Gaziantep’te, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından açılan kurslarda eğitim gören ev hanımları, kurslarda öğrendikleri dikim teknikleriyle kendi kıyafetlerinin tasarımını yapıyor.
İŞKUR tarafından açılan kurslara katılan ev hanımları, Gaziantep Halk Eğitim Merkezi’nde aldıkları giysi dikimi kursuyla, kendilerine diktikleri elbiselerin yanı sıra, çocuklarının çeyizlerini de hazırlıyor.
Halk Eğitim Merkezi’nde yaklaşık 6 ay gibi bir süreyle kurs gören ev hanımları, kursun sonunda sertifika alıyor. Kurs gördükleri süre içinde günlük İŞKUR’dan kurs ücreti alan ev hanımları, aldıkları parayla evlerine destekte bulunuyor. Sosyal yönden de kursların kendileri için önem arz ettiğini belirten ev hanımları, ellerinde kalemlerle kendi tasarımlarını çizerek, kendi giysilerini yapıyor.
Kursiyer Gönül Yaprak 48 yaşında, yaklaşık 5 yıldır kurslara katıldığını belirterek, “Biz buraya 5 yıldır geliyoruz. Kendi yaptığımız işleri bazen satıyoruz. Evimize katkıda bulunuyoruz, burada zaman geçirip motive oluyoruz. Burası çok iyi, iyi ki böyle bir kurum var. Kendi işlerimizi yapıyoruz. Burada çok iyi arkadaşlıklar edindik, başımızda çok iyi hocalarımız var. Herkes ihtiyacı için geliyor. Gerekse çocuklarının çeyizini yapmak için. Bu son proje bizim için çok iyi oldu. Bu İŞKUR projesinden dolayı çok memnunuz. Başka yerde çalışmak isteyip, çalışamayan arkadaşlarımız vardı. Buraya rahatlıkla geliyorlar. Buraya resmi bir şekilde kayıtlıyız, belgelerimizi alıyoruz. Bize bir güvence. İş yeri açmayı düşünüp açanlar oldu. Şimdi yeni gelen proje ile daha detaylı bilgiler alıyoruz. Bu proje sonunda, arkadaşlarımızdan dükkan açmayı düşünenler var” dedi.
Evde oturmak yerine, kurs sayesinde kazandıkları paralarla eve katkıda bulunduklarını ifade eden Kursiyer Nezife Öz, “Her türlü el işi yapıyoruz, bilgileniyoruz ve sosyalleşiyoruz. Yeni arkadaşlar ediniyoruz. Evde oturup boş vakit geçireceğimize, burada iyi bir şekilde stres atıyoruz. Maddi ve manevi birçok faydası var. Ben burada 3 yıldır kurs görüyorum. Buranın çok faydasını gördüm. Çocuklarımın çeyizini burada yaptım. Arkadaşlarımıza da burada hediye yapıyoruz. Gençlerin okumaya yönelmesinden dolayı bu alana ilgi azaldı. Daha çok, bizim gibi ev hanımı olan kişilerin ilgisi var. Buradan kazandığımız para ile çocuk okutuyoruz” diye konuştu.