Çocuklara ve gençler için şu gerçeği hatırdan çıkarmamaları gerektiğini belirtmek isterim. İnternette tanıştığınız bir arkadaşınız sizi ömür boyu, bankalardan alabileceğiniz kredilerden mahrum edebilir.

Çocuklar ve gençler internet ortamında anne babalarının haberdar olmadığı çok riskli şeylere bulaşabiliyorlar. Bu anne babaların ihmalkarlığından, kötü niyetinden kaynaklanmıyor. Bilişim kurallarını ve teknoloji hakkında bilgi sahibi olmadıklarından dolayı acı sonuçlar ile karşı karşıya kalıyorlar.

Yazılarımızı takip eden ve aynı zamanda evlerinde internet erişimi olan duyarlı anne babalar da var. Gönderdikleri e posta ortamındaki tehlikeli insanların varlığından çocuğum adına korkuyorum. Bana bu konuda yardımcı olabilir mektuplarda diyorlar ki: 'Çocuklarımızın derslerden arta kalan zamanlarda, internet ortamında hangi sitelere giriş yaptığını ve ne tür işlemler yaptığını öğrenmek gibi bir durum var mıdır? Açıkçası internet misiniz? '

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, 10 yaşın altındaki çocuklar tek başlarına çevrim içi olmak için yeterli düşünce yeteneğine sahip değillerdir. Bu yüzden de kesinlikle anne ve baba kontrolünde internete girmeliler. Anne ve babaların internete bakış açısı ile çocukların bakış açısı arasında farklar uçurum kadar derindir. Çünkü çocuklar saf ve temiz. Kendilerini bekleyen tehlikelerden habersizler. İnternet hakkında soru sorduğum bir baba diyor ki, 'bilgi çağının avantajlarından faydalanmak için başvurduğumuz internet ortamı uçsuz ve bucaksız. Bu da tehlikelerin ne denli derin ve insanı tehdit eder boyutunu varın siz hesap edin artık.'diyor.

Gelelim, okuyucumuzun sorduğu soruya. Çocuklarımızın ruh sağlığını bozabilecek sakıncalı sitelere ulaşmasını engelleyecek bazı programlar mevcut. Örneğin Volsoft Web Filtre, CBRWebjin, ErtemsoftAntiporn, Screen Shirld, İnter Filtre ve RTÜK tarafından sağlanan Gözcü, TTNET Aile koruma şifresi ilk akla gelenler.

Ancak, filtreleme araçları küçük yaştaki çocuklar için anne ve baba gözetimine ek olarak kullanımı uygundur. Ancak yine de ebeveynler gözetimini devam ettirmelidir. Sadece programlara güvenmek bazen yetersiz sonuçlar sağlayabilir.

Bu programlardan başka, harika bir yazılım programı daha önereceğim. 'Sentinel Professional' isimli yazılım sayesinde sadece bilgisayarda yapılanları değil, hemen önünde neler olup bittiğini de gizlice çektiği fotoğraflarla destekleyerek rapor ediyor. Ayrıca güvenlik ve İzleme Sistemi Ekran Görüntülerini Kayıt eder.(Tüm ekran veya aktif ekran) . Sistem takip (Açılış-Kapanış) Dosya ve klasörler (Açılan, oluşturulan, yeniden adlandırılan, silinen) Program takip (Program exe ve pencere adları, bağlı dll' ler). Web site takip ( Girilen tüm web siteleri ve web sitelerinden gelen tüm dosyalar) Klavye takip (Klavyeden basılan tüm tuşlar). Chat takip (İCQ, Yahoo, MSN ) 11 dil seçeneği (Demo'da Türkçe, İngilizce ve Almanca ) Bilgisayarda yapılan tüm işlemleri kayıt eder. Kayıt işlemlerini istenirse gizli bir şekilde yapabilir. Kendini ve yapılan kayıtları gizleyebilir. Yapılan takip sonucunda kayıtları xml, html, Excel formatlarında raporlayabiliyor.

Sanal zorbalık çocuklar ve gençler arasında sıkça karşılaşılmaktadır. Taciz yapılırsa, iletiyi gönderen kişiyi, birçok e-posta ve anlık ileti programında bulunan engelleme seçeneklerini kullanarak engelleyebilirsiniz. Taciz içeren tüm e-posta iletilerini kaydedin ve e-posta servis sağlayıcıya iletmek gerekmektedir.

Çoğu sağlayıcının tacizi yasaklayan kullanım ilkeleri vardır. Çocuklar, çevrimiçi video oyunları oynarken de tacize uğrayabilir ve saldırgan tavırlara maruz kalabilir. Taciz, bir Web sitesine gönderilmiş görüşlerden oluşuyorsa, Internet Servis Sağlayıcınıza (ISS) başvurup bu siteyi barındıran ISS’yi bulmasını isteyin. Böylece, ilgili ISS’ye başvurup hakaret içeren görüşlere dikkatini çekebilirsiniz. Yerel karakola da haber vermelisiniz. Taciz, gerçek hayatta olduğu gibi Internet ortamında da bir suçtur. Kurduğunuz iletişim birinin kendi güvenliği veya başkalarının güvenliği konusunda endişe etmesine neden oluyorsa, bu kişiyle sürekli iletişim kurmaya çalışmak yasalara aykırıdır.

Anne babalar çocuklarına internete girmeden önce bilgisayar ortamında ne kadar zaman harcayacağı, kişisel bilgiler olan ev adresi, TC kimlik numarası, anne ve babaya ait kredi kartların şifreleri de dahil, web ortamında hiç kimseyle paylaşmayacağı anlatılmalıdır.

Çevrim içi etik değerler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Kendilerini rahatsız eden bir ortamda paniğe kapılmadan neler yapmaları gerektiği, güvenlik konularında dikkatli ve duyarlı davranmaları ebeveynlerin en çok dikkat edeceği konuların başında gelmektedir.

12 yaşın altındaki çocuklar internet ortamında sohbet etmek için ailelerinden izin almaları gerekmektedir. Eğer kendi isimlerine ait bir e posta adresleri varsa virüsler hakkında bilgi sahibi olmalarında fayda vardır. Virüslerin varlığından haberdar olmayan çocuklar ve gençler kendilerine gönderilen mesajlar üzerinden bilgisayarlarında bulunan dosyaları yitirebilecekleri ve diğer tehlikeler de anlatılmalıdır.