15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından açıklamalarda bulunan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Eczacılık, ilaç hizmeti giderek zorlaşıyor. Eczacılar, ayakta durmakta güçlük çekerken, vatandaşta ilaca erişimde sıkıntı yaşıyor” dedi. 

İLAÇ TİCARİ BİR ÜRÜN DEĞİL

Gaziantep Eczacılar Odası tarafından 14 Mayıs Eczacılar günü dolayısıyla 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda tören düzenlendi. Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci’nin çelenk sunumu ile başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Törenin ardından konuşan İrfan Demirci, Gaziantep’te her 3 bin 100 kişiye 1 eczane düştüğünü, eczacılık hizmetlerinin her geçen gün zorlaştığını söyledi. Demirci, ilaca bakış açışının değişmesi gerektiğini belirterek, ‘’ İlaç, ticari bir ürün değildir, insan sağlığı ile ilgili bir üründür’’ dedi.

ECZACILAR AYAKTA DURMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR

Eczacıların sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ‘’14 Mayıs Eczacılık Günü olarak kutlanıyor. 185 yıl önce bu topraklara ilk defa akademik anlamda Eczacılık Eğitimi başladı. Bizim mesleğimizin kıvanç günü, bunların yanında mesleğimizde yaşanan sorunları da dile getirmemiz gerekiyor. Eczacılık, ilaç hizmeti, eczacılık hizmeti ve sağlık hizmetinin yanında giderek zorlaşıyor. Yalnızca eczacılar için değil vatandaşlar için de zorlaşıyor. Biz bunları Basın Bildirimizde de anlatmaya çalıştık. Eczacılar, ayakta durmakta güçlük çekerken, vatandaş da ilaca erişim, ilaç ücretleri, farklar noktasında giderek daha fazla pay ödemeye başladı.’’ 


VATANDAŞ İLACA ERİŞEMİYOR


İlaç konusunda açıklamalarını sürdüren Demirci, ‘’AB Bölgesi’nde son 10 yılda piyasaya çıkan yeni jenerasyon teknolojik ilaçların yüzde 83’ü Türkiye’ye gelmiyor, dolayısıyla insanlarımız da bundan yararlanamıyor. Eczacılar daha az kar edip, eczanelerini ayakta tutmakta zorlanırken vatandaş ise ilaca erişemiyor. Eczacılar yalnızca eczane sahipleri değil, önemli bir bölümü kamuda çalışan insanlar. Hem ekonomik anlamda hem de özlük hakları anlamında çok geride bırakıldılar. İşsiz eczacı sorunumuz var. Eczacılık mesleği, hükümetin ilaca ekonomik anlamda bakışından dolayı zarar görmüş durumda. Daha zor günler içerisindeyiz. İlaç, ticari bir ürün değildir, insan sağlığı ile ilgili bir üründür. İnsan sağlığı için olmazsa olmaz bir üründür. İlaca insani açıdan bakılmalı.’’

ZAMLAR BİR NEBZE OLSUN İYİ OLDU

Hastaneden dolandırıcılık uyarısı Hastaneden dolandırıcılık uyarısı

İlaç yokluklarına değinen Demirci, ‘’Yıl sonunda ilaca verilen zamlar nedeniyle daha iyi durumda. Her ilaç için bu durum geçerli değil. Geçtiğimiz yıl başında başlayan ve yılın ortalarına kadar devam eden yokluklar kadar olmasa da sıkıntılar var. Geçmiş yıllara oranla daha iyi noktadayız’’ diye konuştu.


 

Editör: Ebru Kont