Gümrük ve Ticaret Bakanlığının talimatıyla 81 ilde olduğu gibi Gaziantep'te de denetimlerine başlayan ekipler, son 3 aylık girdi faturalarını karşılaştırarak etiketlere yansıtılan artışların doğruluğu ile fiyat etiketlerinin standartlara uygunluğunu kontrol edildi.

9 EKİPLE SAHAYA İNDİLER

Zabıta Daire Başkanı M. Salih Yıldırım, denetimlerde 5 bin kalem malın incelendiğini belirterek, “Ticaret Bakanlığı tarafından girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapılması, aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına alındı. Zabıta ve İl Ticaret Müdürlüğü tarafından oluşturulan 9 ekip 22 personel ile 8 Eylülde başlattığımız çalışma kapsamında bugüne kadar 100’e yakın market denetlendik, 5 Bin kalem malı incelendik” dedi.

FATURALAR KARŞILAŞTIRILDI

Denetimlerde son 3 aylık faturaları karşılaştırılarak, hangi ürünlerde ne kadar artışın etiketlere yansıtıldığını kontrol ettiklerini de anlatan Daire Başkanı Yıldırım, “Kurlardan etkilenmeyen ama yine de artış yapılan ürün kalemlerini tespit ediyoruz. Fiyat etiketlerini inceliyoruz ve etiketler üzerinde bulunması gereken satış birim fiyatı, üretim yeri, ürünün ayırıcı özelliğinin bulunup bulunmadığı gibi hususları denetliyoruz. Ayrıca son üç aylık girdi faturalarını karşılaştırarak, etiketlere yansıtılan artışların doğruluğunu ve standartlara uygunluğunu inceliyoruz. Söz konusu düzenlemeyle bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu'na sunulmak üzere Gaziantep ilimizde Ticaret İl Müdürlüğü Piyasa Gözetimi ve Denetimi birimi tarafından gerekli denetimler yapılmaya başlanmış, bu yöndeki uygulamalar hızlıca tespit edilerek gerekli yaptırımlar uygulanacaktır" ifadelerini kullandı.

ETİKETLER EKİM'DE GELECEK

Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan M. Salih Yıldırım, yeni uygulamada ürün etiketlerinde fiyat değişikliğinin yapıldığı tarihte yer alacak. Fiyat değişikliğinin yapıldığı tarihi göstermeyen etiketler, mevzuata aykırı olacağını belirten Yıldırım, "Yerli üretim olan malların etiketlerinde yerli logosu, yabancı menşei ürünlerde üretim yerinin bulunması gerekiyor. Etiketlerde bu ibareler dışında fiyat değişikliğinin yapıldığı tarih yoksa bu tür etiketler mevzuata aykırı sayılıyor. Eksiklik tespit edilen her ürün için birim sayısı 274 TL ceza uygulanırken bu rakam kutu içerisindeki adet ile çarpılarak ürünün tamamına uygulanmaktadır” şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ