Yılbaşında büyükşehir belediyesinden zam isteyeceklerini belirten Gaziantep Umum Minübüs Sahipleri Esnaf Odası Başkanı Sofu Çolak, "Benzine zam geldi. Esnafımız ağır vergi altında kalmakta. Yılbaşında zam isteyeceğiz. KDV'nin yüzde 18'den yüzde 5'e düşürülmesini istiyoruz. Serbest binişlerin aylık maliyeti 5 bin 250 lirayken aldığımız destekleme tutarı 750 liradır" dedi.

KDV ORANI YÜZDE 5 SEVİYELERİNE ÇEKİLSİN

Esnafın sıkıntılı olduğunu ve halen borç ile cebelleştiklerini vurgulayan Çolak, şunları söyledi: “2013 yılında otobüs olduk. Borç içinde cebelleşiyoruz. Araçlarımızın tamamı 2014 yılından bu yana akıllı ulaşım sistemlerine dahil olup, akıllı kart ve biletlerle yolculuk yapılmakta. Tüm gelirlerimiz banka hesaplarına yatırılarak kayıt altına alınmaktadır. KDV oranımız yüzde 18"dir. Önerimiz; Gaziantep gibi sadece akılı kart sisteminin olduğu yerlerde KDV oranının yüzde 5 seviyelerine çekilmesidir.”

ESNAFIMIZ GECE YARILARINA KADAR ÇALIŞIYOR

Çolak,KDV yüksekliğinin de esnafı zor durumda bıraktığını belirterek, “Esnafımız sabah 5’te çıkıp gece yarısı saat 24’e kadar ve hafta sonu da dahil olmak üzere çalışmaktadır. Okul servisleri günde iki sefer yapmakta ve sadece yüzde 8 KDV ödemektedir. Şayet öğrenci taşıdığı için KDV sayısı yüzde 8 ise bizim taşıdığımız yolcuların yüzde 15’ i öğrenci yüzde 15’i ise ücretsiz yolcudur” ifadesini kullandı.

BİN 500 VE 2 BİN ARASI PARA TALEP EDECEĞİZ

Serbest binişlerin aylık maliyetinin 5 bin 250 lirayken şoför esnafının aldığı destekleme tutarının 750 lira olduğunu dile getiren Çolak, serbest binişlerden dolayı bin 500 ve 2 bin arası para talep edeceklerini kaydetti. Çolak, “2014 yılında serbest kart yolcu sayısı yüzde 8 iken 2017 yılında yüzde 15’e yükselmiştir. Ekim ayında taşıdığımız serbest kart biniş adeti 904 bin 639 adettir.”dedi. AYŞEGÜL BAĞCI