Şehitkamil ilçesindeki Antep fıstığı ve zeytin üreticileri ile vatandaşlarla buluşan Bayraktar, zirai donun birçok üründe verim kaybının yaşanacağını söyledi.
Son yıllarda doğal afetlerin sayısının arttığını söyleyen Bayraktar, "Afetler artmaya devam ediyor. Özellikle son yıllarda doğal afetlerin sayısında ciddi bir artış gözlemleniyor. 2014 yılında yaklaşık 500 olan afet sayısı, 2024 yılında bin 257'ye ulaştı. Görünen o ki, 2025 yılında da bu sayı artmaya devam edecek. Afetler toplumun tüm kesimlerini etkiliyor olsa da, özellikle tarım kesimi bu durumdan çok daha ağır şekilde etkileniyor. Tarımsal üretim, bitkisel üretim, meyvecilik bu afetlerden zarar görüyor ve üreticiler mağdur oluyor. İklimsel değişimlerin etkisiyle mevsimsel kaymalar artık daha sık yaşanıyor. Ocak ayından itibaren ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Beklenen yağışlar ve kar gelmedi. Oysa kar, hem yer altı sularının beslenmesi hem de barajların dolması açısından büyük önem taşıyor. Ocak ve Şubat aylarında yağış olmayınca, üstüne bir de don olayları yaşandı. Özellikle Kilis, Adana ve Hatay gibi illerimizde yaşanan don olayları, birçok meyve bahçesinde ciddi zararlara yol açtı" dedi.
Mart ayında da yağışlar yetersizdi
Bayraktar, "Mart ayında da yağışlar yetersizdi. Ancak Nisan ayının başında gelen yağışlar buğday üretimi açısından umut vericiydi. Fakat ardından kar yağdı ve hemen sonrasında don olayları tekrarlandı. Bu noktada sadece afetlerin sayısı değil, şiddeti de artmaya başladı. Sıcaklıkların -15 ila -20 derecelere kadar düşmesi, alınan tüm önlemlere rağmen bitkilerde ciddi zararlara neden oldu. Antep bölgesi de bu afetten olumsuz etkilendi. Özellikle fıstık, üzüm ve ceviz bahçelerinde büyük kayıplar yaşandı. Böylesine büyük bir afeti daha önce ne biz gördük, ne de yaşlı çiftçilerimiz hatırlıyor. Bu nedenle bu afeti, tarihimizin en büyük tarımsal afetlerinden biri olarak değerlendirmek mümkün" ifadelerini kullandı.
Zarar oranları yüzde 100 seviyesinde
Bayraktar, "Oda başkanlarımız ile yapılan çalışmada 65 ilimiz maalesef meyve bahçelerimiz don felaketinden etkilendi. Son 30 yılın en düşük ısı değerleri ile karşılaştık, eksi 20 dereceleri gördük. Buna bağların ve meyve bahçelerimizin dayanması mümkün değil. Bugün Kahramanmaraş ilimizdeyiz, bu bahçede de dallar kurumuş, ağaçların gövdeleri dahi zarar görmüş durumda. Bu ciddi bir afet. Başkanlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda kayısı, kiraz, ceviz, fıstık, badem, elma, üzüm bahçelerimiz zarar gördü. Zarar oranları yüzde 100 seviyesinde. Afetler devam ediyor, akşam da burada dolu olayı ile karşılaştı üreticiler. Zarar görmeyen ürünler de dolu ile zarar gördü" diye konuştu.
Mevsim kaymaları yaşadık
İklim değişikliğine de dikkat çeken Bayraktar, "Ocak ayından bu yana mevsim kaymalarını yaşıyoruz, bu çok alışık olduğumuz bir durum değil. Kışın son baharı yaşadık, sonbaharda yazı yaşadık, ilk bahar ayında ise kışı yaşıyoruz. Bu mevsim kaymaları bitkisel ürünleri etkiliyor. Ocak ayında yağış bekledik ama maalesef kurak geçti yeterli yağışları alamadık. Şubat ayında yağış bekledik ama kurak geçti. Hatta bazı illerimiz Şubat ayındaki don ile etkilendi. Nisan ayında yağışları bekledik. Başta hububat ürünleri olmak üzere bu yağışlara ihtiyaç vardı. Yağışlar geldi ve memnuniyet duyduk. Akabinde beklemediğimiz kar yağışı oldu beraberinde don olayını yaşadık. 3 gün süreyle don olayını yaşadık ama uç noktalarda yaşadık eksi 20 dereceleri gördük. Ürünlerimizde yüzde yüz oranda zararlara sebebiyet verdi" şeklinde konuştu.