Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı üyesi Prof. Dr. Ercan Ok, merkezde hemodiyaliz ve evde hemodiyaliz yöntemleri hakkında karşılaştırmalı bilgiler verdi. Ok, dünyada ve Türkiye’de Ev Hemodiyalizi’nin bulunduğu durumu aktardı.

Haftada 3 kez merkezde yapılan 4 saat hemodiyaliz tedavisinin hastaların ihtiyacını tam karşılamadığını, bu tedavinin böbreğin gerçekleştirdiği temizlemenin ancak yüzde 10’una tekabül ettiğini ifade eden Prof. Dr. Ok, “Yetersiz temizlenmenin yanı sıra, 4 saatlik tedavilerdeki hızlı değişimlerin de diyalizde tansiyon düşmesi-kramp, diyaliz sonrası halsizlik-bitkinlik gibi sorunlara yol açmaktadır” dedi. Prof. Dr. Ercan Ok, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliğinde sık görülen sorunların ise kalp hastalığı, kansızlık, kemik hastalığı, zihinsel ve bedensel fonksiyonlarda bozulma olduğunu ifade etti.

TÜM MALZEMELER SGK TARAFINDAN KARŞILANIYOR

Ok, "Her ay diyaliz tedavisi için gereken tüm malzemeler hastanın evine teslim ediliyor. Bunların tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor, hastalar hiçbir ödeme yapmıyorlar. Hastaların evlerinde 4 saat yerine, 8 saat diyaliz oluyorlar, böylece temizlenme iki katına çıkıyor. Bu tedaviyi de genellikle geceleri, uyurken yapıyorlar, böylece gündüzler tamamen boş kalıyor, bu da hastaların çalışabilmesine, sosyal yaşamlarını, aile yaşamlarını istedikleri gibi düzenleyebilmesine olanak veriyor" dedi. BÜLTEN