Sivillere cezai sorumsuzluk sağlayan KHK maddesinin, muğlak, yoruma ve kötü niyetle kullanılmaya müsait bir şekilde yazıldığına dikkat çeken CHP Milletvekili Akif Ekici “KHK’nın bu halinde ısrar etmek, ‘iç savaş istiyorum’ demektir. Eğer iktidar, bu ağır vebalin altında kalmak istemiyorsa, maddeyi derhal iptal etmelidir” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, 696 sayılı KHK’da yer alan ve darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket edenlere resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın cezai sorumsuzluk sağlayan 121’inci madde konusunda hükümete sert eleştiriler yöneltti.

MADDE İPTAL EDİLMELİ

“Terör eylemleri ve bunların devamı niteliğindeki eylemler” ifadesinin ucu açık bir tanımlama olduğunu kaydeden Ekici şunları belirtti: “Madde bu şekliyle; ‘resmi sıfatı olsa da, olmasa da sokaktan geçen kişi ‘ben terörle mücadele ediyorum’ diyerek her türlü suçu işleyebilir, buna ceza verilmez’ diyor. Böyle kritik bir düzenlemeyi ucu açık, sınırları belirsiz bir şekilde hazırlarsanız, her türlü tehlikeye davetiye çıkartısınız. Bu kasten yapılmışsa, paramiliter güçler için yasal zemin oluşturma, milleti birbirine kırdırma hesapları yapılıyor demektir. KHK’nın bu halinde ısrar etmek, ‘iç savaş istiyorum’ demektir. Eğer iktidar, bu ağır vebalin altında kalmak istemiyorsa, maddeyi derhal iptal etmelidir.”