29 Nisan Emniyet teşkilatının bir parçası olan Çarşı ve mahalle bekçilerinin kuruluş yıl dönümü.

Emniyet teşkilatı çarşı ve mahalle bekçileri tarihe karışıyor derken özellikle doğuda görevlendirilmek üzere bekçi alınacak. Bekçi Çarşı ve mahallenin asayişini yaya gezerek tekrar sağlayacak.

Babam rahmetli 35 yıl 8 ay 5 gün bu teşkilatta görev yaptı teşkilatın her aşamasında Hukuksal büyük mücadele verdi. Çalışan Bekçi kardeşlerime sevgilerimi iletirken babam ve diğer rahmetli olanları saygı ile anıyorum.

Geceleri mahalle ve çarşılarda yürüyerek devriye gezdikleri için hırsızların korkulu rüyası, asayişin bekçileriydi. Çarşı esnafı ve mahalleli onu tanır, bilir güvenirdi.

29 Nisan 1902 tarihinde yani Osmanlının son dönemleri…

Mithat Paşanın bir fermanı ile çarşı ve mahalle bekçileri kadrosu kuruldu. Mithat Paşanın fermanı hükümleri ile akşam gün batımından sabah gün doğumu arasında görev yapan çarşı ve mahalle bekçilerinin 22.07.1966 tarihine kadar bu fermanda görev yaptılar.

Yani Osmanlı devleti yıkılmış yerine Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş ama çok uzun bir zaman çarşı ve mahalle bekçileri Mithat Paşa nın fermanı ile görev yapmıştır. Bu tarihe kadar hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalıştılar. Bir amirin, bir tek sözü ile işten atılabilirlerdi.Hiç bir sosyal güvenceleri yok olarak çalıştılar.

22.07.1966 tarihinde çıkan 772 sayılı kanunla Cumhuriyetin kanun ve tüzüğü ile çalışmaya başladılar. Devlet memurlarının görevlerinin belirleyen bu kanunun 41. Maddesinde çarşı ve mahalle bekçisinin güvenlik görevlisi olduğunu belirtirken diğer bir maddesinde yardımcı hizmetler kadrosunda olduğunu zikreder. Uzun yıllar çelişkili iki madde arasında görev yaparlar.

Sigortalı olarak çalıştılar, özel idare bütçesinden maaş aldılar. İşçi sendikası kurmaya kalktıklarında silahlı güvenlik görevlisinin sendika kuramayacağını öne sürüldü. Sonra 1969 yılında 657 sayılı devlet memuru kapsamına alındılar. Bu yıllarda meclisten çıkan kanun bekçinin, polisin yardımcısı olduğu zikredilirken kanun kaleme alınırken yine bekçilerin yardımcı hizmetler kadrosuna geçirdiler.

Bekçinin tahsili, hizmet yılı ne olursa olsun yardımcı hizmetler kadrosu olduğundan maaş kadrosu hak ettiği dereceye gelemedi. Son yıllarda çıkarılan bir kanunla bekçi çarşı ve mahalle bekçisi güvenlik görevlisidir hükmü yer aldı. Yıllarca yapılan hukuksal mücadele sonuçlanmış emniyet teşkilatında görev yapan çarşı ve mahalle bekçisi hak ettiği yeri buldu. Ancak şu anda emekli olan bekçinin yerine yenisi alınmadığı için çalışan az sayıda mahalle bekçisinin emekli olması ile bu kadro bitmiş olacak.

***