Ersönmez, "Çünkü altyapısı yeterli olmayan, hala ikili sistemde yürüyen, öğretmen yetersizlikleri yaşayan kentlerin bu dönüşüme uyum sağlamaları doğal olarak daha yavaş ve geriden olacaktır" dedi.

ORTALAMA YAKALANMALI

Altyapı sorununu ve okullaşmayı çözen kentlerin bu uyumu daha çabuk sağlayacağını belirten Ersönmez, Gaziantep'in ise eğitim açısından bu süreçten olumsuz etkileneceğini belirtti. Şehrimizdeki sorunların giderilebilmesinin yolunun hızlı bir şekilde Türkiye ortalamasını yakalayan bir okullaşma ve derslik ihtiyacının yakalanmasından geçtiğini belirten Ersönmez, "Öğretmen başına düşen öğrenci sayısında Türkiye ortalaması yakalanmalıdır" dedi.

SORUN DERİNLEŞTİ

Gaziantep'te eğitimde bölgeler arasında eşitsizlik olduğunu öne süren Ersönmez. eğitimde fırsat eşitliğinin olmaması, çalışma koşullarının güçlüğü, nüfus yoğunlukları, Suriyelilerle birlikte özellikle yoksul bölgelerde derslik başına düşen öğrenci sayısının daha da artmış olmasının ve altyapıdaki yetersizliklerin eğitim dengeleri arasındaki fırsat eşitliğini sıkıntıya soktuğunu belirtti. Ersönmez, "Merkeze doğru geldiğimizde derslik başına düşen öğrenci sayısı daha az iken öğretmen eksiği yaşanmazken veya dönem içinde öğretmen değişimi yaşanmazken özellikle daha yoksulların yaşadığı bölgelere baktığımızda ücretli öğretmen tahsisinin özellikle ortaokullarda daha yoğun olduğunu ve bu değişimin daha sık yaşandığı bölgeler olduğunu görüyoruz. Özellikle Suriyeli öğrencilerin okullara dahil edilmesiyle birlikte sorun daha da derinleşti. Bu da hem öğrenci, hem öğretmen hem de veli açısından eğitimde güçlük yaratıyor. Bunun için mutlaka bu bölgelere pozitif ayrımcı bir yaklaşım olmalıdır, daha özel yatırımlar yapılmalıdır" dedi.

SIKINTI YAŞANACAK

Ersönmez, TEOG'da yüzde 10 sınavla başarı yakalayanların dışında öğrencilerin yüzde 90'ının kendi oturduğu mahalllerinde okullara yerleştirileceğini ifade ederken, bu konudada Gaziantep'te sıkıntı yaşanacağını öne sürdü. Ersönmez, "Herkes kendi mahallesindeki okula gidecek, servis kullanmayacak, yürüyerek gidip gelecek ama Gaziantep'te baktığımızda bunun karşılığının olmadığını görüyoruz. Çıksorut'ta bir Anadolu lisesi var, bir bakıyorsunuz öbür tarafta Düztepe'de var. İhtiyacı karşılayacak bir yapılanma yok. Kenar semtlerde öğrenciler çok daha uzaktaki bir okula gitme durumunda kalabilirler ya da istemedikleri halde bölgelerindeki meslek liseleri veya imam hatiplere yönlenmiş olarak eğitime devam etmek zorunda kalacaktır. Bu da olmazsa parası olan özele yönlenmiş olacaktır. Bölgeler arasında eşit olarak okullaşma oranı planlaması yapılmamış. Bu giderilmediği takdirde gelecek yıl özellikle liseye yerleştirmede çok büyük bir sıkıntı bizi bekliyor. Herkesi kendi mahallesindeki yakın okula yerleştirmenin mümkünatı yok. Belli bölgelerde Anadolu lisesi varken, bazı bölgelerde hiç yok. Nisan, Mayıs ayında İbrahimli, Karataş, Emek bölgesinin liselerine yakın adreslere yoğun bir adres seferberliği yapılacaktır"diye konuştu. Meral KINACILAR