Gastronomi şehri Gaziantep'te evlerde ve simit fırınlarında soğuk odalarda yoğrulan, karanlıkta ve düşük ısılarda yaklaşık bir saatte pişirilen bayram kurabiyeleri, şehir dışına da gönderiliyor.Şehir dışına gönderilen kurabiyeler, buzdolabında 6 aya kadar bayatlamadan saklanabiliyor.

Kentteki en eski simit üreticileri ramazan kahkesi gibi bayram kurabiyelerinin de yılın belli günlerinde sade ve fıstıklı üretildiğini söyledi. Kurabiyelerin geleneksel olarak sadece Ramazan ve Kurban bayramlarında yapıldığını anlatan ustalar, bayram kurabiyelerinin yapımının oldukça zahmetli olduğunu vurguladı.

SOĞUK YERDE YAPILIYOR

Fıstıklı bayram kurabiyesinin malzemesinin, sade olanla hemen hemen aynı olduğunu ifade eden ustalar, "Kurabiyeler soğuk bir odada yapılıyor çünkü yüzde 100 doğal sade yağ kullandığımız için yüksek ısıda hamur kendisini bırakır. Pişerken de çatlamalara neden olur. Biz de bunu görüntü olarak istemeyiz hatta tesisler yapılırken, bayram kurabiyeleri için özel olarak soğutulabilir bir oda da yapılır. Bayram kurabiyelerinin sade olanının kilogramı 50 lira. Fıstıklı kurabiyeyi çok az miktarda, özel müşterilerimiz için üretmeyi düşünüyoruz çünkü fıstık fiyatlarındaki spekülatif artışlar bizi de etkiliyor. Geçen yıl fıstıklı kurabiyeyi 70 liradan satmıştık. Bu yıl bayram ikramlarında sade yine olacaktır ama fıstıklının durumu bütçeye göre değişecek." AA