Milliyetçi Hareket Partisi Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir'in Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu?nun cevaplaması istemiyle vermiş olduğu iki sözlü soru önergesi, şehrimizdeki eğitimin bu güne kadar bilinmeyen bir yönünü daha ortaya çıkardı. Özellikle ilköğretim çağındaki öğrencilerin önemli bir kısmı okulu tamamlamadan terkediyor. Çubukcu'nun verdiği yanıta göre, son yıllarda Gaziantep'te 13.541 öğrenci ilköğretimi bitirmeden okulu terketti.
İŞTE HASAN ÖZDEMİR'İN SORULARI ?

1) Bakanlığınızın okul bırakan öğrencilerin okullarını bırakma nedenlerinin tespit edilerek geri dönmeleri için neler yapılabileceğine dair bir çalışması var mıdır? 2) Seçim bölgem Gaziantep'te 2009-2010 öğretim dönemi içerisinde okullarını bırakan ortaöğretim öğrenci sayısı kaçtır? Aynı dönem içerisinde okullarını bırakan ilköğretim öğrencisi sayısı kaçtır? Okullarını bırakan öğrenci sayısı son 5 yılda ne olmuştur? Bu öğrencilerin okullarını bırakmalarının nedenleri nelerdir??
2) Hükümetiniz döneminde Gaziantep ilinde Bakanlığın bütçesi haricinde yapılan yatırım miktarı nedir? Bu yatırımlar hangi kurumlar tarafından yapılmıştır? 2) Gaziantep ilindeki özellikle derslik sayısının az olması ile ortaya çıkan sorunların giderilmesi için özel sektörü teşvik konusunda yapmış olduğunuz çalışmalar var mıdır? Yeni okulların inşa edilmesi için Gaziantep ilinde belirlenen arsa alanı ne kadardır? Bu arsaların okul inşasına ayrılabilmesi için yerel yönetimlerle ortaklaşa yapılan çalışmalar nelerdir??


İİŞTE MİLLİ EĞİTİM BAKANI NİMET ÇUBUKÇU'NUN YANITLARI

1) ?222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'na göre, ilköğretim çağındaki çocukların sekiz yıllık temel eğitime alınması zorunludur. E-okul verilerine göre, 2009-2010 öğretim yılı itibarıyla Gaziantep ilinde ilköğretim çağ nüfusunda olup okula kayıtsız olanların sayısı 1.992'dir. Diğer taraftan, ortaöğretim zorunlu olmamakla birlikte, Bakanlığımızca okulu terkin sebepleri araştırılmakta, çözümler üretilmektedir. Gaziantep ilinde ortaöğretimde 2009-2010 eğitim öğretim yılında kendi isteğiyle örgün eğitimin dışına çıkan öğrenci sayısı 2.115'tir. 2004-2005 ve 2009-2010 yılları arasında, 2008-2009 öğretim yılında e-okul sistemine geçilme nedeniyle de bu öğretim yılına ilişkin veriler henüz bulunmamakta olup diğer dört öğretim yılında kendi isteğiyle örgün eğitimin dışına çıkan öğrenci sayısı toplam 13.541'dir.?

2) ?Gaziantep Valiliğinden alınan konuya ilişkin bilgiye göre, 2002-2010 yılları arasında, hayırseverler, İMKB, Dünya Bankası, İl Özel İdaresi, TOKİ ve Telekom tarafından olmak üzere toplam 74 okulda 1.267 dersliğin yapımının tamamlandığı ve 9 okulda 253 dersliğin yapımına devam edildiği, ilde okul yapımı için 190.160 metrekare arsa tespit edildiği, yeni okul inşa edilmesi için yerel yönetimlerle sürekli ve düzenli olarak toplantılar yapılarak nelerin yapılabileceği konusunda iş birliği içinde olunduğu, arazilerin tek tek incelenerek ortak kararlar verilmek üzere çözüme gidilmesi için gerekli işlemlerin yürütülmekte olduğu anlaşılmaktadır.?