Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Ali Serindağ, son bir hafta içinde Nurdağı'nda 3.9 şiddetinde iki kez deprem meydana geldiğini ve bu küçük depremlerin bir işaret olduğunu belirterek, "Burası en önemli potansiyel deprem alanlarından biridir. Burada enerji birikimi var, bir noktada açığa çıkması gerekiyor. Depremin ne zaman nasıl, ne büyüklükte olacağını tesbit edemeyiz ama, önlem alma, depremle yaşama bilinci oluşmasını sağlama açısından bir işarettir" dedi.

200 TON PATLAYICIYA EŞİT

Merkez üssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesine bağlı Kuzoluk köyünde dün saat 13:22 sıralarında 3,9 şiddetinde meydana gelen depremle ilgili Gazetemize açıklama yapan Ali Serindağ, "3.9 şiddetindeki depremi sayılaştırdığımız zaman 200 ton patlayıcı maddeye eşit enerji üretiyor demektir. 7.5 büyüklüğündeki bir deprem ise yaklaşık 1 milyon ton patlayıcı maddeye eş değerdir. Nurdağı'ndaki depremler küçük deprem sınıfında. Ancak bu hat, büyük bir suskunluk yaşıyor. Doğu Anadolu fay hattının bu kesiminde enerji birikimi var. Bu küçük depremler biriken enerjiyi açığa çıkarıyor. Bunlardan binlerce meydana gelmeliki biriken enerji tam olarak açığa çıksın, enerji boşalabilsin. Burası en önemli potansiyel deprem alanlarından biridir, yüzyıllardır uyuyor, enerji birikimi var, bir noktada açığa çıkması gerekiyor. Bunun ne zaman, nasıl, ne büyüklükte olacağını tesbit etme noktasında değiliz ama önlem alma, depremle yaşama bilincinin oluşmasını sağlama açısından iyi bir işarettir" diye konuştu.

DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI GÜNCELLENMEDİ

Yüzde 96'sı deprem tehdidi altında olan ülkemizde depremle ilgili günlük politikalar geliştirildiğini, yeni bir fay haritasının iki yıl önce yayınlandığını ancak, deprem bölgeleri haritasının buna göre güncellenmediğini belirten Serindağ, "Belki bazı bölgelerin, yerlerin deprem bölgesi değişmiş olacak, 4'ten 3'e geçmiş olacak. Son yıllarda açığa çıkmamış çok sayıda fay ortaya çıkarıldı. Türkiye genelinde deprem üretme potansiyeli olan 485 fayın varlığı ortaya çıkarıldı. Bu faylardan en önemlisi Doğu Anadolu fay hattı, ilimize çok uzak noktadan geçmiyor. Türkoğlu ile İslahiye, Hatay'a kadar olan kesimde bilimsel çalışma yapılmış durumda. Bize işaret veriyor deprem varlığını hatırlatıyor. Orada meydana gelen büyük bir deprem Gaziantep'i de etkisi altına alacaktır" dedi.

BİNALARIMIZ ALLAH'A EMANET

Binalarımızın Allaha emanet olduğunu, 1 yıldır statik projenin hazırlanmasında kullanılması zorunlu kılınan zemin etüd raporlarının yapılmasıyla ilgili denetim konusunda derin kuşkular taşıdıklarını söyleyen Serindağ, "Zemin etüt raporlarının sağlıklı yapılmasıyla ilgili endişeler taşıyoruz. Denetim mekanizması devre dışı bırakılmış durumda. Bunu daha önce odamız yapıyordu. Denetim noktasında boşluk oluşmuş durumda. Binalarımız Allah'a emanet" dedi. Meral KINACILAR