İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi eski Başkanı Gökhan Çeliktürk, deprem yol haritası hazırlayarak belediye ve ilgili kurumlara verdiklerini belirtirken, “O harita bugün içinde geçerli. Gaziantep’te halkı mağdur etmeden büyük bir kentsel dönüşüm yapılmalı” dedi.
UYGULANMASI ÖNEMLİ
Görev süresinde bu konuda çok uğraş verdiğini anlatan Çeliktürk, “Hatta çalışmayı yapıp Valilik ve belediye başkanlığına sunduk. Çalışmalar başlasaydı, belkide İslahiye’de, Nurdağı’ndaki 10 katlı yapılara izin verilmeyecekti. Biz yol haritası için çalıştay yaptık. Bunun uygulanması gerekir. Riskli gördüğümüz yerleri Nurdağı ve İslahiye’nin deprem fay hattına yakın olduğunu, tarım arazilerine konut yapılmaması gerektiğini o zamanda söyledik. Yol haritasında her ayrıntı var. Şu anda tarım arazilerine TOKİ’ler yapılıyor. Ama artık denize de bina yapıldığı için teknolojisini doğru uygulamak önemli” diye konuştu.
BÜYÜK BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMALI
Bir yerden başlanması gerektiğini dile getiren Çeliktürk şunları dile getirdi:”Hiçbirimiz bu kadar yakın zamanda böylesi bir karasal deprem beklemiyorduk. Bundan sonra oturup çalışılması, odaların fikirlerinin yeniden alınması gerek. Gaziantep’ke halkı mağdur etmeden büyük bir kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Özellikle Karşıyakata, Çıksorut, Düztepe, Sarıgüllük gibi yerlerden başlanarak. Şu anda master planları yapılması lazım. Belediye Başkanının vizyon projesi kentsel dönüşüm ve Zırhlı Tugayın yerinin kent ormanı olması olmalı.”
NACİ GÖRÜR UYARMIŞTI
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür de geçtiğimiz günlerde, Gaziantep’te katıldığı toplantıda bütün fayları tespit edecek, mikro bölgeleme çalışması yapılması gerektiğini dile getirerek, “Kent yönetimi Gaziantep’i yok edecek bütün özellikli fayları bilmek zorunda. Bunun içinde yapılması gereken şey, mikro bölgeleme. Yeniden bir deprem olursa, Gaziantep’i nasıl etkileyeceği, bunun bileşenlerini analiz etmek zorundayız” demişti. Meral KINACILAR ERBEKTE