Nevruz’un tarihsel ve kültürel anlamını yansıtan video gösterimlerinin de yer aldığı etkinlikte Türk dünyasının kültürel birlikteliğini pekiştiren mesajlar verildi. Ünlü dombra sanatçısı Arslanbek Sultanov, şarkılarıyla salonu coşturdu. Gösteride ayrıca sosyal medyada kısa sürede ünlenen Music Bolalar grubu, beğenilen performansıyla büyük beğeni topladı. Türk Devletleri sanatçı topluluklarının sahne aldığı performanslarla kutlamalar adeta taçlandırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde düzenlenen Nevruz Yenigün Kutlama Programı, geniş katılımlı etkinliklerle coşkuyla gerçekleşti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu başta olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Vali Kemal Çeber, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubancybek Omuraliev, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, büyükelçiler, milletvekilleri, Türk dünyasından temsilciler ve il protokolünün katılımıyla yapılan etkinlikte alanda kurulan, içinde geleneksel sanatların yer aldığı çadırlar gezildi.
ZORLU: ÖNEMLİ GÜNLERDEN BİRİSİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Türk Devletleri İlişkiler Başkanı, Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşat Zorlu programda yaptığı konuşmada Nevruz’un anlamına vurgu yaparak şunları söyledi: “Binlerce yıl geriye uzanan bu kutlu gün, ecdadımız tarafından baharın gelişiyle birlikte doğanın uyanışını selamlamak için büyük şenliklere, kutlamalara sahne olmuştur. ‘Nevruz’ yani ‘Yenigün’ yalnızca bir mevsim dönümü değil, aynı zamanda bir yenilenmenin ve başlangıcın ifadesidir. Tarih boyunca Nevruz bir gelenek olmanın ötesinde milletimizin ortak hafızasını ve kültürel sürekliliğini temsil eden çok önemli bir gün olmuştur. Nevruz’un ruhu da işte tam da bize bunu hatırlatmaktadır. Ayrışmanın değil, kucaklaşmanın, ötekileştirmenin değil, ortak paydada buluşmanın bayramıdır Nevruz.”
ŞAHİN: NEVRUZ GÖNÜLLERİMİZE CEMRE OLARAK GELDİ
Nevruz Bayramı’nın birlik, sevgi ve barış habercisi olduğuna değinen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, program açılış konuşmasında şunlara değindi: “Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın himayesinde, kıymetli valim, sayın milletvekillerimizin ev sahipliğinde bugün Kamil Ocak Spor Salonu’nda Nevruz ateşini yaktık. Bu ateş bütün kötülüklerin gittiği, bütün savaşların durduğu, bütün iyiliklerin geldiği, baharın geldiği, toprak ananın savaşın bittiği bir ateş olsun diliyorum. Bu ateş barışı getirsin, bu barış dünyadaki çocukların ölmediği yeni dünyayı inşa etsin. Nevruz yalnızca toprağa gelmedi. Nevruz gönüllerimize cemre olarak geldi. Sevgiyle geldi.”
RAEV: NEVRUZ EN KADİM, EN KÖKLÜ BAYRAMIMIZDIR
Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ise konuşmasında Nevruz kutlamasında coşku ve kardeşlik duygusuyla bir arada olunduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Nevruz en kadim, en köklü bayramımızdır. Bu bayram sadece mevsimlerin değişimi değildir. Yeniden doğuştur, ümittir, berekettir, birliktir. Türk Halkları asırlardır bu kutlu günde aynı duyguları paylaşıp baharın getirdiği tazelikle birbirimizi kucaklarız. Bugün özellikle bu güzel şehirde Gaziantep’teyiz. Gaziantep sıradan bir şehir değildir. Milli mücadelede gösterdiği destansı direnişle Gazi unvanını anasının ak sütü gibi hak etmiş kahramanlığın kalesidir. Gaziantep’in bu asil ve dik duruşu tüm Türk Dünyası için büyük bir gurur kaynağıdır.”
OMURALİEV: AYRI BİR ANLAM TAŞIMAKTADIR
Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubancybek Omuraliev de konuşmasında Nevruz’un UNESCO ile birlikte uluslararası olarak tanınmasının çok önemli olduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı: “Nevruz bahar müjdesidir. Yüzyıllardır ortak kültürümüzün değerlerinin ve kardeşliğimizin güçlü bir simgesi olarak kutlanmaktadır. Bugün zengin tarihi ve kültürüyle öne çıkan Gaziantep’te Nevruz’u birlikte kutlamak bizler için ayrı bir anlam taşımaktadır. Bu güzel şehir bizlere her zaman gurur ve ilham vermektedir. Nevruz sadece bir bayram değil, aynı zamanda Türk Devletleri’ni birbirine bağlayan güçlü bir köprüdür. Ortak geleceğimiz için yeni hedefler belirlemek adına önemli bir fırsattır.”




