Eğitim Bir Sen Gaziantep Şube Başkanı Mithat Sevin, Gaziantep'in eğitimdeki başarısızlığının pek çok sebepleri olduğunu belirterek, "Derslik açısından, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı açısından son sıralardayız. Mesleki ve teknik eğitim açısından okullaşma oranında da Türkiye ortalamasının altındayız" dedi. Sevin, Üniversite seçme ve yerleştirme sınavlarında son sıralarda yer alan Gaziantep'in, Bakanlığın Türkiye genelinde yaptığı, mesleki ve teknik eğitim kurumlarının katıldığı sınavlarda da talihinin değişmediğini ve Meslek liselerinde okuyan tüm öğrencilerin girdiği sınavda Gaziantep 81. sırada yer aldığını söyledi.

ÜYE SAYIMIZDA DEĞİŞİM OLMADI

6300 üyeye sahip Eğitim Birsen'in 2014 yılında hedefinin bu rakamı 7 bine çıkartmak olduğunu söyleyen Mithat Sevin, cemaat-hükümet kavgasının üye sayılarını çok fazla etkilemediğini savundu. Sevin, "Geçen sene toplu sözleşmenin de getirdiği bayağı bir handikap vardı. Bundan dolayı yaklaşık 1500 tane istifa oldu, bizde bunun karşılığı en az 1200, 1300 tane yeni üye yaptık. Yani üye sayımızda fazla bir değişim olmadı. Bu yıl geçen seneye göre yarısı kadar istifa oldu. Şu ana kadar 300 kadar istifa var, biz bunun karşlığında yoğun şekilde yeni üye alıyoruz. İstifa edenler olduğu gibi yeniden üye aldığımız çok sayıda öğretmen var" dedi.

DERSHANE BAHANE

'Dershaneler kapatılmamalı, dershanelere olan ihtiyaç ortadan kaldırılarak dershaneler kendiliğinden kapanmalıdır' diyen Sevin,"Çünkü burada amaç dershane değil, eğitimdir. Eğitimle ilgili sorunlar, sıkıntılar ortadan kaldırılarak dershanelere olan ihtiyaç ortadan kaldırılabilir. Siz bu ihtiyacı ortadan kaldırmadan dershaneleri kaldırdım ve kapattım diyerek sorunu çözemezsiniz. Bu belli bir takvime yayılarak yapılabilirdi. Hükümet bu konuda belli bir takvim belirleyerek bir adım attı. 2015 yılından itibaren dershaneler yeni kayıt almayacaklar. Okullara etüd merkezlerine dönüşecekler. Dershaneler fiilen kapanmış olacak. Bu kavganın esas nedeni dershaneler değil. Dershaneleri bahane ederek bir şeyler yapmaya çalıştılar. Herşeyi zaman gösterecek" diye konuştu.

GAZİANTEP MAALESEF 81. SIRADA

Gaziantep'in eğitimde çok iyi olduğunu söylemenin mümkün olmadığını ifade eden Sevin, Bakanlığın Türkiye genelinde her yıl yapmış olduğu teknik eğitim genel müdürlüğü tarafından yapılan ortak sınavlarda Gaziantep'in son sıralarda yer aldığını belirtti. Sevin, "Tüm mesleki ve teknik eğitim kurumlarının katıldığı bu sınavlarda maalesef Gaziantep Türkiye genelinde 81. sırada yer aldı. Meslek liselerinde okuyan tüm öğrencilerin girdiği sınavda her dersin ayrı ayrı dereceleri var. Bireysel başarılar var ama genel ortalamada 81. sıradayız. Bundan 5 yıl önce üniversite seçme sınavlarında 54. sıradaydık ama sonraki yıl yine 80. sırada yer aldık, geçen sene de son üçte olduğumuzu düşünüyoruz. Değişen bir şeyin olduğunu düşünmüyorum " dedi.

EĞİTİM-ÖĞRETİME ÖNEM VERİLMELİ

Gaziantep'in eğitimdeki başarısızlığının pek çok sebepleri olduğunu, derslik açısından en son sıralarda olduğumuzu ifade eden Sevin, "Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı açısından yine en son sıralardayız. Ama bunlar tek başına bir faktör değil bizim durumumuzda olan başka illerde var. Fiziki açıdan bizden farklı olmasa da başarı açısından bizden daha üst sıralarda olan illerimizde var. Buda başarısızlığı sadece fiziksel açıdan yetersizliklere bağlamak mümkün değil. Gaziantep'in eğitim ve öğretime bakış açısının değişmesi ve velilerin bu konuda duyarlı olması lazım. İnsanlarımız eğitim öğretime çok daha fazla değer vermeli" dedi.

TEK HEDEF OKUMAK DEĞİL

Eğitimdeki başarısızlığın fiziksel etkenler dışındaki nedenlerine değinen Sevin şunları söyledi:"Gaziantep'in şu anda 600 bine yakın öğrencisi var. Nüfusu 2 milyona yakın bir sanayi kenti. Tabi sanayi kenti olması nedeniyle iş istihdamının çok yoğun olduğu illerden bir tanesi. Bu amaçla insanlarımızın tek hedefi okumak değil. Özellikle sanayisi olmayan, ticaret hacmi düşük olan illerimizde veya tarımsal kalkınmanın tarımsal çalışmaların olmadığı illerde insanların okumaktan başka çaresi yoktur. Tek şey var okuyacak. Tarımdan ticaretten sanayiden yoksun olan illerimize baktığımızda bu illerimizin okuma oranları çok daha yüksektir. Bu oran yüksek olduğu gibi aynı zamanda başarılar da çok yüksektir."

MESLEKİ EĞİTİMDEKİ ORANIMIZ DA DÜŞÜK

'Gaziantep mesleki ve teknik eğitim açısından yine Türkiye ortalamasının altında olan bir ilimiz. Bunun mutlaka değişmesi gerekir' diyen Sevin, "Mesleki ve teknik eğitim açısından okullaşmada oranın Türkiye ortalamasının mutlaka üzerine çıkması gerekir. Şu anda Türkiye ortalamasının altında. Türkiye ortalaması da genel orta öğretimde yüzde 70'lerde, mesleki teknik eğitimde yüzde 30'larda. Gaziantep'in mesleki eğitimdeki oranı bu 30'un da aşağısında. Bunun yer değiştirmesi gerek" dedi.

4 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞIMIZ VAR

Gaziantep'te derslik başına düşen öğrenci sayısında oranın orta öğretimde 39, ilköğretimde 41 olduğunu dile getiren Sevin şöyle konuştu: "Türkiye'de sıralamada en son sıradayız. Türkiye ortalaması 30. Şimdi Gaziantep'in şöyle bir handikapı var. Türkiye'de genel olarak derslik başına düşen öğrenci sayısı 30, Gaziantep'te bu 40'larda. Bizim öğrencilerimizin büyük bir kısmı ikili eğitim yapıyor. Özellikle merkezde öğrencilerimizin yüze 80'ine yakın bir kısmı ikili eğitim yapan okullarda okuyorlar. Başarılı olan illerimizden örneğin Niğde, Çorum, Kilis, Burdur, Denizli'ye baktığımızda hepsinin tamamının tam gün eğitim yaptığını, öğretmen açığının olmadığını görürüz. Gaziantep'te öğretmen açığımız 4 bin dolayında. 9 bine yakın da derslik açığı var. Öğrencilerin etüt çalışmalarını yapabileceği, sosyal çalışmaları yapabileceği, sportif kültürel faaliyetleri yapabileceği imkanları sunmadan Gaziantep'te başarıyı artırmamız mümkün değil".

TAM GÜN EĞİTİME MUTLAKA GEÇİLMELİ

Gaziantep'te derslik başına düşen öğrenci sayısının 80 olduğu yılları hatırlatan Sevin şunları dile getirdi:"2000 yıllarda derslik başına düşen öğrenci sayısı 72'diydi. Şu anda çok iyi bir noktaya gelindi ama yeterli değil. Her okulun bahçesine ikinci bir ek bina yapıldı, ama oyun alanları kalmadı, teneffüs saatinde bahçe yok, spor salonları yok. Çocuklar deşarj olamıyor. Devasa binalar yerine sosyal tesislerinde yer alacağı okul binalarına ihtiyaç var. Belediyeler bundan sonra yapacakları okul alanlarını belirlemede bunları dikkate almalı. Şehir merkezinde okul yapılacak yer kalmadı. Öğrencilerin en yoğun olduğu bölgeler Karşıyaka, Cinderesi, Düztepe, Çıksorut, Şehreküstü. Buralardaki okulların genişleme imkanı da yok, derslik başına düşen öğrenci sayıları bir hayli fazla. Fatih Sultan Mehmet ilkokulu en kalabalık okullarımızdan birisi, yine Barak ilkokulu da öyle. Bu okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısı 60'larda. İkili eğitimden tam gün eğitime mutlaka geçilmesi ve öğretmen açığının mutlaka kapatılması gerekir."

ÖĞRETMENLERİN MORAL VE MOTİVASYONA İHTİYACI VAR

Gaziantep'te öğretmenlerin moral ve motivasyona ihtiyacı olduğunun altını çizen Sevin, "Sürekli başarısızlığın sebebi öğretmen ve idarecilerin üzerine atılıyor. Bu konuda sürekli dayak yerler, sürekli horlanırlar" dedi.

Meral KINACILAR