'Esrar' bu aralar yine gündemde.

Şunu gözlemledim yıllarca.Yazdığım her iki kitapta da belirttim. Toplumda bir hurafe var. 'Esrar ottur,günahı yoktur' şeklinde.Bir kere bu yaklaşım tamamen yanlış.Bitki olması onu masum kılmaz. 'Yok, efendim,tütün daha zararlıymış,esrar ise sonuçta bir bitkiymiş' anlayışı dilden dile yayılıyor.Fısıltı gazetesi yalan söylüyor. Zihinleri bulandırıyor. AMATEM'lerde esrar yüzünden tedavi olanlar aynı şeyi söylemiyor ama. İnanmayanlara AMATEM'in telefon numarasını verebilirim.

Bağımlılık yapıcı özelliği ile bireylerin ruh ve beden yapısını olumsuz yönde etkileyen ve toplumların sosyal dokusunu bozan 'esrar' maddesi ile ilgili yazılı ve görüntülü medyada, bu alanda birikimi olan ya da olmayan yazarlar yazılar yazıyorlar. Yazsınlar da. Bu alanda tartışılacak bir konu varsa elbette tartışmakta sayısız fayda var.

Ama bağımlılık gibi çok hassas ve nazik bir konuda yazarken bir uzmana ya da bilim insanına danışılsa fena mı olur?Masa başında atıp tutmak kolay.Esrar içip hırsızlık yapan çok insan var.

Esrar bulamadığı için annesini öldüren gençler var bu ülkede. Hatta bir yazarımız yazısında 'esrar satan dükkana giriyorsun'başım ağrıyor' falan diyorsun, orada bulunan uzmandan anında tıbbi izin kartını alıp, o kartla esrarı satın alabiliyorsun.'Şahsım olarak 18 yıldır bu illetin insana neler ettiğini gözüyle görmüş biri olarak yüz binlere ulaşan bir yazarın esrar gibi ocak söndüren bir psikoaktif maddeyi masum gösterip, adeta aklar ve destekler gibi, özgürleşmesinden yana tavır alan yazısını hayretler ve endişeler içinde okudum. Yazısını sonunda da 'yakın gelecekte dünyada sigara satışı yasak, esrar satışı serbest olursa şaşırmayın' diyerek bitiriyor.

Her başı ağrıyan esrar mı içmeli sayın yazar.Lütfen yazdığınız cümlelere dikkat edin.Yanlış yapıyorsunuz. Esrar üzerinde bu aralar sadece ülkemizde değil, Amerika kıtasında ve Birleşik Devletlerinde gündemin en mühim maddelerinden biri olmayı sürdürüyor. ABD Başkanı Barack Obama, verdiği bir röportajında bu konuya değinmişti.

New Yorker dergisindeki röportajında mevzu ile alakalı bir sual üzerine Obama; ’Bilindiği gibi gençliğimde esrarı denedim, bir zaman kullandığım sigara gibi esrarı da uygunsuz bir alışkanlık olarak görüyorum. Şayet kullanan üzerindeki etkisi açısından, alkolden daha tehlikeli olduğunu düşünmüyorum’ diye belirtirken bu konuda bilgisi olmayan insanların kafalarını da karıştırdı. Obama aynı dönemde esrar kullanımının tavsiye ettiği bir şey bulunmadığı, kızlarına bunun sağlıksız ve uygunsuz bir vakit kaybı olduğunu aktardığını eklerken. ABD Başkanı daha ağır uyuşturucu maddelerin hem kullanıcıya, hem de topluma ciddi maliyetlerinin olduğunun da altını çiziyor.

Öte yandan Obama, Colorado ve Washington’da esrarın yasallaşması ile alakalı; ’’Yasal düzenlemeler hususunda adım atmak önemli, çünkü toplumun bir kesimi bir yasayı ihlal ederken birkaç kişinin müeyyide alması durumunun ortadan kalkması toplum açısından mühim ’’ diye açıklamalarda bulunabiliyor. Diğer yandan geçtiğimiz ay Uruguay esrar satışını serbest bırakan yasayı meclise getirdi. Bağımlı bir insanda ağız yoluyla THC maddesinin etkili olduğu doz 50-200 mg/kg; sigara ile içildiğinde 25-50 mg/kg'dır. Alındıktan 30 dk. sonra etkisini gösterir. Sigara ile içilen esrarın etkisi 2-4 saat; sindirim yoluyla alındığında bu etki 5-12 saat, düşük etkili marihuana etkisi ise 3 saatten uzun sürmez. Nabız hızında artış görülür. Gözlerin kızarması, ağzın kuruması, baş dönmesi, kalp atışlarının hızlanması, sık sık idrar yapma ihtiyacı duyulur. Kişinin içinde bulunduğu duygu durumuna göre etki yaratır, ancak gene de değişmeyen etkileri vardır.

Zaman algısıyla ilgili bir farklılaşma (zamanının yavaşladığı duygusu; örn, 1 saatlik bir dönem 8-10 saat gibi algılanabilir); renkleri ve sesleri algılamaya karşı duyarlılık artar; yaratıcılığı arttırıyor diye düşünülmesinin nedeni de budur. iştahta artış görülür. Refleksleri bozar; bu nedenle reflekse dayalı işler yapılması bazı kazalara ve yaralanmalar yol açabilir (Ör., araba kullanılması tehlikelidir). Kişiler esrar aldıktan sonra sedasyon (sakinleşme) ve gevşeme yaşarlar; kendilerini daha rahat hissederler, alkolde olduğu gibi ruhsal inhibisyonları ortadan kalkar. Öfori ve bazen önüne geçilemeyen gülme krizleri gerçekleşir. Daha konuşkan olurlar. Yüksek dozda alındığında bunaltıya, ruhsal çöküntüye, aşırı uçlara varan ruhsal değişikliklere yol açabilir. Uzun süre esrar kullanımı sonucu kişinin çevreye karşı ilgisi azalır, çalışma ve hareket gücü düşer, kısaca yaşam kalitesini düşürür. Mc Glotthin ve West (1968), uzun süreli yüksek doz kullananlarda apati (ilgisizlik) geliştiğini, kişinin daha pasif, ilgisiz ve isteksiz olduğunu belirtmişlerdir. Bu kişiler çalışmak ve üretmek istemezler. Uzun süreli planlar yapamazlar. Kompleks işleri yapmaya karşı hem istek hem de kapasite azalmıştır. Konsantrasyon yetenekleri kaybolmuştur. Tüm bunlara amotivasyon sendromu denmiştir.

Karakter değişikliği ve hayat tarzında farklılaşma, anksiyete ve depresyon, amotivasyon sendromu, diğer madde kullanımları görülebilir. Uzun süre kullananlarda uyku hali, uyuşukluk, dengesizlik, kaslarda eşgüdüm bozukluğu vardır. Birey bazi motor yetilerini kaybedebilir. Fazla terlerler. Ayaklarda karincalanma olur.

Sigara gibi içildiğinde göğüs sıkışması yaşanabilir.

Yine belirtmekte fayda görüyorum.Kullanıcılarda bizzat gözlemlediğim hususlar var. Bunlar da esrar kullanımına bağlı ağız kuruluğu, açlık, gözlerde kızarma kan basıncının artması ve alınan miktara bağlı olarak çarpıntı sık görülen etkileridir. Kronik kullanımında testesteron düzeyi ve sperm sayısının azalması, kadınlarda kısırlık ve yeni doğan bebeğin düşük doğum ağırlığa sahip olması görülebilir. Dikkat ve tepkilerde yavaşlamaya sebep olur. Kimi kişide ise bunun aksine kimi zaman kaygı, sıkıntı, yoğun korku hissi, panik ataklara yol açabilir.

Esrarın kişi üzerine etkisi içilecek esrarın gücü, içecek olan kişinin esrardan beklentisinin ne olduğu, beraberinde alınan alkol veya başka maddenin varlığı ve esrarı alış şekli gibi birçok faktöre bağlıdır. Esrarın huzursuzluk, uykusuzluk, iştah azalması, kilo kaybı ve tahammülsüzlük gibi psikolojik ve fizyolojik yoksunluk belirtilerini de unutmayalım.Narkotik şubede görev yaptığım yıllarda 'esrar' içen bağımlılar daha çok şunu yüksek sesle haykırıyorlardı: 'esrar zeka zehiridir' içeni aptal yapar.

Aptallaştırdığı gibi beynindeki hücreleri de yok eder.Esrar halüsinasyon etkisi vardır. Hatta çoğu bağımlı'içmediğim zamanlarda,yoksunluğunu çektiğim dönemlerde sanki dev bir farenin beynime doğru yürüdüğünü hissediyordum' diyen bağımlılar da az değildi.Esrar asla ve asla masum değildir.