Okullar açıldı. Öğrencilerimiz 3 ay yaz tatilinden sonra okullarına döndüler. Öğrenciler eğitim öğretim yılı içinde yeni dersler, sınavlar, arkadaşlık ilişkileri derken bir yılı daha geride bırakacaklar. Uzun, yorucu ve heyecan dolu geçecek olan bu eğitim öğretim yılında veliler çocuklarını yine sınava odaklı bir döneme hazırlamışa benziyorlar.

Elbette sınavlar öğrencilerin performansın ölçmek ve neticeye göre bir sonuca varmak için gereklidir. Fakat eğitim bütüncül yaklaşımı gerektirir. Öğrencilerimizi sadece sınava odaklı bir sürece yönlendirmek kişisel ve zihinsel gelişimin eksikliklerini tamamlamaya yetmeyecektir. İşte bu noktada bu eksikliği ortadan kaldıracak önemli iki önemli faktör mevcuttur. Bunlardan biri sanat diğeri ise spordur. Bu hafta eğitimde sporun önemli taraflarından söz edeceğim. Sanatı ise gelecek hafta yazacağım.

Okullarda beden eğitimi derslerinin faydaları saymakla bitmez.

Gelişim çağındaki öğrencilerimiz fiziksel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için beden eğitimi dersi ve sportif faaliyetler oldukça önemlidir. Unutulmamalıdır ki fiziki gelişim süreci zihinsel gelişim sürecini de olumlu yönde etkiler. Öğrencilerimiz spor faaliyetlerinde yüksek enerji harcadıkları için düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanacaktır. Aynı zamanda vücudun birçok bölgesi koordineli çalıştığından ötürü beyin ve sinir sistemi fonksiyonları da önemli oranda gelişecektir. Ülkemizde genellikle takım sporları ön plandadır.

Futbol, basketbol, voleybol gibi takım sporlarında başarı için disiplin vazgeçilmezdir. Öğrenciler takım oyunlarında başarılı olabilmeleri için disiplinli olmaları gerektiğini de öğreniyorlar. Aynı zamanda spor müsabakalarında hem kazanma hem de kaybetme duygularını yaşayan öğrenciler, başarma duygularını pekiştiriyor, hedef belirleme becerilerini geliştiriyorlar.

Sporla uğraşan her çocuk hayatta mücadele edeceği tüm zorluklara karşı kendini her zaman güçlü hissedecektir. Sporla uğraşmayan öğrenciler hayata karşı bakış açıları, spor yapan öğrencilere karşı daha olumsuz olduğu açıktır.

Düzenli spor yapan öğrenciler daha enerjiktir. Bağışıklık sistemleri güçlü, kemik yapıları daha sağlamdır. Günümüzün çeşitli sağlık sorunlarına karşı dirençlidir. Obezite, diabet gibi günümüzde çocuklarda da rastladığımız sağlık sorunları spor yapan çocuklarda görülmeyecektir.

Sporla uğraşan her öğrenci sosyal kimliğini de geliştirir. Arkadaşlık ilişkileri sağlamdır. Girişken ve konuşkan özelliklere sahip olur. En önemlisi kötü alışkanlıklardan uzak durarak alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddelerden kendini sakınır.

Sporla uğraşan her öğrenci lider olmaya adaydır. Takımının başarısı için sorumluluk almayı bilir ve harekete geçer. Gördüğü olumlu ve olumsuz tüm durumları arkadaşlarıyla paylaşır ve takımını yönlendirir.

Eğitim öğretim hayatı boyunca zamanının büyük bir çoğunluğunu okullarda geçiren öğrencilerimizin nitelikli yetişmesi için spor şart. Tam donanımlı, topluma faydalı, sağlıklı bireylerin ortaya çıkmasında sporun eğitim ve öğretimin en önemli unsuru haline getirmeliyiz. Esenlikler dilerim.