Aslan, binaların önceden toplam enerjinin yüzde 40'ını tükettiğini ancak son yıllarda bu oranın daha da arttığını vurguladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ve Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği işbirliğiyle "Binalarda Enerji Verimliliği Bölgesel Eğitimleri" programı düzenlendi. Binaların önceden toplam enerjinin yüzde 40'ını tükettiğini ancak son yıllarda bu oranın daha da arttığını aktaran Aslan, "Bu durum bize daha büyük sorumluluk yüklüyor. Bilhassa yöneticilere, mühendislere, mimarlara, daha ekonomik, konfor oranını düşürmeden daha teknik çözümler üretmemiz gerektiğini söylüyor. Biz de bu bilinçle hareket ediyoruz. Bu kapsamda Ulusal Yeşil Bina Sertifika Yönetmeliğimizi güncelledik. Güncellemeyle en az yüzde 30 daha enerji verimliliği, en az yüzde 45 civarında su tasarrufu, yüzde 35 daha düşük karbondioksit emisyonlu ve yüzde 50'ye yakın oranında daha az atık üreten ama konfor oranı ve yaşam kalitesi düşmeyen yapılar üretmeyi hedefledik” dedi.
AZ ENERJİYLE ÇOK İŞ
Aslan, "e-Proje Sistemi"yle daha az kağıt tüketildiğini, zamandan tasarruf edildiğini ve az enerjiyle daha fazla iş yapıldığını belirterek, "Görüldüğü gibi AR-GE çalışmalarımızda mühendislik yaklaşımlarına daha titiz bakış açısı getirerek Bakanımız Sayın Murat Kurum'un önderliğinde daha az enerji tüketen yapılar tasarlamak için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.
YÖNETMELİK DEĞİŞTİ
Binalarda enerji verimliliğinin yer aldığı "TS 825" kurallarını yönetmelikle zorunlu hale getirdiklerini hatırlatan Aslan, "Bu sayede çok ciddi manada enerji tasarrufu hedefliyoruz. Binalarda sadece ısıtma yükü değil, soğutma yükü de hesap edilecek ve minimum yüzde 25 daha verimli yapılarımız olacak. TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı uygulamaya başladıktan sonra, ülke genelinde yılda 3 bin gigavat enerji tasarrufu, 600 bin ton karbondioksit eş değerinde emisyon azaltımı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
BİLİNÇ ÇOK ÖNEMLİ
İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, ısı, su, ses ve yangın yalıtımını yaygınlaştırarak vatandaşların sağlıklı, güvenli ve konforlu yaşam alanlarına kavuşması için kamuoyunu bilinçlendirmeyi ve sektörün gelişimini sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Gaziantep Valisi Kemal Çeber, çevreyi koruma konusunda bilinçlenmenin önemini anlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Yeşil şehir Gaziantep" başlıklı sunumda kentteki yatırımlar hakkında bilgi verdi.