİT:BU BİR OYUNDUŞehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit:, en büyük sorununun dengesizlik ve düzensizlik olduğunu belirtti. Yiğit," Fıstık rekoltesi açıklandı oda olarak haberimiz yok. Bizim o rekolte kadar fıstığımız yok. Herkes zenginin yanında yer almak istiyor, bu yanlış, bu ülkeye büyük bir darbe. Biz üreticinin yanında olmadığımız sürece, biz üretimi artırmadığımız sürece bu düzensizlik böyle devam eder gider.Herkes para kazansın, başüstüne kazansında fıstığı bir zaman 220 liraya çıktı. Kim aldı sattı, bu bir oyundu. Baklavcılarla fıstıkçılar arasında dönen bir oyun. Bu oyun kime patladı, çiftçiye üreticiye patladı" dedi.

FISTIK İKİYE, ÜÇE KATLANACAKBir, iki ay önce bir yaygara çıkarıldığını,baklavanın 60'dan 100'e kadar çıktığını anlatan Yiğit, "150 etseler yine kimsenin sesi çıkmayacak, çıkmazda. Onlar zengin, üretici fakir, gariban. Bu üreticinin bu zamana kadar tüccara çalıştığı yeter. Biz bunu söylüyoruz birlik kuralım, birlik olalım, gücümüzle biz kendimize çalışalım diyoruz. Gitsin o baklavacı üreticiden alsın. Niye 90 liraya iç düştü?. Çifti borçlu ürününü satacak mecbur satıyor. Baklavacılar yıllık fıstık ihtiyaçlarını hasat bitene kadar temin edecek. Ondan sonra tüccarda geri kalanını alıp ambara koyacak. Fıstık ikiye üçe katlanacak. Her sene yaşadığımız bir olay" dedi.BİRLİK OLMAMIZ LAZIM'Birbirimizi suçlamamızın bir anlamı yok. Adamın parası var alıyor' diyen Yiğit şunları söyledi:"Biz üreticiyi gözetlemediğimiz sürece bu böyle devam eder. Fıstığın belli bir fiyatı olsa, enflasyona göre 2,3 lira artsa, çiftçi ne kazandığını, ne ettiğini bilse sorun çözülür. Fıstık kolay üretilmiyor. 20 yıl buna yatırım yapılıyor. Bizim bu düzene dur dememiz için birlik, kooperatif yapmamız lazım. Batı ülkelerinde bu var, niye bizde yine olmasın? Bizim tek kurtuluşumuz bu. Ben hazırım. Ama önce birbirimize güvenmeliyiz. Çiftçi birlikten habersiz, fıstık satmamalı. O zaman üreticide baklavacıda tüccarda kazanır, ancak birlik şart. Üreticiye yazık oluyor, bunların olmaması lazım. O zaman fiyattaki artışda olmaz. 3 ay sonra fıstığın fiyatını gözetleyin. O adam para kazandığı zaman üreticinin de zoruna gidiyor."BİZE BELEDİYE YETERFıstık üreticisinin baklava yiyemediğini, baklavanın eskiden etin fiyatıyla aynı olduğunu hatırlatan Yiğit, "1 kilo etin fiyatı neyse baklavanında fiyatı oydu. İnşallah birlik işine de el atarız. Bize Büyükşehir Belediyesi destek verirse yeter. Borsa ve ticaret odasındaki arkadaşların hepsi ihracatçı, tüccar adamlar. Onlar bu şeye girmez, girsede sağlıklı olmaz. Çünkü birebir üretici olması lazım. O adam da kazansın bende kazanayım. Üretici çiftçilikten soğumaya gidiyor. Çiftçinin parası olursa tarlasına yatırım yapar. Bir sürüyorsa 5 sürer. Daha çok ürün için çalışır. Kırmızı ben 25'in altına düşmemeli. Şu gidişatta onu da düşürürler. Üreticinin fıstığı saklama imkanı yok. Bunu alanlarda biliyorlar. Onun için bir denge oluşması lazım. Güneydoğubirlik gibi. Üretici birliği, kooperatif olmamız lazım" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR