Güvenliğin sağlanması ile birlikte savaş nedeniyle göç etmek zorunda kalan binlerce Suriyeli de yeniden evlerine döndü. Azez, El Bab, Mare, Dabık, El Rai ve Cerablus artık 1.5 milyon Suriyelinin güvenle yaşadığı adres oldu.

24 AĞUSTOS'TA BAŞLADI

DEAŞ'lı teröristlerin sınır kentlerine yönelik saldırılarının ardından geçen yıl 24 Ağustos günü Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sınır hattının güvenli hale getirilmesi amacıyla Fırat Kalkanı adı verilen harekat başlatıldı. TSK'nın desteklediği Özgür Suriye Ordusu güçleri 7 ay süren harekat sonunda Azez ile Cerablus arasındaki aralarında ilçe ve kasabaların da bulunduğu 2 bin kilometre kareyi aşkın alanda kontrolü sağladı. Azez ile Cerablus arasındaki bölgeden arındırılan teröristlerin geride bıraktığı patlayıcılar da güvenlik güçlerince imha edildi.

NÜFUS 1.5 MİLYONA YÜKSELDİ

İlk etapta dönmekte tereddüt eden Suriyeliler, kentlerinde kurulan yerel meclislerin çağrıları ve Türkiye'nin altyapı çalışmalarına desteğini öğrendikten sonra evlerinin yolunu tuttu. Böylece 1 yıl önce teröristlerin cirit attığı kentlerde nüfus bir anda 1.5 milyona yükseldi. Oluşan huzur ve güven ortamı sonrası PYD veya rejim baskısından kaçmak isteyen Suriyeliler de Azez ile Cerablus arasındaki bölgeye sığınmaya başladı.

ALTYAPI YENİLENİYOR

Yaşamın normale dönmeye başladığı kentlerin yönetimi ise yerelde oluşturulan Mahalli Meclisler tarafından yürütülüyor. Belediye görevi yapan yerel meclis yönetimi, Türkiye tarafından sağlanan iş makineleri ve malzemeler ile altyapıları onarıp, yolları asfaltlıyor. Su ve elektrik ihtiyaçlarının giderilmesi için şebekelerin yenilendiği kentlerin eski günlerine dönmesi için hummalı bir çalışma yürütülüyor.

EL BAB VE RAİ'YE 200 YATAKLI HASTANE

El Bab ve El Rai'ye 200 yataklı modern hastaneler yapılıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılan ve inşaatları hızla yükselen hastaneler birkaç ay içerisinde tamamlanarak Suriyelilere sağlık hizmeti sunacak. DHA