İade edilen ürünler arasında Gaziantep’in yöresel lezzeti Antep Fıstığı  da yer aldı. Gazetemize konuşan Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, geri dönmelerin nadir olduğunu belirtirken, “Geri iade edilen ürünlerin tamamı zehirli algısı oluşmasın. Bu ürünün tamamında aflatoksin olduğu anlamına gelmez. Bozuk tanedir, evde bile yesen 1 kilo tuzlu fıstığın içinde bir tanesi acı çıkabilir. Ürünün tamamı aflatoksinli olsa zaten ihracata gitmez. Çünkü ihracata giden ürünler Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Gümrük’te kontrol ediliyor” dedi.

İHRACATÇILAR DA, ALICILAR DA BUNA ALIŞMIŞTIR

Bu tür durumlarla binde bir karşılaşıldığını dile getiren Çıkmaz, “Herhangi bir ürün aldığınızda hatalı çıktığında markete geri iade ediyorsunuz, bu da aynı şekilde. Kontrolleri var ancak binde bir de olsa zaman zaman yaşanıyor. 1 ton mal gönderiyorsunuz, 1 tane fıstıkta aflatiksin çıktığı oluyor. Hatalı ürün diye düşünün. Artık ihracatçılar da Avrupa Birliğindeki alıcılar da buna alışmıştır. Kuru üzümde, incirde de oluyor” dedi.

ZEHİRLİ ALGISI OLUŞMASIN

‘Geri iade edilen ürünlerin tamamı zehirli algısı oluşmasın’ diyen Çıkmaz, “Bozuk tanedir, evde bile yesen 1 kilo tuzlu fıstığın içinde bir tanesi acı çıkabilir. Buna aflatoksin diyoruz. Hafif bir acımtırak tat verir. Bazan fıstığın içi boş çıkar, et yoktur. Bu ağaçtan gelen bir durumdur. Nemden de olur, ama çok nadir olur. Ürünün tümü aflatoksinli diyemeyiz. O zaman ürün gerçekten bozulur, o mal zaten ihracata gitmez. Çünkü Türkiye’de ihracata giden ürünler Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Gümrük’te kontrol ediliyor. İçinde tane hatalıdır, o da geri dönüşe sebep oluyor” diye konuştu.

BU TESİSLER ABD’DE YOK

Gaziantep’teki gıda tesislerinin dünyanın en iyi tesisleri olduğunu belirten Çıkmaz şunları söyledi:”Bizim İhracatçılarımızın tesisleri gibi tesisler dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur. Son teknoloji ve hijyenik tesislerimiz ABD’de bile yok. Amerika’dan gelen işadamları tesislerimizi gördüklerinde hayran kalıyorlar.  Bir de şunu belirteyim, ABD’nin fıstıkta geri iadesi bizden çok, İran’ın bizden çok.  Aflatoksin sorunu onlarda da çok. Geri dönmede birinci sırada İran, ikinci sırada Amerika, üçüncü sırada Türkiye geliyor.”

YÜKSEL REKOLTE BEKLİYORUZ

Çıkmaz, önümüzdeki sezonda Antep fıstığında yüksek rekolte beklediklerini, bunun da ihracat potansiyelini artıracağını dile getirdi. Çıkmaz, “Bizim ürünümüzün pahalı olmasının sebebi mahsulün azlığından. Amerika’nın rekoltesi bizden 2.5 kat, İran’ın rekoltesi 1.5 kat fazla. Bölgemizden Antep fıstığı ihracatında yüzde 60 azalma var.  Üretimin yüzde 7’si ihracata gidiyor. Önümüzdeki sezon rekolteyi yüksek bekliyoruz 350 bin 400 ton olursa ihracat potansiyeli doğar. Şu anda Antep fıstığının fiyatı Amerikan ve İran fıstığına göre daha pahalı.” diye konuştu.

İÇ PİYASA CANLI

Kalite olarak Amerikan ve İran fıstığından iyi durumda olduğumuzu da belirten Çıkmaz, “Antep fıstığının yağ oranı yüksek, rehası, tadı ve endüstriye çok iyi giden bir ürün. Bu nedenle rekoltemiz çok olsa, fiyatı pahalı da olsa Antep fıstığı tercih sebebi oluyor. Antep fıstığı fiyatları şu anda tuzlu kavrulmuş 420-430 TL, boz fıstık 830 TL civarında. Maşallah iç piyasa canlı. İç talep fazla arttı” dedi.

8 ÜRÜN GERİ GÖNDERME LİSTESİNDE

İade edilen ürünler arasında Portakal, Greyfurt, Antep Fıstığı, Ayçiçek Yağı, Pizza Kutusu, Kuru Üzüm, Kekik ve Limon yer aldı. Avrupa Birliği'nin ithal ettiği gıda ürünlerinde güvenlik kontrolünü sağlamak için kurulan Gıda ve Yem de Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), 2022 yılında da Türkiye'den ithal edilen yağ, şekerleme, fıstık gibi ürünlerde insan sağlığını tehdit eden ciddi patojenlere rastlamıştı, rapor sonrasında ise 3 ülkede ürünlerin geri toplatılması kararı alınmıştı. Meral KINACILAR