Akalın, “Gaziantep esnafı zorlu süreçten geçiyor. Buna rağmen, sıkıştığı zaman bile ceketini satar borcunu gününde öder” dedi.

ESNAFA CAN SİMİDİ OLDUK

Yüzde 4 ve 5 faiz oranıyla esnafa bir nefes, bir can simidi olduklarını aktaran Akalın, "Gaziantep Merkez Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak, esnafımıza 580 milyon TL kredi verdik. Yaklaşık 20 bin esnafa tekabül ediyor. Ödemeler 1 ila 5 sene arasında oluyor. 1 senelik kredinin faizi yüzde 4, 5 senelik kredinin faiz oranı ise, yüzde 5’dir. Bizim aksimize resmi bankaların esnafa verdiği kredi faiz oranı yüzde 24’tür. Bizim esnafa verdiğimiz kredi devlet destekli olduğu için çok düşük faiz oranlarımız var. Esnaf bu uygulamadan memnun. Bankadan alacağı faiz bizim faiz oranın 5 katı. Bu durum esnafa bir nefes, bir can simidi oluyor. Esnafımız bir dükkan açacağı zaman, 10 sene müddetle, 6 ay ödeme imkanıyla ve yüzde 5 faiz oranıyla 300 bin lira kredi destek sağlıyoruz. Toplam 500 bin liraya kadar kredi veriyoruz. Şu anda Türkiye genelinde 22 milyar TL, esnafa destek sağladık” dedi.

ESNAFIN SİCİLİNE ZARAR VERMİYORUZ

Esnafın siciline zarar vermediklerini vurgulayan Akalın, en önemli özelliklerinin bu olduğunu söyledi. Akalın, şöyle konuştu: “Esnaf borcunu bir kaç gün geciktirse dahi sicilini bozmuyoruz. Gerektiğinde kendi fonumuzdan ödüyoruz. Ama bizim aksimize, ödeme geciktiği zaman diğer bankalar hem faiz bindiriyor hem de esnafın sicilini bozuyor. Sicili bozulan esnaf, 5 sene kredi kullanamıyor. Gaziantep Merkez Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak esnafımızın yanındayız. Onlara sahip çıkıyoruz.”

GAZİANTEP ESNAFI BORCUNU GÜNÜNDE ÖDER

“Gaziantep esnafı daima borcunu gününde öder” diyen Akalın, Gaziantep esnafının gerektiğinde ceketini bile satacağını anlattı. Akalın, “Bizim takip oranımız yüzde 7 ila 8’dir. Mesela; 50 milyon TL vermişimdir, şu anda 350 bin TL takibim var. O da esnafa verdiğim kredi kadardır. Esnaf gününde ödüyor ama ekonomik sorunlar ve işsizlikten ötürü, esnafımız zorda. İnşallah bu durumu atlatırlar. Esnafın krediden yararlanması için, maliye, esnaf sicili ve dükkanı olması gerekiyor. Ondan sonra gelip bizde kredi talep edecekler” şeklinde konuştu. AYŞEGÜL BAĞCI