Anadolu Platformu Koordinasyon Kurulu başkanlığınca düzenlenen 'Yeni Türkiye'nin Eğitim Paradigması ve Sivil Toplum' konulu 8. Öğretmen Sempozyumu Gaziantep'te yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kalkınmanın yalnızca ihracat rakamları ile sanayideki yatırım hamleleriyle olmayacağını belirterek, "Eğitim sistemi kişileri bireyselleştiriyorsa, mutsuzlaştırıyorsa buna bir dur demenin zamanı geldi ve geçiyor. Esas dönüşümün zihinlerde olduğunu bilerek, bu yolculuğa gitmek zorundayız" dedi.

SEMPOZYUMA BÜYÜK İLGİ

Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan sempozyomun açılış törenine, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan,Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, İl Müftüsü Ahmet Çelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür, Anadolu Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanı Turgay Aldemir ve çok sayıda öğretmen katıldı.

KALKINMA YOLCULUĞU BAŞLADI

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kalkınmanın yalnızca ihracat rakamları ile sanayideki yatırım hamleleriyle olmayacağını, Birey, toplum ve devlet ilişkisinin çok iyi korunması gerektiğini belirterek, "Türkiye'de çok önemli bir kalkınma yolculuğu başladı. İnsan odaklı bakabilmeyi, esas dönüşümün zihinlerde olduğunu bilerek, bu yolculuğa gitmek zorundayız. Ne kadar derslik yapsak, ne kadar hocalarımızın sayısını arttırsak dersliğin içini dolduran hocalarımızın kalitesini çok iyi öğrenmek, özümsemek zorundayız" dedi.

EĞİTİM, İDEOLOJİK BİR ALAN

'Bütün dünya bilgi toplumundan bahsediyorsa, bizimde analizleri iyi yapabilmemiz gerekiyor' diyen Fatma Şahin, "Ak Parti eğitimle ilgili çok önemli yapısal değişimlere imza attı. Ancak o kadar çok ideolojik bir alanki, hiçbir zaman bilimsel tartışmalarla yol gidemedik. Eğitimde yaptığımız her çalışmada, oynattığımız bir nokta, bir virgül, Ağrı dağını oynatmak kadar zordu. Bütün ayrımcılıkların eğitimle ilgili süreçte yaşandığını gördük. Başörtüsü, imam hatiplerin önündeki katsayı sorunu, 4+4+4 hayata geçirilirken zorluklar yaşadık. Esas dönüşümün zihinlerde olduğunu bilerek bu yolculuğa gitmek zorundayız" dedi.

DUR DEMENİN ZAMANI GELDİ

'Eğitim sistemi kişileri bireyselleştiriyorsa, mutsuzlaştırıyorsa buna bir dur demenin zamanı geldi ve geçiyor' diyen Şahin, "Matematiğin, coğrafyanın, fiziğin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz, ama merhametin, vicdanın, onurun, şerefin de bir o kadar önemli olduğu yeni bir paradigmaya ihtiyaç var. Düşünen, üreten, yol gösteren işte o kuşlar bile yollarını, hedeflerini belirliyor, bir araya geliyor, mazeret üretmiyor. Bu şehrin, bu ülkenin gülistan olması için hedeflerinize, hayallerinize bu ülkenin, çocuklarına, geleceğine karşı çok borçlu olduğumuzu biliyoruz" diye konuştu.

KOLAYCI BİR TOPLUM OLDUK

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise eğitimin can alıcı bir noktaolduğunu vurgulayarak, İslam ülkeleri ve Ortadoğu'da yeniden inşa edilmesi gerektiğine dikkati çekti. Yavuz Coşkun, öğrencilerin öğretmeniyle olan ilişkisi noktasında sadece bir not alış-verişi veya bir takım görsel, kitabi bilgilerin monoton olarak aktarıldığı bir sürecin idrak edildiğini ifade ederek, "Eğitim bu değil. Öğretimin belki de bir parçası sadece bu. Eğitim dediğiniz çok daha farklı bir şey, bir insan yetiştirmek. Eğer buralarda yeniden bir dirilişi, uyanışı ortaya koymak istiyorsak farklı düşünmek zorundayız. Rüzgara karşı uçarsanız ancak yükseklere tırmanmanız mümkün olur. Farklı düşünememe, kurşun asker olma, birilerinin güdümünde hareket etmekten kurtulmak zorundayız. Muhakeme eden, yeni düşünce ortaya koyan insanlara ihtiyacımız var. Çok kolaycı bir toplum haline geldik" dedi.

GERİ KALMIŞLIĞIN ALTINDA EĞİTİMSİZLİK YATIYOR

Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir de Türkiye'de son günlerde yaşanan çocuk istismarları ve dramlarının yeniden ele alınması gerektiğine değinerek, eğitimin muhatabını neye çağırdığının önemli olduğunu bunların konuşulması gerektiğini söyledi. İslam ülkelerinin edilgen, doğru dürüst bir işe yaramayan, görüntüsünün arkasında eğitimsizliğin yattığını belirten Aldemir, "Bu anlamda eğitim hep resmi görevle bağlantılı olarak düşünülmektedir. Bu da onun özgürlüğünü ve içeriğini maalesef ekmek parasına indirgemiş, tevhidi tedrisatla zenginliklerimiz ötekileştirilerek sınırlandırıldı" dedi.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ KARDEŞLİKTE

Türkiye'de yaşanan çözüm süreciyle atılan adımların emperyalist odaklarca istismar edilmek istendiğini belirten Aldemir, "Kürt meselesinin çözümü kendi içimizdeki kardeşliğimizden geçmektedir. Onun için sorunlarımızın çözümü kendi ocaklarımızdır. Elbetteki dünyanın tecrübesini ve başarılarını alıp inceleyeceğiz" dedi.

Zaferin önce zihinlerde kazanıldığına dikkati çeken Aldemir, zihniyet dönüşümünün şart olduğunu vurguladı.

İnsani ve iktisadi çıktılar üretmeyen eğitimin sadece diplomalı işsizler, sorumsuz sınıflar ürettiğini belirten Aldemir, "Bunun için bir ülkenin kalkınma hızını en çok etkileyen unsur eğitilmiş insanıdır. En önemli zenginliğimizin insani gelişmişlik olduğunu bilmekteyiz. İnsanımızı keşfederek çağın ihtiyaçlarına doğru analizler yaparak, dünyaya yukarıdan bakabilmeliyiz. Unutmayalım ki batıyı taklit etmek bizi geliştirmedi, bağımlı hale getirdi, özgüvenimizi ve kültürümüzü yitirdik. Başarılı bir eğitim, içinde yaşadığı toplumun asli değerlerine dayanarak derinleşir ve dalga dalga umut oluşturur. Bunun için eğitim paradigmamız felsefi bir arka plana mutlaka yaslanmalıdır"şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarından sonra Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci tarafından 'Eski Türkiye'de Eğitim', Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.Niyazi Özdemir tarafından 'İdeolojik Eğitim', GAÜN Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Yavuz tarafından 'Vesayetçi Eğitim' ve VanGökkuşağı Derneğinden Metin Kaya tarafından da 'Son On Yılda Eğitimin Serencamı' konularından bildiri sunuldu.

İki gün süren sempozyumun ikinci gününde ise Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin'in konuşmasından sonra Moderatörlüğünü Savaş Ahmet Aksu'nun gerçekleştireceği forumda 'Yeni Eğitim Paradigmasının Oluşumunda Sivil Toplumun Teklif ve Tecrübeleri', Prof. Dr. Hayreddin Kamanan'ın konuşması ve sonuç bildirisi yayınlandı.

Meral KINACILAR