Kentin sorunlarıyla ilgili önemli mesajlar verildi, projeler anlatıldı, yapılması planlanan çalışmalar masaya yatırıldı. Vali Ali Yerlikaya’nın kent ile ilgili yapılacak çalışmaları anlattığı kent konseyinde ulaşımdan eğitime, Düzbağ projesinden, uyuşturucu madde kullanımına, Irak’tan Suriye’ye kadar her konu gündeme geldi.

Vali Ali Yerlikaya, 15 Demokrasi Meydanının, Kamil Ocak Stadyumu ve onun yanındaki kullanılmayan maliye binası da katılarak geniş bir yaşayan meydan yapılacağını söyledi. Yerlikaya, “Valilik Binasını yıkıyoruz, 10 bin metrekarelik yeni bina yapıyoruz. Belediyeden arsasının bedelini istemiyoruz, 2 milyonluk şehre meydan verdiği için. Büyükşehir Belediyemiz yalnızca 10 bin metrekarelik bir binanın yapımını üstelenecek. Şehitkamil ve Şahinbey Kaymakamlıklarının yerlerinin tespitini gerçekleştirdik Şahinbey Belediye Başkanımız ile de anlaştık. Şehitkamil Kaymakamlığı, Toprak Mahsülleri Ofisinin hemen yanında 16 dönümlük alanda, yanında Gaziray’ın geçeceği bir alan yapılacak. Şahinbey Kaymakamlığı ise, iki farklı nokta belirledik” dedi.

Oturumu yöneten Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan, dikkat çeken konuşmasında olası tehlikeden bahsederek “Hem Kuzey Irak hem merkezi Irak hükümeti ile çalışan çok ciddi ihracatçılarımız var. Gaziantepli bu ihracatçılarımızın Irak’a yapılan ihracatların yüzde 40’a yakın oranını gerçekleştiriyorlar. İhracatla ilgili sıkıntıdan Gaziantep’in etkilenmemesi mümkün değil. Bunun için şimdiden başta bankalarla ilgili, gerek hükümetimizin gerek bankalarımızın Irakla çalışan firmalarımızı desteklemesi gerekiyor. Yoksa Gaziantep yine 90’lı yıllarda 100 binlik araçların garajlarda bir liraya satıldığını günü yaşayabilir” dedi.

en-verimli.jpg

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise,Gaziantep'te yaptıkları hizmetler ve projeler hakkında bilgi verirken, su fiyatlarının da yüzde 10 düşürüleceğini belirterek “Metro Projesi kapsamında çalışmalar hızla ilerliyor. Yolcu kapasitemiz Konya'nın üç katı. Ulaşım Master Planı yaptık, bu işi İspanyol bir firma aldı. Kağıt üzerinde bu iş bize 16 milyon liraya patladı. Babayiğit bir iş” dedi.

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da, Gaziantep’in bölge illerinin ekonomisine birinci dereceden katkı sağladığını belirterek,” Tarımsal ürünlerin gıda sanayine kazandırılmasında Gaziantep bölgede bir üs ve cazibe merkezi görmekte” dedi. Tiryakioğlu, Türkiye’nin 131,7 milyar dolar ihracat ile geride bıraktığı 2016 yılında, Gaziantep ihracatının ise 6 milyar 258 milyon dolar olarak gerçekleştiğini anımsattı.

enverimli.jpg

ASLAN: ETRAFIMIZDA ATEŞ ÇEMBERİ VAR

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan Gaziantep’in etrafının ateşle çevrili olduğunu hem Suriye hem re Irak konusunda sıkıntılar olduğunu söyledi. Bu bağlamda devletin büyük gayret gösterdiğini belirten Aslan, “ Geçmiş Körfez Savaşı’nda da Gaziantep hem ekonomik anlamda hem sosyal anlamda büyük zarar görmüştü. Şu anda Habur Sınır Kapısı’nın kapanması gündemde. Hava sahasının kapanacağını Sayın Cumhurbaşkanımız gündeme getirdi. Gerek biz gerek devletimizin önümüze gelecek sıkıntılarla ilgili süratle önlemler alması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

SIKINTILAR BÜYÜK

“Habur Sınır Kapısı’nın kapanmasından sonra Ova Köy kapısının açılacağı söylendi” diyen Aslan, “ Ticaretin aksamaması için çok süratle devreye alınması gerektiğini düşünüyoruz. Şu anda hem Irak merkezi hükümeti ile hem de Kuzey Irak yönetimi ile sıkıntılarımız var. Hem Kuzey Irak hem merkezi Irak hükümeti ile çalışan çok ciddi ihracatçılarımız var. Gaziantepli bu ihracatçılarımızın Irak’a yapılan ihracatların yüzde 40’a yakın oranını gerçekleştiriyorlar. İhracatla ilgili sıkıntıdan Gaziantep’in etkilenmemesi mümkün değil. Bunun için şimdiden başta bankalarla ilgili gerek hükümetimizin gerek bankalarımızın Irakla çalışan firmalarımızı desteklemesi gerekiyor. Yoksa Gaziantep yine 90’lı yıllarda 100 bin araçların garajlarda bir liraya satıldığını günü yaşayabilir. Bunun için elbirliği ile başta Ankara nezdinde önlemler almamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

verimlik2.jpg

SURİYELİ KONUSU ÇOK ÖNEMLİ

Gaziantep’te çok önemli oranda Suriyeli vatandaş yaşadığına dikkat çeken Aslan, “Daha öncede dile getirdik. Gaziantep Suriyeli sorununu yaşayan illerin başında geliyor. Daha önce göçmen bakanlığı oluşturulması yönünde taleplerde bulunduk. Maalesef gerçekleşmedi. Bu bağlamda bir koordinatör olacak bir bakanlığa ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Genel müdürlüğünün ve müsteşarlığının Gaziantep’te kurulacağı bir koordinatörlüğe ihtiyaç var. Gaziantep bünyesinde 400 bin 500 bin Suriyeli vatandaşın yükünü çekiyor. Bu çekilen yük için Gaziantep’in eğitimine, güvenliğine ve diğer alanlara artı olarak ne kadar destek aktarılıyor. Bu yükü çeken illerin bütçelerinin arttırılması gerekiyor. Enerjide vergide Gaziantep olarak artı indirimlere de ihtiyacımız var. Bu bağlamda desteklenmezsek yarın çok daha ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz” dedi.

verimliki.jpg

YERLİKAYA: 12 DEV PROJE VAR

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, kent konseyi toplantısında kentte ilgili 12 adet dev projenin olduğunu söyledi. Düzbağ Projesinin şehrin su ihtiyacını karşılamaya yönelik önemli bir proje olduğunu anlatan Yerlikaya, “Bizim Gaziantep’i Akdeniz’e bağlayacak olan proje Amanos Tünelleri Projesi çalışmaları devam ediyor. Hatta tünellerin ortasından tren yolu geçmesiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin uzun zamandan bu yana önerisi var. Onunla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Gaziray Projemiz var. Şehir Hastanemiz, kaba inşaatın yüzde 64’ü, toplam inşaatın yüzde 21’i tamamlandı. Allah kısmet ederse 2019 Kasım’da bitecek ama biz inşaatı 7 ay önce bitirme konusunda çalışıyoruz. Hızlı tren projesi iyi gidiyor, 300 Yataklı Perilikaya Devlet Hastanesini 2 ya da 3 ay içerisinde açmış olacağız” dedi.

YENİ BİR KONGRE MERKEZİ

Yerlikaya, “Büyükşehir Belediyesi’nin 3 bin kişilik Kültür ve Kongre Merkezi Projesi, gerçekten kentimiz için gurur duymamız gereken bir proje. Artık biz ŞKM’nin, Mavera Kongre Merkezi’nin şehrin ihtiyacını karşılamadığını biliyoruz. Şahinbey Belediyemiz de Büyükşehir Belediyemizde bir kongre merkezi yapılması konusundaki duruşlarından bahsediyoruz” diye konuştu.

verimlmi.jpg

HAVAALANI KONUSU

Yerlikaya devamla şunları anlattı: “Havaalanımızın yeni terminali, otoparkının ihalesi yapıldı. Havaalanının kentimize yakışır bir hale gelmesi ve eski terminali bölgenin hac ve umre zamanlarında eksper olarak kullanmaya devam edeceğiz. Kuzey Şehir ile ilgili olarak 3 gün içerisinde 10 bin ihale konut ihale edilecek ama biz şehrimizde tüm inşaatçılarla birlikte daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Kentin konutla ilgili sabrını zorladığımızı düşünüyorum”

OLİMPİK HAVUZUN İHALESİ YAPILDI

Yerlikaya, “5 Ekim’de Gençlim ve Spor Bakanlığı bitmeyen ve kangren haline dönüşen Olimpik Havuzun ihalesini yaptı. İnşallah önümüzdeki yıl bu zamanlarda Olimpik Havuz tamamlanmış olacak”

EĞİTİM SEFERBERLİĞİ

Yerlikaya, “Gaziantep 2 milyon nüfusa sahip büyük bir şehir, 500 bine yakın Suriyeli Mülteci var. Bundan iki gün önce gazetelere yansıdı, Gaziantep; Türkiye’de en fazla Suriyeli Mültecinin yaşadığı üçüncü kent. İstanbul ve Şanlıurfa’nın ardından Gaziantep geliyor. Ben dördüncü diye biliyordum, bununla ilgili rakamları tekrar güncellememiz gerekiyor. Yeni yapmış olduğumuz, yapmakta olduğumuz ve ihaleye çıkacağımız işlerle beraber Gaziantep’e 4 bin 273 derslik kazandıracağız. Şuandaki bizim 14 bin 710 olan derslik sayısının yüzde 29’u kadar büyüyoruz. 2019’un 30 Mayıs’ına kadar bunları hizmete açacağız. 2019 yılının başında bize verilecekleri söylemiyorum, şuanda ihalesi yapılan, yapılmakta olan ve ihaleye çıkacak olanları söylüyorum. Mevcut derslik sayısının yüzde 29’u yapılacak. Milli Eğitim Bakanımız Gaziantep’e geldi. Tüm ilgililer ile bir araya gelerek şehrimizi değerlendirdik. Okulla ilgili Milli Eğitim Bakanımız bize şunu söyledi, ‘Bu şehir, bu kadim şehir, okulla ilgili ne söylersek azdır. Arsa sorunu olmamak kaydıyla, nereye okul yapmak isterseniz para sorunu yok. Size özel bir destek vereceğiz’ dedi. Biz o toplantının hemen ardından 87 tane okul aldık. Hatta 87 ile kalmıyoruz, bulabilirsek 187 yapmaya hazırız” dedi.

PARA SORUNUMUZ YOK, KAMULAŞTIRMA SORUNU VAR

Yerlikaya Gaziantep’in para sorunu olmadığını tek sorunun kamulaştırma olduğunu belirttiği konuşmasında, “Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerimizde bulunan çarpık kentleşmenin olduğu alanlarda bizim 100 tane okula ihtiyacımız var. Para sorunum yok ama kamulaştırma sorunum var. Her bir kamulaştırma için 5 bin metrekare yer olsa çarpı 100 bin olsa 500 bin metrekare kamulaştırma yapmamız gerekiyor. Bu şehre hizmet eden herkes, bir yanlış yaptık. 65-70 civarında çarpık yapılaşma var. Hangi sebeple olursa olsun çarpık kentleşmeyi düzeltmek için eski tabirle küp küp paralar harcansa kamulaştırmaya yetmiyor. Dolasıyla masanın hangi tarafında olursak olalım ortada bir hakikat var, burayı mahkemeye gitmeden, helalleşerek almanın zamanıdır. Güzel tespitler yapıyoruz, şehrimizin eksiklerini söyleyecek, incitici olmayan eleştiriye ihtiyacımı var. Söylemek istediğimiz şey şu bu kadar çalışkan, üretken bir şehiriz ama geçmişin hatasını düzeltmeyle ilgili belki para sorunu olmasa bile arsaya ihtiyacımız var. 100 metrekarelik bir evde yaptığımız hatayı bile düzeltirken bile bunun maliyeti var. İnşallah bizim neslimiz bunu görür, biz güçlü bir şehiriz ama daha fazla üretmemiz gerekiyor. 80 milyon daha fazla üretmemiz gerekiyor. Ekonomimizin daha güçlü olması gerekiyor. 30 tane büyükşehir belediyesinin ve ilçe belediyelerinin kaybının daha az olması gerekir ki bu kentsel dönüşümleri çok daha güçlü bir şekilde gerçekleştirebilsin.

ÖĞRETMENEVİ YAPILACAK

“26 bin 500 öğretmenimizin gelip nefes aldıkları, 263 odalı büyük bir öğretmenevi yapıyoruz” diye konuşan Yerlikaya, “Türkiye’deki bunun yapıldığı iki ilden biri Gaziantep. Polis evinin karşısında Büyükşehir Belediyesi tarafından 30 dönümlük arazi tahsis edildi. Oraya, mimar arkadaşımız ile de görüştük, güzel bir öğretmenevi yapacağız. Aynı zamanda Adalet Bakanımızda böğle şehirde bir hakim evi olsun istiyor. O yüzden ‘Şimdi Gaziantep’e Gelme Zamanı’ diyoruz. 2015 ve 2016’da terör ile anılan kentten, şimdi otellerinde yer bulunamayan, hafta sonu da esnafımızın güldüğü bir kente dönüştük. Bunu daha iyiye götürmemiz gerekiyor”

OKUL GÜVENLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI

Yerlikaya, “Bu yıl okullarımızın güvenliği, çevre güvenliği ve eğitim-öğretim hayatının güvenliği ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığımız bir fakındalık oluşturdu. 81 ilin valisi, emniyeti ve jandarmasıyla hepimize çok hassas ve devam takip edilecek talimatlar gönderildi. Biz bununla ilgili çok ciddi toplantılar yaptık. 18 Eylül ile ilgili ciddi hazırlıklar yaptık. Öyle ya 512 bin öğrencimi var, açık liseye gidenler ve 60 bin civarında Suriyeli öğrencileri kastetmiyorum. Onlarla birlikte 623 bin öğrencimiz oluyor. Tüm Türkiye genelinde tespit edilen ve onların önüne ilk etapta kent güvenlik sistemine entegre olacak, kamera sistemine aldığımız okulları tek giriş yapıyoruz ve onlara güvenlik koyarak, çevre güvenliğini sağlasın dedik. Milli Eğitim Bakanımıza, belirlenen 50 okula 100 tane güvenlik görevlisi almayı düşündüğümüzü söyledik. Bizim şehrimize 230 tane özel güvenlik görevlisi 9 ay boyunca alma kaynağı verildi. 50 okulun yanında 115 okulumuzun kapısına özel güvenlik görevlisi görevlendireceğiz. Bu okullarımız, bu yıldan itibaren güvenliklerine kavuşmuş olacak”

VALİLİK BİNASI MEYDANA KATILACAK

Yerlikaya, “Daha önceki Kent Konseyi toplantısında sizlerle bir şey paylaşmıştım. 15 Demokrasi Meydanımızın, Kamil Ocak Stadyumu ve onun yanındaki kullanılmayan maliye binası da katılarak geniş bir yaşayan meydan yapılacak. Biz dedik ki, Valilik binasını da buraya katarak, bu alanı daha da genişletelim istedik. Biz bunu başardık, Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek, Karayollarının 30 dönümlük geniş arazisi var. Konuyu dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a arz ettik; bu alanın şehir dışına çıkması gerekiyor. Yaklaşık 50 milyon liralık trampa yaptık. Hatta onlardan aldığımıza karşılık hazine, şehirlerde bile oralardan arazi veriyor. Biz trampa yapmayı başardık, Valilik projeleri üzerinde detaylarını çalışıyoruz. Valilik binasının da içinde olacağı yaşayan meydan yapalım. Hem vergi binası hem de Valilik binası yaşayan meydana katılacak. Valilik Binasını yıkıyoruz, 10 bin metrekarelik yeni bina yapıyoruz. Belediyeden arsasının bedelini istemiyoruz, 2 milyonluk şehre meydan verdiği için, halka yönelik meydan çalışmalarından trampa alınmaz. Büyükşehir Belediyemiz yalnızca 10 bin metrekarelik bir binanın yapımını üstelenecek” dedi.

KAYMAKAMLIKLAR TAŞINACAK

Şehitkamil ve Şahinbey Kaymakamlıklarının yerlerinin tespitini gerçekleştirdilerini söyleyen Yerlikaya, “Şahinbey Belediye Başkanımız ile de anlaştık. Şehitkamil Kaymakamlığı, Toprak Mahsülleri Ofisinin hemen yanında 16 dönümlük alanda, yanında Gaziray’ın geçeceği bir alan yapılacak. Şahinbey Kaymakamlığı ise, iki farklı nokta belirledik. Birincisi Karataş’ta teleferiğin orada bir yer, ikinci olarak ise Yeşilvadi Parkı’nın orada 17 dönüm yer var. Yeşilvadi’nin oradaki 17 dönümlük alan, şehrin ortasında bulunuyor. Biz istedik ki şehri kucaklayan Şahinbey Kaymakamlık binası yapacağız. Park sorunu olmayan kaymakamlık binaları yapacağız. Şahinbey ve Şehitkamil Kaymakamlıklarını öyle bir tasarladık ki nüfus müdürlüğü, müftülük, sosyal yardımlaşma tüm bunları bir arada olacağı bir yer yapacağız”

EMNİYET VE JANDARMA TAŞINACAK

Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma binalarının taşınacağını vurgulayan Yerlikaya,”” Şehrin göbeğinde bir emniyet ve pasaport, ehliyet buradan veriliyor. Bakanımız Mehmet Şimşek başkanlığında Tugay’dan 170 dönüm yer aldık. Lise kampusü yaptık, 224 araç parkı, 32 derslik yapıyoruz. İhalesi 2-3 hafta içerisinde yapılacak. Bu bölgeye emniyet müdürlüğü, emniyet müdürlüğünün yan tarafına jandarma komutanlığı yapılacak. Emniyet Müdürlüğünün yerine ise Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Emlak yapıyoruz. Onlardan aldığımız kaynak yetmediği zaman 35 bin metrekarelik kapalı alanı emniyet müdürlüğümüz olduğu alana yapacağız. Projeye alındı, uygulamasını yapıyoruz. Jandarma Komutanlığı, Komando taburu ile birlikte emniyet müdürlüğüne komşu olmaya gidiyor. Bölge İstinat ve Bölge İdare Mahkemelerimizin olduğu alanlara yapılacak. Cezaevi oradan kaldırılacak, şehrin güvenlik ile ilgili olan birimleri o bölgede olacak”

ŞAHİN: METRO HIZLI İLERLİYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Metro Projesi kapsamında çalışmaların hızla ilerlediğini belirterek, "Yolcu kapasitemiz Konya'nın üç katı. Ulaşım Master Planı yaptık, bu işi İspanyol bir firma aldı. Kağıt üzerinde bu iş, bize 16 milyon liraya patladı. Babayiğit bir iş." ifadesini kullandı. Şahin, Gaziantep Kent Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, şehirdeki çarpık yapılaşmaya işaret etti.

SÜREKLİ KONUT ÜRETMELİYİZ

Belediyenin imar master planı kapsamında yürütülen bilimsel çalışmalara ilişkin bilgi veren Şahin, "Şehrin en önemli kısmını konutlar oluşturuyor. Üst talep eğrisi doğrultusunda sürekli konut üretmemiz gerekiyor. Güzelyurt konutlarımız bitti. Kızılhisar Konut Projesi çok önemli. Şehre gelen hakim, savcı, polis ve öğretmenin lojman ihtiyacını gidermemiz gerekiyor. Adalet Bakanımızın talimatıyla bu konutların bir kısmını hakim ve savcılara lojman olarak tahsis ediyoruz." dedi.

İHALEYE ÇIKACAK

Şahin, Türkiye'de örnek projelerden biri olarak gösterilen 50 bin konutluk Kuzey Şehir Projesi'nde çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, 5,5 milyon metrekare alanda, yaklaşık 250 bin nüfusun yaşaması düşünülen Kuzey Şehir'de ilk etapta 3 bin 500 konutun bittiğini, bin 500 konut için de ihaleye çıkılacağını bildirdi.

İŞ PARAYA KALDI

Ulaşımın önemini vurgulayan Şahin, şunları kaydetti: "Metro Projesi kapsamında çalışmalar hızla ilerliyor. Yolcu kapasitemiz Konya'nın üç katı. Ulaşım Master Planı yaptık, bu işi İspanyol bir firma aldı. Kağıt üzerinde bu iş bize 16 milyon liraya patladı. Babayiğit bir iş. Bizim dönemimizde metronun temelini atmak, tek hedefimiz ve iddiamızdı. Proje kapsamında iki hattımız var. GAZİRAY Projesi ile Maarif Kavşağı ve Şehir Hastanesi arasında 15 kilometrelik hattı yapmamız gerekiyor. Bu projenin bize maliyeti 200 milyon lira. Cumhurbaşkanımızla konuştuk, kredi konusunda yardım istedik. 5 yıl ödemeli bir fon alırsak, şehre 5 kilometre uzunluğunda metro getirmiş olacağız. Çalışmalar iyi gidiyor, iş paraya kaldı, onu da bulacağız."

DÜZBAĞ İLE SU UCUZLAYACAK

Şahin, kentin en önemli sorununun içme suyu olduğunu ifade ederek, suyun yüzde 95'ini şehir dışından getirdiklerini anlattı. Şahin, şu bilgileri verdi: "Bu sorunu çözmek üzere Düzbağ Projesi'ni hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda yine sağlık açısından tehlike oluşturan içme suyu boruları var. Bu boruların hepsini değiştiriyoruz. Bu proje bittiği zaman kaynak suyuna ödenen 100 milyon lira ödenmeyecek. 2018 Ocak başında suyu yüzde 10 ucuzlatıyoruz. Su faturaları yüzde 10 daha az gelecek. 1 milyar liralık bütçeyle hayata geçirmeye başladığımız Düzbağ Projesi, Gaziantep'e ucuz, daha kaliteli ve enerjiden bağımsız bir su temini sistemi sağlayacak."

LOJMAN İHTİYACIMIZ VAR

Fatma Şahin, 1/1000000 ölçekli imar planıyla ilgili bilgilendirme çalışmalarının devam ettiğini anlatarak, "Çarpık bir şehirden bahsediyoruz. Şehirdeki 400 bin konutun 350 bini çarpık. 1/1000000 master planı kapsamında yürütülen çalışmalarda Büyükşehir belediyesinin hiçbir müdahalesi olmadan bilimsel esaslı çalışmalarda sanayi fuar ve spor alanları nerede olmalı sorusunun yanıtını aradık. Bu şehrin en önemli kısmı konut olarak görüyoruz. Üst talep eğrisi doğrultusunda sürekli konut üretmemiz gerekiyor. Güzelyurt konutlarımız bitti. Kızılhisar konut projesi çok önemli, şehre kaliteli hakim, savıcı, polis ve öğretmenin gelebilmesi için onların lojman ihtiyacını gidermemiz gerekiyor. Adalet bakanımızın talimatıyla bu konutların bir kısmını hakim ve savcılara lojman olarak tahsis ediyoruz.Türkiye’ye örnek projelerden biri olarak gösterilen 50 bin konutluk dev proje, Kuzey Şehir Projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 5,5 milyon metrekare alanda, yaklaşık 250 bin nüfusun yaşaması düşünülen “Kuzey Şehir”de ilk etapta 3 bin 500 konut bitti. Bin 500 konut için ihaleye çıkacağız. Araban-Yavuzeli hattından en az 50 milyon maliyetli viyadüklü hattı getiriyoruz, ihalemizi yapıyoruz. Organize ve Aktoprak’tan yeni yollar açıyoruz. GASKİ altyapı çalışmalarını yürütüyor. 5,5 milyon metrekare alanın 1,5 milyon metrekaresini biz aldık. Bu işi TOKİ’ye bırakmayalım hep birlikte yapalım istiyorum. 2 artı 1, 3 artı 1 ve 4 artı 1 şeklinde konutlarımız var" dedi.

GAZİANTEP YEŞİLE BOYANACAK

Başkan Şahin, şehri yeşile boyamak için park ve ağaçlandırma çalışmaları hakkında da bilgi vererek, "Kente nefes aldıracak, ikinci bir 100. yıl parkı olarak gerçekleşecek olan Botanik bahçesi Yamaçtepe'de yapacağız. Bu proje ile gri renge boyalı Gaziantep zaman içerisinde yeşil renge bezenecek. Gaziantep Livas Botanik Bahçesi ile 'İkinci 100'üncü Yıl Parkı' hedefliyoruz. 600 dönüme temizledik. Seneye uygulama projesini tamamlayarak, kazma vuracağız. Çok önemli görüyoruz bu projeyi, gri yerden bakan bir çocukla Mimar Sinan'ın yaptığı camiden bakan bir çocuğun vizyonu bir olur mu? Yeşil alanları arttırmamız gerekiyor. Nurgana kent parkı, üç ay içerisinde bitiyor. 250 dönüm yeni yeşil alan açıyoruz. Spor alanı kafelerin olduğu çocukların zihnini besleyecek önemli bir park yapıyoruz. İki hobi bahçesi arasında olacak” ifadelerini kullandı.

TİRYAKİOĞLU: CAZİBE MERKEZİYİZ

Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep’in bölge illerinin ekonomisine birinci dereceden katkı sağladığını belirterek,” Tarımsal ürünlerin gıda sanayine kazandırılmasında Gaziantep bölgede bir üs ve cazibe merkezi görmekte” dedi. Tiryakioğlu, Türkiye’nin 131,7 milyar dolar ihracat ile geride bıraktığı 2016 yılında, Gaziantep ihracatının ise 6 milyar 258 milyon dolar olarak gerçekleştiğini anımsattı.

İHRACAT İYİ YOLDA

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yapılan ihracat rakamları ve en fazla ihracat yapılan ülkeler hakkında da açıklamalarda bulunan Tiryakioğlu,” Gaziantep 2016 yılında yaptığı 6 milyar 258 milyon dolar ihracat ile Türkiye ihracatının yüzde 4,75’ini tek başına karşılarken, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin diğer illerinden yapılan toplam ihracat ise yüzde 1,78 seviyesinde gerçekleşti” şeklinde konuştu.

LOJİSTİK ÖNEMLİ

Gaziantep sanayisinin gelişimi için lojistiğin büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Tiryakioğlu, “Bu bağlamda “Hassa-Dörtyol Tünel Projesi” ile önemli bir adım atıldı. Bu proje sadece şehrimiz için değil tüm bölge ticareti için büyük ehemmiyet taşımakta. Bizim Mersin üzerinden dış ticaretimiz her zaman devam edecek ama demiryolu projesinin de çok acil bir şekilde geliştirilmesini lojistiğin gelişmesi adına elzem görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ORTAK AKIL

Şehirde sürdürülen ortak akıl çalışmaları hakkında da bilgiler sunan Tiryakioğlu, ortak payda Gaziantep olgusu içinde tüm kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket edebilmesinin şehrin en güçlü yanlarından biri olduğunu söyledi. Tiryakioğlu, konuşmasında ayrıca GTB tarafından sürdürülen Et Borsası, Antepfıstığı Lisanslı Depo, Pilot Antepfıstığı İşleme Tesisi ve Hububat Emtia Merkezi projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT