Çalışmalar doğrultusunda anlaşma yapılan marketlerde ucuz et satışı başladı. Gaziantep Et Hali esnafı, uygulama ile fiyatların değişkenlik gösterdiğini ancak vatandaşın tereddüt yaşadığını söyledi.

Canlı Hayvan- Hayvansal Ürünler ve Yem Üreticileri Meslek Komitesi Başkanı Tamer Abuşoğlu, piyasanın çok dar olduğunu ve alışveriş yapanın olmadığını söyledi. Abuşoğlu, "Et piyasası farklı bir piyasa olmasına rağmen Türkiye’deki, genel ekonomi gidişatıylada ilgili. Buradaki sorunu bütünden ayrı düşünemezsiniz" dedi. Abuşoğlu, “İnsanların cebinde para olmazsa gelip, et ihtiyacını karşılayamaz. Türkiye’nin ihmal ettiği bir sektör. Sadece canlı hayvan ve et sektöründe değil, bu tarım içinde geçerli. Artık ithal eder duruma geldik. Ithal cenneti olduk adeta. Türkiye üretemiyor, üretse dahi piyasada satamıyor. Öyle bir pozisyona geldik. Hayvanımızı besleyecek saman yok ama siz gidiyorsunuz samanı, Bulgaristan’dan ithal ediyorsunuz. Doğru bir politika uygulamalıyız.”

MÜŞTERİLERİMİZ BELLİ

Kasap Şahin Usta, hale gelen müşterilerinin belli olduğunu söyledi. "'Marketin müşteri ayrı, bizimkisi ayrı" diyen Şahin Usta, et fiyatları hakkında bilgi verdi. Şahin Usta, “Parça yağsız et 45, normal yağlı kıyma 35, kemikli et ise 30 liradan, satış görüyor. Besicileri yani üreticileri öldürüyorlar. İthal et durumunu anlamış değilim. Canlı hayvan getirilmeli, üretimde istenilen noktaya geldiği zaman kendi hayvanlarımızı kesip piyasaya sürmeliyiz" dedi.

ET FİYATLARI ETKİLENDİ

“Marketlerde uygun fiyata satılan et, et fiyatlarında düşüşe sebep oldu” ifadesini kullanan Kasap Ali Yılmaz ise, “Alıcı durumu normal seyrinde devam ediyor. Toplu et satışı yaptığımız yerler var. Şu an marketlere geliyor, oda yeterli değil. Galiba, marketlerde birer kiloluk paketler halinde satılıyor. Bu durum gayet iyi oldu. Çünkü et fiyatlarını etkiledi, et fiyatlarının düşmesine neden oldu. Artık ülkemizde Suriyeli'lerde yaşıyor. Tüketici artıyor, buna bağlı olarak ete talepte fazla oluyor. Üretim noktasındada sıkıntılarımız var. 2 senedir, et fiyatlarında artış söz konusuydu. Bu yıl et fiyatlarında düşüşler yaşanıyor” şeklinde konuştu.

UCUZ ETİN YAHNİSİ YENMEZ

Kasap Mustafa Tabu, Et fiyatlarının çok aşağılarda seyrettiğine dikkat çekti. Tabu, “ucuz etin yahnisi yenmez” diyerek vatandaşlara ucuz et konusunda uyarılarda bulundu. Et seçerken erkek eti, renginin ise pembemsi olmasına değinnen Tabu, “Çiftlik evlerini, yani hayvan besisi üzerine faaliyet gösteren işletmeleri kontrol ettiniz mi? Kaç tane koyunumuz, ineğimiz, danamız var? Bunlar tesbit edildi mi? Ne oluyorsa küçük esnafa oluyor. Zengin kendi ağını sararken fakir ise her zamanki gibi öldü. Gaziantep kasapcıllar ve cematçiler sahipsizdir. Biz sahipsiz bir esnafız her daim böyle geldik, böyle gideceğiz”

FİYATLAR DÜŞÜNCE ALIM AZALDI

Kasap Yıldıray Lök, “Et fiyatları düştü. Bakanlık açıklama yapmıştı, marketlere et getirildi bunun etkisi oldu. Fiyatlar düşünce sanki millet kararsız. Pahalıyken daha çok alan vardı” dedi. AYŞEGÜL BAĞCI