Eğitim-Öğretim yılının 2. Dönemine başlamış bulunuyoruz. Bu dönem ilk döneme göre daha yoğun ve daha hızlı bir dönem olacak. Özellikle mevsimlerin bahara yaklaşması ve havaların ısınmasıyla birlikte öğrencilerde rehavet oluşması; merkezi sınav tarihlerinin yaklaşmasıyla da bir takım endişe, kaygı durumlarının artması gibi muhtemel süreçler yaşanacaktır. Dolayısıyla ikinci dönem ilk döneme göre daha riskli bir dönem olacaktır.

Yarıyıl tatilini belli bir plan çerçevesinde geçiren öğrenciler ikinci döneme daha hazırlıklı girdiklerini rahatlıkla söyleyebilirim. Bu öğrencilerimiz 2 haftalık tatil dönemlerinde akademik ihtiyaçlarını tamamlamış, fiziksel ve ruhsal dinlenmelerini yerine getirmiş ve kendilerinden daha emin bir şekilde ikinci döneme girmişlerdir. Tabi bunun yanında yarıyıl tatilini ‘hem okuldan hem de dersten’ tatil anlayışıyla gören öğrencilerimizin sayıları da azımsanamayacak kadar çoktur. Yarıyıl tatilini plansız geçiren öğrencilerimizde okula karşı isteksizlik olabileceği gibi birinci dönemde almış olduğu becerileri de tatil sürecinde pekiştirmedikleri için bir gerileme olabilecektir. Bu öğrencilerimiz tatil sürecinde eski konuları unutmasıyla birlikte, bağlantılı olan yeni konuları da öğrenmede bazı problemler yaşayabilir. İkinci dönemin hem daha kısa, hem de daha hızlı geçtiğini göz önüne alarak kalan sürede etkili bir ders çalışma yöntemini uygulamak tüm öğrenciler için faydalı olacaktır.

‘Hedefler Belirlenmeli’ Eğer öğrenciler hedeflerine göre ders çalışma yöntemi yapmıyorlarsa ders çalışma süreci sekteye uğrayacaktır. Hedefini bilen bir öğrenci her zaman etkili ders çalıştığı görülmüştür.

‘Ders çalışma programları hazırlama devam edin’ Bu program tamamen öğrencinin ihtiyacına göre günlük, haftalık ya da aylık bir şekilde olabilir. Programlar öğrencinin hem adım adım başarısını arttırır, hem de öğrencinin kendi performansını görmesini sağlar.

‘Zamanı verimli kullanın’ Hayatta geri gelmeyen tek unsur zamandır. Kaybedilen her anın geri dönüşü olmayacaktır. Bu sebeple zamanı etkili bir şekilde değerlendirmek gerekiyor. Tüm planlar ihtiyaca göre ve tasarruflu bir şekilde hazırlanmalıdır. Uyku saati, oyun saati, dinlenme saati tamamen en sağlıklı tarafıyla sağlanmalıdır. Fazla uyku, fazla dinlenme, fazla oyun hem fiziksel hem ruhsal hem de toplumsal olarak zararlıdır. Parola, ‘her şeyi zamanında ve yeteri kadar yapmak’ olmalıdır.

‘Dikkatli olun’ Her zaman dikkatimiz dağılabilir. İnsanların dikkatleri dağılmaya yönelik olmasına rağmen dikkat kontrolü tamamen insanın elindedir. Dolayısıyla ders çalışılan ortam dikkati dağıtacak unsurlardan uzak olmalıdır. Çalışma masasının üzerinde telefon, tablet, bilgisayar, yiyecek vb. gibi araçlar olmamalıdır.

‘Hazırlıklı olmaya devam edin’ Okula ya da herhangi bir kursa gitmeden önce işlenecek konularla alakalı olarak hazırlık yapılması öğrenme sürecini ciddi anlamda kolaylaştıracaktır.

‘Muhakkak not tutun’ Dersi sadece dinleyerek öğrenemeyiz. Ders hem dinlenmeli hem de derste not tutulmalıdır. Tutulan notlar konunun kritik alanlarıyla ilgili olmalıdır. Konulara tekrar bakıldığında tutulan notlar öğrenme sürecini kısaltacaktır. Ayrıca ders dinlerken tutulan notlar hafızayı geliştirmektedir.

‘Tekrar tekrar tekrar!’ Gördüğünüz gibi ‘Tekrar’ kelimesini üç defa tekrarlayarak konunun önemine vurgu yaptım. Öğrenciler öğrendiklerini kalıcı hafızaya yerleştirmesi için her akşam konuları tekrar etmeliler.

İkindi dönemim tüm öğrencilerimize, velilerimize ve tüm eğitim çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Başarılar.