Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus, yeni nesil yazarkasa/POS cihazlarının kullanım zorunluluğu ile ilgili uygulamanın 1 Ekim tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini belirterek, “Yüzbinlerce esnaf parasızlık nedeniyle yeni POS cihazını alamadı” dedi.

Cirosu Yüksek Olana Ücretsiz Pos

Yeni POS cihazlarının büyük işletmeler için avantaj sağladığının altını çizen Genel Başkan Çelikus, “Bu işten yine esnaf zararlı çıktı. Bankalar, belli bir ciro taahhüdü veren işletmeler yeni POS cihazlarını hediye ediyor. Örneğin bir banka, aylık 5 bin lira ciro taahhüdü verenler işletmelere bu cihazları hediye ediyor. Belli bir büyüklüğün üzerindeki işletmeler bu ciroyu zaten yapıyorlar. Dolayısıyla, büyükler yeni nesil POS cihazlarına ücretsiz sahip olurken, küçük esnaf 2 bin liraya varan cihaz bedellerini ödemek zorunda kalıyor” diye konuştu.

Cihazını Alamayana Ceza

Şu ana kadar sadece 50 bin esnafın yeni uygulama nedeniyle POS cihazını alabildiğini ve 250 bin esnafın ise bu cihazı alamadığını belirten Çelikus, “Eğer yeni süre verilmezse yeni nesil POS cihazı alamayan bu işletmelerin tamamı ceza yiyebilir. Bu arada birçok esnafımızda seyyar POS cihazlarını bankalara iade edip sabit POS'lara geçiyor. Ancak halen eldeki eski yazar kasaların değerlendirilmesi ile ilgili bir gelişme bulunmuyor” şeklinde konuştu.

Anadolu'nun Birçok Yerinde Pos Cihazı Kullanılmıyor

Anadolu'nun birçok yerinde POS cihazı kullanılmadığını ve alış verişlerin nakit yapıldığını ifade eden Çelikus, “Vergi kaybının azalması için kredi kartıyla alış verişin özendirilmesi amaçlanan yeni nesil POS cihazlarıyla tam tersine bir uygulama getirilmiş oldu. Büyükşehirlerde zaten kredi kartı çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Banka hareketlerinin takibi çok kolay olduğu için buralarda zaten kayıt dışılık yok. Ancak yapılan bu düzenleme Anadolu'da kartlı alışverişe geçişin süresini uzatabilecektir. Sonuçta, bu işten beklenen elde edilemeyebilecektir” dedi.

HABER MERKEZİ