Zam furyasından canlı hayvan da nasibini aldı. Gaziantep’te son 10 gün içerisinde canlı hayvanın kilosu 135 liradan 175 liraya çıktı. Et fiyatlarına da yansıyan artışla ilgili Gaziantep Valiliği harekete geçti ve denetim komisyonu oluşturuldu. Denetimlere başlayacaklarını söyleyen Gaziantep Ticaret Müdürü İsmail İncesoy, “Yem fiyatı artmadı, dolar artmadı. Fiyat artırmanın gerekçesi nedir? Gaziantep canlı hayvanda Pazar. Et borsası burası. Burada et fiyatları artarsa Türkiye’de artar. Sektörde komisyoncular var, sektörü onlar Kim yasal olmayan iş yapmışsa, gerekli cezai müeyyideyi görecek” dedi.
 
RAMAZAN GELİYOR DİYE PİYASAYA AZ HAYVAN SÜRÜYORLAR
 
İsmail, piyasaya arz edilen hayvan sayısı ile ilgili bir sıkıntı olduğunu, talebin fazla olmasına rağmen arz edilen hayvan sayısının az olduğuna dair şikayetler aldıklarını söyledi. İsmail İncesoy, “Bazı büyük besicilerin pazara az sayıda canlı hayvan sunduğu bu nedenle de son 10 günde canlı hayvan fiyatlarında 35 TL, et fiyatlarında ise 100 TL’lik bir artış olduğuna dair şikayetler aldık. Besi çiftliklerine giderek buralarda küçükbaş hayvan arzı ile ilgili denetim yapacağız. Son 10 gün içinde canlı hayvan fiyatı 35 lira arttı. Canlısı demek, iki katı demek. 300 lira olan etin kilosu 400 lira olacak anlamına geliyor. Siyah kuşbaşı et 600 liraya gidiyor. Ramazan geliyor diye pisayasa hayvan sayısını fazla sürmüyorlar. Talep var, arz yetersiz.  Et temel gıda. Küçükbaş hayvan ile ilgili çiftlikler ve besicilerde denetim yapacağız.” dedi.
 
HAYVAN SAYILARINI TESPİT EDECEĞİZ
 
Yapılan denetimlerde usulsüzlüklerin tespit edilmesi halinde besi çiftlikleri hakkında stokçuluktan işlem yapılacağını belirten İncesoy, “ Gaziantep’te büyük besi çiftlikleri bulunuyor. Bu çiftliklere Doğu illerinden hayvan getiriliyor. Hayvanlar besleniyor, besicilerden belirli komisyonlarla hayvanları piyasaya satılıyor. Bu çiftliklerde 120 bin civarında koyun bulunduğu ancak piyasaya ürün arzının az olması nedeniyle et fiyatlarının yükseldiği iddiası gündemde. Ahırlar, besi çiftlikleri yeterli sayıda hayvanı piyasaya çıkarmıyorlar. Bunu da fiyatı artırmak için yapıyorlar. Bu konuda denetim yapıp gelen hayvan sayılarını tespit edeceğiz, bu konuda çalışma yapacağız. Besi çiftlikleri kesime gönderene kadar hayvanı bekletiyorlar. Bu sektörde komisyoncular var, sektörü onlar yönetiyor. Belli sayıda hayvan satıyorlar.” diye konuştu.

GAZİANTEP’TE ET FİYATLARI ARTARSA TÜRKİYE’DE ARTAR

İncesoy, Gaziantep’in et borsası görevi gördüğünü belirterek, “Diyelim Gaziantep’in günlük hayvan ihtiyacı 2 bin, günlük 5 bin de İstanbul için hayvan kesiliyor. O nedenle buradaki artış tüm Türkiye’yi etkileyecek. Burası Pazar. Gaziantep’te özel mezbaha var. Satış, toptancı yerleri var. İstanbul’a et buradan gidiyor. Et borsası burası, bu nedenle buradaki bir artış Türkiye’yi etkileyecek, Gaziantep’te fiyatlar artarsa İstanbul’da da artar. Denetimlerde Gaziantep’te yeterli hayvan var mı, yok mu ona bakılacak. Önümüz ramazan.. Ahırların tamamı kontrol edilecek, yeteri kadar hayvan varsa fiyatlar niye yükseldi bunu araştıracağız. Herhangi bir spekülasyon varsa cezai yaptırımlar devreye girecek.. Yem fiyatı artmadı, dolar artmadı. Fiyat artırmanın gerekçesi nedir? Kim yasal olmayan iş yapmışsa, gerekli cezai müeyyideyi görecek” dedi. Meral KINACILAR ERBEKTE