Arazi, arsa ve kiralardaki artışa rağmen, konut fiyatlarının yerinde saydığını belirten Aslan, “İnsanlar bu faiz oranlarıyla ev sahibi olması mümkün değil. Beyaz yakalıların bile bu kredi taksitlerini ödeme şansları kalmadı. Emlak sektöründe para faize koştu. Yüzde 99’u Müslüman olan ülkede insanlar faizci oldu, şartlar insanları faizci yaptı” dedi. 

PARA GAYRİMENKULDEN ÇEKİLDİ

Emlak sektöründe paranın faize adeta koştuğunu belirten Aslan, “Maalesef şartlar insanları faizci yaptı. Hakikaten tasarruf sahiplerinin büyük çoğunluğu parasını kur korumalı mevduata, yüksek faize yatırdı ve paralar gayrimenkulden çekildi. Bu faiz oranlarıyla, insanların sektöre yatırım yapmasını kimse beklemesin. Sektör en durgun dönemini yaşıyor. Bugün yüzde 4.5, yüzde 5’lerle insanlar mevduat yapıyor. Çalışmadan, üretmeden, alın teri dökmeden para kazanmanın yollarını arıyorlar” diye konuştu.

KONUT ALMA ŞANSI KALMADI
Çalışan kesimin konut alacak şansının kalmadığını dile getiren Aslan şunları söyledi:”Faizler yüksek olmasaydı para gayrimenkulde, ticarette, üretimde kalacaktı. Para üretimin ve ticaretin içinde dönecekti. Ama insanlar niye riske gireyim diye faize koştular. Niye ev, dükkan alayım dediler ve bankanın verdiğine bakıp bankalara koştular. Herkes parayı faize koyunca sektör daraldı. Sektör kötü durumda, zaten bizde konut alacak insanlar kendi tasarruf birikimlerini krediyle tamamlıyorlardı. Artık çalışan kesimin krediyle konut alma şansı kalmadı, yüzde 3., 3.5 faizle kimsenin borçlanma şansı yok. Hatta beyaz yakalıların bile bu kredi taksitlerini ödeme şansları kalmadı. Asgari ücretlinin hiç şansı kalmadı.”

ARAZİ, ARSA İYİ PRİM YAPTI

Bankasız, kefilsiz 60 ay vade ile konut fırsatı Bankasız, kefilsiz 60 ay vade ile konut fırsatı


Kiralarda artış yaşanırken, konut fiyatlarının yerinde saydığını belirten Aslan, kimsenin yüksek faizlerden dolayı konut alacak durumunun kalmadığını söyledi. Aslan, “Konut fiyatları son 1 yıldan beri aynı seviyede. Yeni proje çok yok. Kiralara talep daha çok. Geçen sene ile bu sene arasında kira fiyatlarında yüzde 100 artış var. Devletin açıkladığı yüzde 25’e kimse uymuyor.. Mülkiyet sahiplerine hak vermek zorunda kalıyorsunuz, gıda fiyatlarına bakın, temel tüketim maddelerine bakın, o insanlara da hak vermemek elde değil. Arazi, arsa satışlarında hareket yok ancak fiyatlarda da artış var. Konuttan çok daha iyi prim yaptı. Yüzde yüzde 70, yüzde 100’lere yakın artışlar var” dedi.

TEPEDEN TIRNAĞA HERKES FAİZCİ OLDU
Fabrika ve büyük tesislerinde faize para yatırdığını anlatan Aslan, “Büyük kurum ve kuruluşların faaliyet dışı kazançlarında da bunu görebiliyorsunuz. Binlerce kişiyi çalıştıran fabrikaların, tesislerin bilançolarına baktığınızda faaliyet karının yanı sıra, faaliyet dışı karlar, kazançlar, yani faiz gelirleri görülüyor. Tepeden tırnağa insanları faizci yaptılar. Çok az bir kesim benim faizle işim olmaz diyor. Para koşarak faize gitti ve yüzde 99 müslüman olan ülkede insanlar faizci oldu. Riski yok. Yatırdın bankaya paranı, 3 ay sonra, 6 ay sonra hesabına geçiyor. Ne işçi çalıştırma, ne kira, ne maliyeti var, bedava kazanç. Böyle olunca gayrimenkule yatırım olur mu?” şeklinde konuştu.

SEÇİMLERDEN SONRA FİYATLAR ARTACAK

Seçim sonrası için de konuşan Aslan, “Seçimlerden sonra faizlerin artırılacağı konuşuluyor. Sektörün daha da daralacağı konuşuluyor. Zaten mevcut konut stokları bittiği zaman şu anki fiyatlara kimsenin daire bulma şansı olmayacak. Çünkü inşaat firmalarının bu fiyatlara mal etme şansı yok, inşaat malzemeleri yüzde 100’ün üzerinde arttı, 31 Mart sonrası sektörde inşaat girdilerine zam bekleniyor” dedi. Meral KINACILAR ERBEKTE