3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından “Engellilerin Rehabilitasyonunda Fizyoterapistlerin Rolü ve Paydaşların Görüşü” konulu uzaktan erişimli seminer düzenlendi.

Moderatörlüğünü SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun’un yaptığı seminerde konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Engelli bireylerle ilgili doğru zamanda doğru müdahalede bulunulmadığında, koruyucu ve önleyici tedbirler hızlıca güncellenmediğinde bunun maliyeti birey, toplum ve devlet için çok ağır” dedi. Engelli dostu kent kapsamında ulaşılabilirlik, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra engellinin rehabilitasyonu ve ulaşılabilirliğinin önemli olduğunu kaydeden Şahin, şunları kaydetti: “Ülkemizin en büyük Engelsiz Yaşam Merkezi’ni açtık. Bir yıl içinde doğru metodoloji, doğru insanlar ve doğru modeli kuruduğunuzda bu çocukların yaşamına nasıl dokunduğumuz, annelerin hayata bakışının nasıl değiştiğini, aileye, topluma nasıl dokunduğumuzu görme fırsatı oldu.

Şehrimizde SANKO Üniversitesi gibi ihtisaslaşmış bir üniversitenin, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun gibi hocalarımızın varlığını çok kıymetli buluyorum. Üniversiteyi üniversite yapan beşeri sermayedir. Bilim ve akılla her sorunu çözmemiz gerektiğini düşünüyorum. Teoriyle pratiği, bilimle uygulamayı birleştirerek daha da güçlü bir yöntem oluşturalım.”

ENGELLİ BİREYLERİN HAYATA BAKIŞI DEĞİŞTİ

Engelli bireylerin ufukları, vizyonları ve hayata bakışlarının değiştiğini, üniversiteye giden engelli birey sayısının arttığını belirten Şahin, “Bu konuda geldiğimiz nokta önemli ama yeterli değil, daha güçlü koordinasyona ihtiyacımız var. Buradan yola çıkılarak bunu bir Türkiye modeli dönüştürebiliriz. Biz yapamazsak, kimse yapamaz” ifadelerini kullandı. “Koruyucu, önleyici tedbir, koruyamadığın ya da önleyemediğinde hızlı dokunuş ve sonrasındaki rehabilitasyon bu üç kademeyi doğru modellediğimizde buradan bir başarı hikayesi çıkacağına inanıyorum, diyen Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:“SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı’ya, Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yıldırım ve siz değerli hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Üniversitemiz ve bölümümüz bu konuda elimizdeki en büyük hazine, hepinize teşekkür ediyorum.”