Taşdoğan, Antep Fıstığı üreticilerinin zor günler yaşadığını belirterek, "Antepfıstığı tarımı, Gaziantep’te yaşayanlar başta olmak üzere, direkt olarak yaklaşık iki yüz bin kişiye ekmek kapısı olmaktadır. Antepfıstığının önemli bir ihracat kalemi ve kültürel mirasımızın eşsiz bir parçası olduğu düşünüldüğünde bu ürünün tarımsal ürün destekleme programının dışında kalması, izaha muhtaç bir politikadır" dedi.

ÜRÜN PRİM DESTEĞİ

Taşdoğan, Antep fıstığı üreticilerine verilen mazot ve gübre desteğinin arttırılması gerektiğini belirterek, “Çiftçinin üretimde ihtiyacı olan tarımsal aletlerin hibeleri de dahil destek çeşitliliği artırılmalı, damla sulama sistemi teşvik edilerek desteklenmeli, özellikle Antep fıstığına ürün prim desteği verilmelidir" diye konuştu.

ÜRÜNLER KAYIT ALTINA ALINAMIYOR

Taşdoğan, Antep fıstığı üretiminde mazot ve gübre desteğinin ürün girdi maliyetlerine göre çok düşük olduğunu belirterek, ürün rekoltesinin bilinememesinden dolayı spekülatif söylemlerin arttığına, ürüne destek verilmediğinden ürünlerin kayıt altına alınamadığına ve fiyat istikrarsızlığının arttığına işaret etti.

KAYIT DIŞILIK ARTIYOR

Taşdoğan, "Mazot ve gübre desteği arttırılarak çiftçinin üretimde ihtiyacı olan tarımsal aletlerin hibeleri de dahil destek çeşitliliği artırılmalı, damla sulama sistemi teşvik edilerek desteklenmeli, özellikle Antep fıstığına ürün prim desteği verilmelidir. Sektörün orta ve uzun vadede çözüm bekleyen birçok sorunları vardır. Bunların başındaki en acil sorun ürün prim desteği verilmemesidir. Ürün prim desteği verilmemesi sadece üretimin düşmesine değil, kayıt dışılığın artmasına, kayıt dışılığın artması ise hem fiyat istikrarsızlığına hem de devletin stopaj ve Bağ-Kur gelirlerinden yoksun kalmasına neden olmaktadır" dedi.

ÖNLEM ALINABİLİR

Antep fıstığı üreticilerinin sorunlarının tespit edilmesinin ve gereken önlemlerin alınabilmesinin önemine dikkat çeken Taşdoğan, "Milletin efendisi dediğimiz çiftçilerimiz, köylülerimiz Antep fıstığına devlet desteği bekliyor. Verilecek bu destek, Antep fıstığı tarımının sürdürülebilirliğini sağlayacak, üretimde kaliteyi arttıracak, gelirin tüccara değil tabana yayılmasını sağlayacak önemli bir aşamadır" ifadelerini kullandı.

ÇAĞRI YAPTI

Taşdoğan devamla şunları söyledi: "Karşılaştıkları her türlü sorunu aşmak için gerekli bilgi, beceri ve tecrübeye sahip antepfıstığı üreticileri, Tarım ve Orman Bakanlığımızın alacağı bazı küçük tedbirlerle milletimizin refahına büyük katkılar sağlayacaktır. Üreticiler devlete yük olmak değil, daha fazla çalışmak ve alın terlerinin karşılığını almak istemektedirler. Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığımızın alacağı bazı küçük tedbirlerle, antepfıstığı üretiminde çok büyük sonuçlar alınabilir. Bu sebeple Antepfıstığı üreticilerinin sorunlarının tespit edilmesi ve gereken önlemlerin alınabilmesi için buradan çağrı yapıyoruz. Milletin efendisi dediğimiz çiftçilerimiz, köylülerimiz Antepfıstığına devlet desteği bekliyor. Verilecek bu destek Antepfıstığı tarımının sürdürülebilirliğini sağlayacak, üretimde kaliteyi arttıracak, gelirin tüccara değil tabana yayılmasını sağlayacak önemli bir aşamadır. Bu alacağımız kararla, kayıt dışı ekonominin önüne geçilerek, Devletimizin mali disiplinine de ayrıca katkı yapacaktır. Devlete yaptığı katkılar, Devletin ödeyeceği destekten kat ve kat fazladır. Bu desteklemeler Ülkemiz ticaretindeki mali ve ekonomik disipline katkı sağlayacağı gibi bu rakamlarla ticaretin tamamının kayda alınmasıyla ortaya çıkacak olan bir de Gelir Vergisi oluşacaktır. Oluşacak kayıtlı ticaretten devletin alacağı Gelir Vergisi bu hesaplanın dışında tutulmuştur. Böylelikle devletimize büyük bir vergi geliri oluşturacağı gibi, hem çiftçilerimiz toprağına bağlı kalarak üretimin içinde ve tarım ekonomisinin önemli bir paydaşı olmaya devam edecek hem de işsizliğe ciddi oranda çare bulunmuş olacaktır. Aynı zamanda köylerden kentlerimize göçün hızının kesilmesine katkı sağlayacaktır" HABER MERKEZİ