Ankara, Adana, Antalya, Hatay, Karabük, Denizli, İstanbul ve Kırklareli'nde ele geçirilen suç örgütü üyeleri, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından takibe alınmıştı.

Ankara Emniyet Müdürlüğünce, GSM firmalarından birinin şifresini kanunsuz yollarla ele geçirip, abonelere ait kişisel bilgileri kullanarak dolandırıcılık yapan suç örgütünü ele geçirmişti. Ekipler, üyelerin GSM abonelerine ait kimlik bilgilerine ulaştıktan sonra T.C. kimlik numarası, nüfus cüzdanı fotokopisi, adres, anne kızlık soyadı, anne-baba isimleri, doğum yeri ve tarihi gibi bilgilere de ulaşarak sahte kimlik hazırladıklarını tespit etmişti.

Bunun üzerine, hazırladıkları sahte kimlikler üzerine izinsiz GSM hattı çıkartan ve başka kişiler adına banka hesabı açarak, yasa dışı kazandığı paraların izini bu şekilde silmeye çalışan 16 kişi ekipler tarafından adliyeye sevk edilmiş ve yapılan incelemeler sonucunda 50 milyon kişiye ait olan kayıtların üçüncü parti kurum ve kişilere para karşılığında satıldığı bilgisi ortaya çıkmıştı. Mahkeme, 16 kişiden 7'sini tutuklarken 9'unu da adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

NELER YAPILABİLİR

Peki, bu gelişmelerden sonra ne yapılabilir? Çete mensubu bir şahıs bilginiz dışında işlemler yapması elbette basit değildir ama kesinlikle ‘yapılamaz’ manasına gelmez. Mesela çalıştığınız banka ya da GSM operatörü sizi tanımak için kimlik bilgilerinizle mümkün olabiliyor. O halde birileri sizin adınıza resmi işlemler gerçekleştirebilir. Sizin kullandığınız telefon hattının ayrıntılı faturasına ulaşabilir. Alacağı krediye sizin haberiniz olmadan sizi kefil gösterebilir, adınıza bankadan kredi çekebilir, sizin adınıza telefon hattı alabilir, ikametgah adresinizi öğrenebilir, interaktif bankacılık işlemlerinde sizin yerinize işle gerçekleştirebilir.