Günümüz koşulları gereğince eğitime vermek durumunda kaldığımız ara ve geçirmekte olduğumuz hassas dönemin sonuçları elbette okuluna ara vermiş çocukları da olumsuz etkilemekte.Aslında bu süreç bize çocukların ders çalışmaya çalışırken yaşadıkları dikkat sorununun onların mutlaka dikkat eksikliği ya da hiperaktivite bozukluğu (DEHB) yaşıyor olma durumunun şart olmadığını göstermektedir. Bu tarz rahatszılıklar olmasa da çocuklar dikkat toplamakta zorlanabilirler.

PEKİ BAŞKA HANGİ KOŞULLARDIR Kİ DİKKATLERİ DAĞITAN?

a)Karmaşık bir çalışma planı ve karmaşık bir çalışma odasında yeterince konsantrasyon beklemek anlamsızdır.

b)Çalışan ebevvynlerin çalışmadıkları haftasonları dahi gelişim kurslarına gitmesi aile çocuk iletişimini bitirir ve çocuklardaki oluşan duygusal açlık dikkat toparlamamayıda tetiklemektedir.

c)Diğer yandan ne tür hangi seviyede olduğunu bilmeden dayatılan büyük beklentilerde çocuklarda dikkat toplayamama nedenlerindendir.

d)Ya da aile tepkisel tutum ile her şeye karşı çıkıyorsa öğrenciler olumsuz duyguların etkisi altında kalarak yitirdiği duygusal enerjisi dikkatini toparlayamama sonucunu sağlar.

Günümüz şartlarında gördüğümüz en net dikkat dağınıklığı sebebi ailelerin çocukların yanında sınav sistemini,kitapları ,okulları eleştirmeleri çocukları eğitim gerçeklerine odaklanmaktan uzaklaştırıyor? Ve başarısızlıklarını kendi hatalarına görmeksizin bir kılıf biçmelerine önayak oluyor.

Ciddi dikkat dağınıklığına sahip olan bu çocuklara eğitime verilen arayı nasıl dezavantaja çevireblir neler yaparak bu yönde dikkatlerini çekebiliriz.

POZİTİF STRES DİKKATLERİNİ ARTTIRIR!

Dopamin ve dopaminden sentezlenen noradrenalin dikkat ,konsantrasyon ve bunların etkisiyle motivasyonu arttırmaktadir.

Stres anında salgılanan noradrenalinin öğrencilerin dikkatlerinin artmasındaki etkisi bilim çevreleri tarafından kabul edilmektedir. Bu nedenle bu düzeydeki stres öğrencilerin ders ve başarıları açısından gerekli bir unsurdur.

Öğrencinin kendine güveni çok olmamalı az da olsa başaramama ihtimalinden korkmalıdır. Bu korku esnasında salgılanan noradrenalinin sorulara göre mücadele becerisinide kazandırmaktadır.

MUHAKKAK ELLERİNDE GÜNLÜK YA DA HAFTALIK YAPACAKLARINA DAİR BİR VERİ BULUNSUN!

Ders çalışma planlarına aynen uyarlarsa anne ve babanın uyarılarına gerek kalmadan çalışmaya başlayacaklar ve dikkatleri yükselecektir. içsel plan program beynin dikkat kısmını daima uyaracak daha dikkatli olmasını sağlayacaktır. Plansız çalışan öğrencilerde stresin aşırısı olur beyin bir sonraki hamleyi görmesi için elinde düzenli bir veri olmadığı için aşırı strese kapılır ve dikkatini toparlayamaz.

İLGİ DUYMAK İÇİN BİLGİ SAHİBİ OLMAK GEREKİR!

Alınacak bilgiye dair alıcıların açık olması için ön tekrar yada 10-15 dakıkalık bir araştırma yapılması gerekir.bu ön çalışma dersi iyi dinlemesine konuyu anlamasına anladıkça başarmasına başardıkça yetinmemesini sağlıyacaktır.

OLUMLU İLETİŞİM DİKKATİ TOPLAR!

Sorumluluklarını yerine getirmeyen bir babanın oğlunun ödev yapma bilincinin olmaması , dağınık bir annenin düzenli plan doğrultusunda çalışmayan kızı kaçınılmaz sondur. Verdiğimiz öğütler söyleyerek dayatmadan davranışlarımızla örtüşerek olmalıdır.

SORUMLULUK BİLİNCİ ÇOCUKLARDA SADECE AKADEMİK BAŞARIYI SAĞLAMAZ!

Sorumluluk sahibi olan çocuklar yalnızca üzerine düşen ödev sorumluluklarını yerine getirmekle kalmaz ailede ve toplumda üzerine düşeni itinayla yerine getirir faydalı insan olmayı kendileri için görev edinmekten kaçınmaz bunu birey olmanın gerçeği kabul ederler.

Yaşadığımız bu kötü süreç de gençlerin topluma olan sorumluluklarını görev edinmiş- edinmemiş çocukları keskin ayırabildiğimiz bu zamanda kimisinin evinde yaş ortalaması yüksek olmadığı halde tanımadığı insanlara olan hassasiyeti hayatına kastedme düşüncesinin naifliği öteki tarafta risk grubu olan aile üyelerine rağmen bana bişey olmaz benciliği sizcede sorumluluk bilincinin akademik başarı dışındaki bakış açısına da yansıması değil midir? Eğer çocuklarda-ergenlerde bu bilinç yoksunluğundan sizde şikayetçiyseniz kalsın okul ödevleri yan tarafta ilk ödevimiz birlikte yaşadığımız insanlara karşı olan görevimiz olsun inanın dahası zaten gelecektir. EVDE KAL! Görevini edinmiş (aile diretmesiyle değil kendi hür vicdanı ile) öğrencilere (ergen-çocuk-yetişkin) ilk görev bu süreci planlayarak düzenli çalışma programını ödev edinmek. Bu süreç henüz tartışarak yasaklarla kısıtlanan öğrencilerde ise ilk ödev bilinci topluma karşı olan görevlerimiz yerine getirmek durumunda olduğumuz kurallar benimsetilerek başlanmalıdır..